Πώς θα σας φαινόταν η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στο εμπρός μέρος των αυτοκινήτων μέσω των οποίων θα φαινόταν πότε επιβραδύνει το όχημα; Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως όχι μόνο δεν είναι «τρελό», αλλά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση τόσο του αριθμού όσο και της σοβαρότητας των ατυχημάτων σε διασταυρώσεις.
Αυτό υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ernst Tomasch από το Ινστιτούτο Ασφάλειας Οχημάτων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νομικής και Κυκλοφοριακής Ψυχολογίας της Βόννης αλλά και το Πανεπιστήμιο Comenius της Μπρατισλάβας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Vehicles που δημοσιεύεται τριμηνιαία στο διαδίκτυο από το MDPI.
Οι ερευνητές μελέτησαν 200 ατυχήματα που συνέβησαν σε διασταυρώσεις της Αυστρίας και αξιοποιώντας τα πραγματικά στοιχεία που είχαν καταγραφεί σε κεντρική βάση δεδομένων της χώρας για τη μελέτη ατυχημάτων, προχώρησαν σε αναλυτική αναπαράστασή τους. Μάλιστα, αξιοποίησαν κάθε λεπτομέρεια, που αφορά τον τρόπο που κινήθηκαν τα εμπλεκόμενα οχήματα που συγκρούστηκαν, πότε οι οδηγοί φρέναραν και πώς ακριβώς συνέβησαν οι συγκρούσεις.
Στη συνέχεια, έκαναν προσομοιώσεις στον υπολογιστή για κάθε σενάριο, μόνο που αυτή τη φορά πρόσθεσαν μια σημαντική παράμετρο: Υπέθεσαν ότι τα αυτοκίνητα που προσέγγιζαν τις διασταυρώσεις από δευτερεύουσες οδούς είχαν στο εμπρός μέρος πράσινα φώτα φρένων. Μάλιστα, σε ένα σκίτσο που δημιούργησαν, τα τοποθέτησαν στο κέντρο του προφυλακτήρα, εκεί που πολλές φορές βρίσκεται η πινακίδα κυκλοφορίας, και όχι μέσα στα «παραδοσιακά» εμπρός φωτιστικά σώματα.
Τα πράσινα φώτα ειδοποιούσαν τους οδηγούς των υπόλοιπων οχημάτων - και ιδίως όσους έρχονταν από εμπρός ή από το πλάι - για το πότε τα εν λόγω οχήματα επιβράδυναν την πορεία τους. Σε όλες τις προσομοιώσεις, όταν τα πράσινα φώτα ήταν ορατά (με βάση τις γωνίες κίνησης των οχημάτων) οι οδηγοί αντιδρούσαν πιο γρήγορα.
Έτσι, μελέτησαν τρεις διαφορετικούς χρόνους αντίδρασης: 0,5 sec, 1,0 sec και 1,5 sec. Όσο ταχύτερη η αντίδραση, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Τι έδειξαν αυτά; Ανάλογα με τον υποτιθέμενο χρόνο αντίδρασης, το 7,5% έως και το 17% των 200 πραγματικών ατυχημάτων θα είχαν αποφευχθεί με τα εμπρός φώτα πέδησης. Μάλιστα, αν ο οδηγός του οχήματος που είχε προτεραιότητα μπορούσε να δει τα φώτα πέδησης, το ποσοστό αποφυγής της σύγκρουσης θα κυμαίνονταν από 11,5% έως 26,2%.
Επιπλέον, σε ποσοστό από 9,0% έως 25,5%, τα ατυχήματα θα είχαν συμβεί, ωστόσο με πολύ μικρότερες επιπτώσεις. Για παράδειγμα στην περίπτωση που ένας οδηγός αντιδρούσε ταχύτερα κατά 0,5 sec, η μέση ταχύτητα της σύγκρουσης θα είχε πέσει από τα 44,8 km/h σε μόλις 28,8 km/h. Αν ο οδηγός ήταν στο όχημα που είχε προτεραιότητα, τότε η σοβαρότητα του ατυχήματος θα μειωνόταν σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 13,8% και 39,2%.
Βέβαια, η έρευνα αποκάλυψε και ένα πρόβλημα. Σχεδόν στο 33,3% των περιπτώσεων, τα πράσινα φώτα πέδησης στο εμπρός μέρος των αυτοκινήτων δε θα είχαν συμβάλει στην αποφυγή των ατυχημάτων, καθώς δεν ήταν ορατά από τα εμπλεκόμενα οχήματα. Και αυτό γιατί οι γωνίες προσέγγισης των αυτοκινήτων δεν επέτρεπε στους οδηγούς να τα δουν. Γι’ αυτό και η έρευνα προτείνει την τοποθέτηση φώτων πέδησης και στο πλάι των αυτοκινήτων, εκτός από μπροστά.
Πηγή: MDPI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι πρέπει να καταλάβεις αν δεις τιρκουάζ φώτα σε Mercedes
Έρευνα: Κι όμως, η συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών βελτιώθηκε σε σχέση με το 2024
Έρευνα: Πάτωσε η Ελλάδα στην οδική ασφάλεια - Στα ύψη οι θάνατοι από τροχαία