Ακριβότερη κατά 0,12 ευρώ το λίτρο αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης από το 2027, εξαιτίας της επιβολής του επονομαζόμενου «φόρου άνθρακα» που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό «προανήγγειλε» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ελίν», αλλά και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Γιάννης Αληγιζάκης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της ελίν.
Η συγκεκριμένη επιβάρυνση προκύπτει από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2023, που επικυρώθηκε στη συνέχεια και από το Συμβούλιο, μέσω της οποίας εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS).
Ένα νέο, χωριστό σύστημα εμπορίας εκπομπών θεσπίστηκε για τα κτίρια, τις οδικές μεταφορές και άλλους τομείς (κυρίως μικρές βιομηχανίες), προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομικά αποδοτική μείωση των εκπομπών σε αυτούς τους τομείς, η απαλλαγή των οποίων από τις ανθρακούχες εκπομπές έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί δύσκολη.
Το νέο σύστημα θα ισχύει για διανομείς που προμηθεύουν καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στους τομείς των κτιρίων (σ.σ. θέρμανση), των οδικών μεταφορών και σε άλλους τομείς από το 2027. Έχει προβλεφθεί ασφαλιστική δικλείδα ώστε, σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά υψηλή την περίοδο πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος, η έναρξη λειτουργίας του θα αναβληθεί μέχρι το 2028.
Ο κ. Αληγιζάκης εκτίμησε ότι «η επιβάρυνση θα είναι περίπου 45 ευρώ ανά κυβικό, το οποίο αποτελεί την σημερινή εκτίμηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών» και πρόσθεσε ότι η επιβάρυνση στην τιμή του diesel κίνησης θα είναι 120 ευρώ ανά κυβικό από την 1η Ιανουαρίου του 2027, με άλλα λόγια 0,12 ευρώ/λίτρο.
«Αυτό σημαίνει ότι τα καύσιμα στην Ελλάδα που είναι ήδη επιβαρυμένα με τους υψηλότερους φόρους στην Ε.Ε. και δασμούς που αποτελούν το 60% της αξίας, θα επιβαρυνθούν με ένα ακόμα υψηλό ποσό που θα επιβαρύνει τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά θα μειώσει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Καθημερινή, σε σημερινό της (10/7) δημοσίευμα, αναφέρει ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, με βάση τη σημερινή τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, η βενζίνη θα έχει μια επιβάρυνση της τάξης των 10,2 λεπτών ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 11,3 λεπτών και το μαζούτ 14 λεπτών. Με την υπόθεση ότι η κατανάλωση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (οι μεγάλες πληρώνουν ήδη δικαιώματα ρύπων) θα καταβάλλουν για καύσιμα 800 εκατ. ευρώ επιπλέον».
(Με πληροφορίες από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΕ & Εκπομπές Ρύπων: Τελευταία ευκαιρία για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία
ΕΕ: Πρόστιμα-μαμούθ 510 εκατ. για εκπομπές CO2 - Ποιες μάρκες πλήρωσαν πιο πολλά
Σε πόσο καιρό παραγράφονται οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας