Αυτό που ξεκίνησε ως πρόταση από τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem, έχει γίνει πλέον θέμα συζήτησης και ενεργούς διερεύνησης για το άμεσο μέλλον.
Η επιστροφή στους ατμοσφαρικούς, αμιγώς θερμικούς κινητήρες V10 είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, καθώς η Ομοσπονδία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατασκευαστές για αυτή τη μετάβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του The Race, το ενδεχόμενο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να γίνει η αλλαγή το 2028, μόλις δύο χρόνια μετά τη μεγάλη αλλαγή στους κανονισμούς των κινητήρων.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των V10 στην παρούσα φάση είναι η μείωση του κόστους που θα έρθει από την απλούστευση της τεχνολογίας που χρειάζονται αυτά τα κινητήρια σύνολα.
Ο επικεφαλής μονοθέσιων της FIA, Νικόλας Τομπάζης, αναφέρθηκε σχετικά πριν το Κινεζικό GP:
«Σίγουρα, η πρόοδος με τα βιώσιμα καύσιμα έχει οδηγήσει στην άποψη ότι ίσως οι κινητήρες θα μπορούσαν να είναι απλούστεροι.
«Η παγκόσμια οικονομία όντως οδηγεί σε απόψεις ότι ίσως θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε λίγο περισσότερο το κόστος, και είναι αλήθεια πως οι σημερινές μονάδες ισχύος είναι πάρα πολύ ακριβές.
«Αυτό είναι γεγονός. Θα θέλαμε να είναι φθηνότερες και γι' αυτό ο πρόεδρος έκανε τα σχόλια για τον κινητήρα V10 από το '28, και ούτω καθεξής.
«Αυτό είναι κάτι που αξιολογούμε, ή για το '29 ή οτιδήποτε άλλο, με τους κατασκευαστές των κινητήρων. Συζητάμε ανοιχτά μαζί τους για την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση για το άθλημα».
Φυσικά, μία τέτοια απόφαση εφόσον παρθεί με ορίζοντα το 2028 εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το τι θα γίνει με το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2026, και ακόμα και για τη συμμετοχή της Audi στο πρωτάθλημα, καθώς δεν έχει μοτέρ να τρέξει από την ερχόμενη σεζόν αν δεν αλλάξουν τελικά οι κανονισμοί.
Κατά τον Τομπάζη, η Ομοσπονδία είναι ανοιχτή στο να ακολουθηθεί όποια πρόταση περάσει από τις ομάδες, καθώς για να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή από όσα έχουν συμφωνηθεί χρειάζεται απόλυτη ομοφωνία.
«Οποιεσδήποτε αλλαγές κάνουμε, ανάλογα με το είδος των κανονισμών που έχουμε, πρέπει να έχουν ευρεία συναίνεση», είπε.
«Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν αλλάζουμε μονομερώς τα πράγματα και δεν επιβάλλουμε μια θέση, το συζητάμε με τους κατασκευαστές.
«Αν ποτέ υπήρχε κάποια τέτοια απόφαση, τι θα συνέβαινε στο μεσοδιάστημα θα έπρεπε να το δούμε. Αλλά ποτέ δεν θα αλλάζαμε μονομερώς κάτι και δεν θα επιβάλλαμε κάτι χωρίς πλήρη συζήτηση».
Πηγή: The Race
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
GP Κίνας: Νικητής ο Piastri και 1-2 για τη McLaren
F1: Οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών μετά το Grand Prix Κίνας
Στην αντεπίθεση ο Hamilton: «Δε γράφετε για την κακοποίηση που δέχεται ο μηχανικός του Verstappen»