Τα ανασφάλιστα οχήματα αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα μας, που «ταλαιπωρεί» αρκετούς οδηγούς σε περίπτωση που το δικό τους, ασφαλισμένο όχημα, εμπλακεί σε ατύχημα με κάποιο χωρίς ασφάλεια. Επιπλέον, στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Realnews, η κυβέρνηση κατάφερε να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν ανταποκριθεί σε κάποιες από τις τρεις αυτές βασικές υποχρεώσεις και θα τους ενημερώσει ώστε να συμμορφωθούν άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, τους περιμένουν βαριά πρόστιμα.
Με βάση το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, βάσει πληροφοριών από κυβερνητικές πηγές, έπειτα από ελέγχους σε συνολικά 7.704.629 οχήματα, τα ανασφάλιστα διατηρούν τη μερίδα του λέοντος ανάμεσα σε αυτά των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ψηφίστηκε σχετική διάταξη που προέβλεπε με λεπτομέρεια τις ποινές για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας και τα ασφάλιστρα, αλλά και δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους.
Πλέον, μετά από συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, ταυτοποιήθηκαν 355.467 «ακατάλληλα» οχήματα και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντός του Ιουλίου οι εν λόγω ιδιοκτήτες αναμένεται να λάβουν ψηφιακά τις σχετικές ενημερώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού θα υπάρχει χρονική περίοδος κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.
Εφόσον παρέλθει το συγκεκριμένο στάδιο, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νόμου θα κληθούν να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα. Οι πράξεις επιβολής προστίμου θα σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλωθεί στο ΕΜΕπ (Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας), ενώ για όσους δεν έχουν δηλώσει προτείνεται η αξιοποίηση της υπηρεσίας e-Κοινοποίηση της ΑΑΔΕ. Σε πρώτη φάση προβλέπεται επανέλεγχος σε τρεις μήνες για τον αν έχει υπάρξει συμμόρφωση και τότε θα γίνει η επιβολή των προστίμων. Οι διαπιστωμένοι παραβάτες θα ελέγχονται σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια οδήγησης και οι πινακίδες κυκλοφορίας.
Η νέα φόρμουλα βασίζεται στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας και στις πολλαπλές διασταυρώσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, το «κλειδί» στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των μητρώων, που αφορούσαν τον κύκλο ζωής ενός οχήματος, ήτοι η επίτευξη διαλειτουργικότητας μέσω της ψηφιακής ενοποίησης των μητρώων των οχημάτων, ενώ κρίσιμη ήταν και η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών.
Η συλλογή όλων των δεδομένων για τα οχήματα ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Εντός του ίδιου μήνα δημιουργήθηκαν οι αλγόριθμοι για τον προσδιορισμό υποχρέωσης τελών κυκλοφορίας, ασφάλισης και κατάστασης του οχήματος και ολοκληρώθηκε ο μηχανισμός ταυτοποίησης των ανασφάλιστων οχημάτων.
Στη συνέχεια, στα μέσα Μαΐου ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του πίνακα για την ενοποιημένη βάση δεδομένων οχημάτων και στα τέλη του μήνα κατέστη δυνατή η διαβίβαση συγχρονισμένων δεδομένων για τις δοκιμές και την αποδοχή της διαδικασίας υπολογισμού της συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων. Αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται η Realnews, ολοκληρώθηκε η πρώτη εκδοχή της νέας πλατφόρμας.
Πηγή: Real.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πρόστιμα για ανασφάλιστα ΙΧ και ΚΤΕΟ - Βαριές καμπάνες
Πράσινη Κάρτα στο αυτοκίνητο: Τι είναι, πώς εκδίδεται, πόσο διαρκεί