Renault: Πως εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ μέσω της τεχνητής νοημοσύνης


Στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου ο χρόνος είναι χρήμα και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων, η Renault επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη για να διασφαλίσει πως κανένα γρανάζι δεν θα σταματήσει να γυρίζει. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΚΑΣ, ΦΩΤΟ: RENAULT
  • 6/7/2025

Από φυσικές καταστροφές μέχρι γεωπολιτικές κρίσεις, το νέο σύστημα επιτήρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Η Renault Group διαχειρίζεται καθημερινά έναν τιτάνιο όγκο μετακινήσεων, με περισσότερα από 6.000 φορτηγά να διανέμουν εκατοντάδες χιλιάδες εξαρτήματα σε εργοστάσια παγκοσμίως.

Σε ένα τόσο ευαίσθητο σύστημα just-in-time, η οποιαδήποτε καθυστέρηση, ακόμα και από απρόβλεπτα γεγονότα όπως σεισμοί, εμπόλεμες συρράξεις ή κυβερνοεπιθέσεις, μπορεί να προκαλέσει παύση παραγωγής με τεράστιο οικονομικό κόστος. 

Η απάντηση της Renault σε αυτό το πρόβλημα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, μέσο ενός έξυπνου συστήματος παρακολούθησης και πρόβλεψης, που επιτρέπει στον γαλλικό κολοσσό να αναγνωρίζει πιθανούς κινδύνους πριν αυτοί εξελιχθούν σε κρίση.

AI που δεν προβλέπει απλώς, αλλά προτείνει και λύσεις

Στην καρδιά αυτής της τεχνολογικής επανάστασης βρίσκεται ένα σύστημα το οποίο παρακολουθεί εξωτερικές πηγές δεδομένων όπως τοπικά ΜΜΕ, δορυφορικούς εντοπιστές φορτίων και μετεωρολογικές προβλέψεις. Με την υποστήριξη γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, παρόμοιας με εκείνη που χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, η Renault εντόπισε έναν τρόπο να ερμηνεύει και να αξιολογεί τεράστιο όγκο πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στον εντοπισμό του προβλήματος, αλλά παράγει και εναλλακτικές λύσεις, είτε πρόκειται για επιτάχυνση αποστολής, αλλαγή δρομολογίου ή ακόμα και μεταφόρτωση σε ενδιάμεσους προορισμούς. Κάθε πρόταση συνοδεύεται από εκτίμηση κόστους, επιτρέποντας στους υπευθύνους να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις με γνώμονα τόσο την ταχύτητα όσο και την οικονομία.

Αποτελέσματα μετρήσιμα σε εκατομμύρια ευρώ

Η Renault αναφέρει πως το σύστημα έχει ήδη μειώσει κατά 50% τις δαπανηρές αποστολές επείγοντων ανταλλακτικών, τα ημιτελή οχήματα και τις διακοπές γραμμής παραγωγής. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση αποθεμάτων ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον κέρδη από την αποτροπή απρόβλεπτων δαπανών. 

Οι πληροφορίες συγκεντρώνονται σε τεράστιες οθόνες ελέγχου στα επονομαζόμενα "control towers", με κεντρική έδρα το τεχνικό κέντρο του Guyancourt στη δυτική πλευρά του Παρισιού. Εκεί, οι ειδικοί παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο χιλιάδες αποστολές, με περίπου 50 ειδοποιήσεις την ημέρα, εκ των οποίων μία εβδομαδιαίως φτάνει σε επίπεδο κρίσης.

Όταν η πληροφορία κάνει τη διαφορά

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής του συστήματος είναι η αντίδραση στην πτώση ενός μικρού αεροσκάφους σε αποθήκη logistics στη Γερμανία. Η AI της Renault ανίχνευσε το περιστατικό στις 9:45 π.μ. και εντόπισε την πιθανή σύνδεση με τρεις προμηθευτές της έως τις 12:57 μ.μ. Μέχρι τις 6 το απόγευμα, είχε ήδη καταλήξει πως δεν υπήρχε κίνδυνος για τα αποθέματα της εταιρείας.

Μια παγκόσμια επίβλεψη με ευρωπαϊκή πρωτοπορία

Οι πύργοι ελέγχου της Renault καλύπτουν 22.000 σημεία διανομής σε 114 χώρες και 25 εργοστάσια. Εκτός από τις εισερχόμενες αποστολές ανταλλακτικών, παρακολουθούν και τις 2.000 ημερήσιες αποστολές οχημάτων, ανεξαρτήτως του τρόπου μεταφοράς, από φορτηγά, μέχρι πλοία και τρένα. Η συνεργασία με τη Google και την Shippeo οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου τέτοιου συστήματος στην Ευρώπη.

Στόχος: Ποτέ ξανά διακοπή παραγωγής λόγω logistics

Για τον Sébastien Liorzou, αντιπρόεδρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη Renault, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Να μη σταματήσει ποτέ ξανά εργοστάσιο εξαιτίας προβλημάτων logistics.” Η τεχνολογία δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά καθημερινό εργαλείο επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξανά στην κορυφή της Ευρώπης το Renault Clio, οριακή «νίκη» επί του Dacia Sandero τον Μάιο (πίνακας)

Μετά τον de Meo, ποιος; Οι υποψήφιοι για να αναλάβουν τα ηνία της Renault

Το Renault 4 παίρνει τα «βουνά» και μετατρέπεται σε 4x4 (photos-video)