Σε πόσο καιρό παραγράφονται οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας


Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τις «ξεχασμένες» κλήσεις παλαιών χρόνων από τους Δήμους, που «ταλαιπωρούν» τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 9/7/2025

Εκτός από την Τροχαία, οι οδηγοί των οχημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία βεβαιώνει, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες «εμφανίζονται» κλήσεις για παράνομο παρκάρισμαμετά από πολλά χρόνια και «ταλαιπωρούν» τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, καθώς σε περίπτωση που δεν έχει πληρωθεί το πρόστιμο που προβλέπεται μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γίνει αποδέκτης πολλών αναφορών από πολίτες, από τους οποίους οι Δήμοι αναζητούν οφειλές από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ έχουν περάσει ακόμα και περισσότερα από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, που έχει αποτυπώσει τις θέσεις του ήδη από το 2012 σε πόρισμα που απέστειλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία, «η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης (κλήση) αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης και η ταμειακή βεβαίωση των προστίμων Κ.Ο.Κ. θα πρέπει να διενεργείται αυστηρά εντός 3τίας η οποία ξεκινά από τη λήξη του έτους εντός του οποίου αποκτήθηκε η κλήση».

Την πάγια θέση της Αρχής υιοθέτησε τελικά και το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, με διευκρινιστικό έγγραφό του, υπ’ αριθμ. πρωτ. 17729/23.02.2024 προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας, καθιστά σαφές ότι, σε εφαρμογή του άρθρου 71 του ν. 542/1977 «…σε περίπτωση που κατά το παρελθόν κάποιος δήμος προέβη σε ταμειακή βεβαίωση ενός προστίμου του Κ.Ο.Κ. μετά την πάροδο τριών ετών από την απόκτηση του τίτλου βεβαίωσης, η συγκεκριμένη βεβαίωση θεωρείται ως μη νόμιμη και ο δήμος έχει χάσει την αξίωσή του να ζητάει την καταβολή της οφειλής».

Έτσι, αν περάσουν 3 χρόνια από την παράβαση και οι Δήμοι δεν έχουν βεβαιώσει το πρόστιμο στον παραβάτη, τότε η κλήση διαγράφεται. Ωστόσο, αν ο πολίτης έχει ενημερωθεί εντός 3ετίας για την παράβαση στην οποία υπέπεσε, τότε το πρόστιμο παραμένει σε ισχύ ακόμα και αν έχουν περάσει 3 χρόνια.

Το πρόβλημα ενισχύεται από την απουσία ενοποιημένων βάσεων δεδομένων στους διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα μία κλήση από δημοτική αστυνομία να μην «περνάει» στην ΑΑΔΕ - και να μην φαίνεται στις οφειλές - αλλά στο Taxisnet.

«Είναι σαφές το πότε υπάρχει απόσβεση της αξίας απαίτησης», τόνισε στο «Πρώτο Θέμα» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Σάββας Χιονίδης, και εξήγησε: «Επειδή κάποιοι επιμένουν καθ’ υπέρβαση και κατά παράβαση των όσων ισχύων να αγνοούν τις σχετικές προθεσμίες, εμείς κοιτάμε να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς να αδικείται ο πολίτης, αλλά και χωρίς να έχουν απώλειες οι δήμοι. Οι τελευταίοι, βέβαια, οφείλουν να ακολουθούν τη σύννομη διαδικασία».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράνομη στάθμευση: Τι πρέπει να κάνεις αν βρεις σκισμένη την κλήση στο παρμπρίζ

Το είδαμε και αυτό! Κλήση σε περιπολικό της αστυνομίας για παράνομο παρκάρισμα (video)

Νέος ΚΟΚ: Τα έγγραφα που πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο - Τι ισχύει για leasing, ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια