Το τρόλεϊ συστήθηκε στους αθηναϊκούς δρόμους τη δεκαετία του '50, ως μέσο αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων τραμ που σταδιακά αποσύρονταν. Για δεκαετίες ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της μετακίνησης των πολιτών της Αθήνας και του Πειραιά, συνδέοντας απομακρυσμένες περιοχές εντός του αστικού ιστού κινούμενο αμιγώς ηλεκτρικά.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο μέσο έχει πέσει σε δυσμένεια, και πλέον μοιάζει πως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από την κυκλοφορία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι έτοιμο να προχωρήσει στην κατάργηση του δικτύου των τρόλεϊ σε Αθήνα και Πειραιά, ξηλώνοντας μαζί του και όλα τα καλώδια από τον αττικό ουρανό.
Η πρωτοβουλία αυτή, της οποίας προΐσταται ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου μετασχηματισμού των ΜΜΜ, και τα τρόλεϊ δεν έχουν θέση σε αυτό.
Από τους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι η ηλικία των περισσότερων τρόλεϊ, καθώς πάνω από 120 οχήματα έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια στους δρόμους, με ορισμένα να βρίσκονται σε λειτουργία από το 1999 (Neoplan, Van Hool). Επιπλέον, με δεδομένο το πόσο παλιά είναι και πόσο παρωχημένη μοιάζει πια η τεχνολογία που χρησιμοποιούν, η εύρεση ανταλλακτικών για την επιδιόρθωσή τους είναι εκτός από εξαιρετικά δύσκολη, και τρομερά κοστοβόρα.
Ακόμα κι όταν δε χαλάνε όμως, η λειτουργία τους ζημιώνει σημαντικά στον προϋπολογισμό, καθώς το κόστος ανά οχηματοχιλιόμετρο αγγίζει τα 4,06 ευρώ, γεγονός που το καθιστά με διαφορά το πιο ακριβό εκ των ΜΜΜ της χώρας. Κι ακριβώς επειδή ο στόλος των τρόλεϊ είναι τόσο γηρασμένος, τα οχηματοχιλιόμετρα που διανύει ετησίως είναι χαμηλότερα κατά 75% σε σχέση με αυτά που θεωρητικά θα μπορούσε να καλύψει βάσει όγκου.
Όλα αυτά συντελούν και στο φαινόμενο των καθυστερήσεων στις γραμμές των τρόλεϊ, με το επιβατικό κοινό να διαμαρτύρεται σταθερά για τον χρόνο αναμονής, ιδίως κατά τις απογευματινές ώρες, όταν η απόκλιση από το πρόγραμμα αγγίζει το 75%.
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε οδηγός τρόλει εκτελεί μόλις 14.432 οχηματοχιλιόμετρα τον χρόνο (έναντι 38.523 στα λεωφορεία), ενώ κάθε τεχνικός παράγει 19.827 οχηματοχιλιόμετρα συντήρησης, έναντι 86.461 στους αντίστοιχους των λεωφορείων. Από την άλλη η μέση εμπορική ταχύτητα των τρόλει αγγίζει μόλις τα 13,4 km/h, όταν τα απλά λεωφορεία φτάνουν τα 18,4 km/h.
Παρόλα αυτά, επειδή αναγνωρίζεται η χρησιμότητά του σε περιοχές όπου συνεχίζει να αποτελεί βασικό στοιχείο της μεταφοράς πολιτών, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το εκεί δίκτυο να εκσυγχρονιστεί με νέα τρόλεϊ και ηλεκτρικά λεωφορεία.
Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την κατάργηση των τρόλεϊ θα υπάρξουν οφέλη και στην ανάπτυξη έργων υποδομής τα οποία θα μπορέσουν να προχωρήσουν με το ξήλωμα των καλωδίων, ιδίως σε περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το Παγκράτι. Έργα όπως ο ηλεκτροφωτισμός ή οι δενδροφυτεύσεις έμεναν πίσω λόγω αυτής της καλωδίωσης που κάλυπτε τον ουρανό, ένα πλέγμα πάνω από τα κεφάλια εκατομμυρίων Αθηναίων.
Πηγή: parapolitika.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τρελή πορεία λεωφορείου στη Λ. Βουλιαγμένης – Ξέχασε να βάλει χειρόφρενο ο οδηγός (video)
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Ενισχύεται με 50 αστυνομικούς η αστυνόμευση - Πόσες συλλήψεις έχουν γίνει
Τα αλλάζει όλα ο νέος ΚΟΚ - Αυτά τα ταξί θα μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες