Luca de Meo: Ο αναμορφωτής της Renault - Οι δύσκολες αποφάσεις και η επιστροφή στην κερδοφορία


Στα πέντε χρόνια που ανέλαβε τις τύχες της, ο 58χρονος Ιταλός άλλαξε τη μοίρα της γαλλικής φίρμας. Οι σημαντικές αποφάσεις του και οι «παρεμβάσεις» του στις πολιτικές της ΕΕ για την αυτοκινητοβιομηχανία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤ.: RENAULT/Olivier MARTIN-GAMBIER, Augustin DETIENNE, Techno DPPI, DACIA
  • 22/6/2025

Η είδηση έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία», αργά το απόγευμα της Κυριακής (15/6). Η Renault ανακοίνωσε ότι ο Luca de Meo παραιτείται από τη θέση του CEO του Ομίλου, μετά από 5 χρόνια παραμονής στην ηγεσία του, με την αποχώρησή του να τίθεται σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου 2025.

Η συμβολή του 58χρονου Ιταλού παράγοντα στην αναγέννηση της Renault ήταν καθοριστική. Και αν κάποιος σκεφτεί ότι συνήθως σε τέτοιους «αποχαιρετισμούς» τα καλά λόγια αποτελούν μια τυπική διαδικασία, ας αναλογιστεί το, επίσης σχετικά πρόσφατο, «διαζύγιο» της Stellantis με τον Carlos Tavares.

Οι ατάκες του προέδρου του Δ.Σ. του Ομίλου Renault, Jean-Dominique Senard, είναι ενδεικτικές για την επίδρασή του: «Επί πέντε χρόνια, ο Luca de Meo εργάστηκε για να επαναφέρει τον όμιλο Renault στη θέση που του αξίζει. Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία μας επέστρεψε σε υγιή θεμέλια, διαθέτει μια εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων και επανήλθε στην ανάπτυξη. Εκτός από εξαιρετικός καπετάνιος της βιομηχανίας, ο Luca de Meo είναι επίσης ένα δημιουργικό, αφοσιωμένο, παθιασμένο και εμπνευσμένο άτομο. Σήμερα, ολόκληρη η εταιρεία μαζί μου τον ευχαριστεί για όλα αυτά τα χρόνια και για όλες τις συλλογικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία».

Βέβαια, επειδή ουδέποτε μία σχέση είναι μόνο ρόδινη, το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία υπήρχε στους κύκλους της εταιρείας μια δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο de Meo ήταν εξαιρετικά προβεβλημένος με αποτέλεσμα σχεδόν άπαντες να ταυτίζουν τη φίρμα με τη δική του παρουσία.

Ο de Meo ανέλαβε την ηγεσία του Ομίλου Renault τον Ιούλιο του 2020, έχοντας στην «πλάτη του» μια εμπειρία 28 ετών, η οποία ξεκίνησε… από την γαλλική φίρμα το 1992 (στον κλάδο του product marketing). Μετά από 5 χρόνια στη Renault, ακολούθησε η παρουσία του στην Toyota Europe (product manager του Yaris αλλά και της Lexus). Το 2002 «μετακόμισε» στο FIAT Group, αναλαμβάνοντας τα ηνία των Alfa Romeo, Abarth και στη συνέχεια της FIAT, παίζοντας σπουδαίο ρόλο στην αναβίωση του FIAT 500. Το 2009 «πέρασε» στον Όμιλο Volkswagen, αρχικά στο marketing της VW και στη συνέχεια σε ανάλογη θέση (μαζί με τις πωλήσεις) στην Audi, ενώ από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2020 ήταν πρόεδρος της SEAT.

Ξεκινώντας τη νέα καριέρα του ως CEO του Renault Group, με εγγυημένη αμοιβή 1,3 εκατ. ευρώ (57% μεγαλύτερη από τον προκάτοχό του) και συνολικά έσοδα περίπου 5,8 εκατ. ευρώ (με μετοχές και διάφορα μπόνους) βρήκε έναν Όμιλο προερχόμενο από δεινή διετία, με κλυδωνισμούς που ξεκίνησαν από τη σύλληψη του Carlos Ghosn στο Τόκιο το 2018. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Renault κατέγραφε ζημιές 7,3 δις. ευρώ και ο de Meo ήξερε ότι ο δρόμος που είχε μπροστά του ήταν δύσβατος, παραλαμβάνοντας από τον υπηρεσιακό CEO, Clotilde Delbos. Ο τελευταίος είχε διαδεχθεί τον Thierry Bollore, ο οποίος είχε απομακρυνθεί το φθινόπωρο του 2019.

H πρώτη του κίνηση ήταν να αναμορφώσει τον προϊοντικό κατάλογο που είχε στα σκαριά η γαλλική φίρμα. Μέσα σε μια περίοδο 6 εβδομάδων, ακυρώθηκαν τα project αρκετών μοντέλων που είχαν προγραμματιστεί, ενώ επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη και παραγωγή του νέου, ηλεκτρικού Renault 5.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Car and Driver, ο Laurens van den Acker, Chief Design Officer στο Renault Group, είχε αποκαλύψει ότι ο Luca de Meo είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με τη σχεδίαση του Renault 5 Concept, που είχε ζητήσει να μην αλλάξει τίποτα στο design του μοντέλου παραγωγής.

Ο de Meo έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Renaulution». Προχώρησε σε περικοπές προσωπικού, δεσμεύτηκε να μειώσει το χρόνο και το κόστος ανάπτυξης των μοντέλων κατά 40%, έριξε το βάρος στην ηλεκτροκίνηση, επιτάχυνε ακόμα περισσότερο τους χρόνους για το ηλεκτρικό Twingo και ξεκαθάρισε ότι στόχος δεν ήταν ο μεγάλος όγκος παραγωγής, αλλά η επίτευξη του καλύτερου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος.

Επιπλέον, ενίσχυσε την παρουσία του Ομίλου στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής και είναι ο άνθρωπος που «υπέγραψε» την επέκταση της Alpine σε μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Συν τοις άλλοις, με δική του πρωτοβούλια η Alpine έγινε το brand του Groupe Renault που συμμετείχε σε Formula 1 και WEC (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Αντοχής), ενώ ήταν εκείνος που επέμενε η ομάδα να μην πωληθεί σε τρίτους, παρά τις συνεχείς αποτυχίες της.

Απόντος του de Meo, η νέα ηγεσία και το Δ.Σ. του ομίλου μπορεί δυνητικά να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αποσύροντας τη συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας από το κορυφαίο πρωτάθλημα του motorsport, μία κίνηση διόλου δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς πως ήδη έχει ληφθεί η απόφαση η ομάδα να τρέχει με κινητήρες Mercedes και όχι Renault αρχής γενομένης από το 2026.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 έφερε ακύρωση των σχεδίων για συγχώνευση, επί ρωσικού εδάφους, της Dacia με τη Lada. Η Renault Russia πωλήθηκε στους Ρώσους, ενώ οι Γάλλοι έβαλαν τέλος και στη συνεργασία με την AVTOVAZ, ωστόσο αυτή η αρνητική εξέλιξη δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης. Επιπλέον, ηγήθηκε των εξελίξεων στην αναμόρφωση της στρατηγικής συμμαχίας με την Nissan.

Ως αποτέλεσμα, ήδη από το 2021, ο Όμιλος Renault είχε επιστρέψει στην κερδοφορία, αφήνοντας πίσω τη συνολική ζημιά 8,1 δις ευρώ του 2020. Πέρυσι, η γαλλική φίρμα ήταν από τις ελάχιστες αυτοκινητοβιομηχανίες των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καταγράφοντας λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ ύψους 4,3 δις. ευρώ. Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους ήταν 7,6%, επιτυγχάνοντας το στόχο του τουλάχιστον 7,5% που είχε τεθεί από τη φίρμα, χωρίς να επηρεαστεί από τη συνολική παγκόσμια πτώση των πωλήσεων.

Η οργάνωση του Ομίλου Renault μοιάζει στο καλύτερο δυνατό σημείο, με τους κλάδους των θερμικών μοντέλων και των EV να είναι διακριτοί (Horse και Ampere) και την γκάμα να εμπλουτίζεται με νέα μοντέλα (Renault 4, Renault 5, Scenic) και την Dacia να καταγράφει εντυπωσιακές πωλήσεις, αναβαθμίζοντας την γκάμα της με το νέο Duster και το ολοκαίνουριο Bigster, ενώ έχει στα σκαριά και το καινούριο Sandero.

Η «αυταπάτη των φθηνών ηλεκτρικών» και το «Σχέδιο Μάρσαλ»

Εκτός από την Renault, ο Luca de Meo είχε σημαντική παρουσία και στα ευρωπαϊκά δρώμενα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Άλλωστε, για 2 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τον Δεκέμβριο του 2024 ήταν πρόεδρος του ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) και οι δημόσιες παρεμβάσεις του ήταν πολλές, χωρίς να «μασά» τα λόγια του.

Αν και ήταν από τους θετικά προσκείμενους στην ηλεκτροκίνηση, στο δρόμο για «πράσινες» μεταφορές και μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, δεν είχε πρόβλημα να παραδεχθεί ότι είναι «αυταπάτη των πολιτικών τα φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα» και να μιλήσει για την ανάγκη της Ευρώπης να εκπονήσει ένα «σχέδιο Μάρσαλ» με ορίζοντα δεκαετίας, για να αντικατασταθεί ο στόλος των παλιών, ρυπογόνων οχημάτων.

Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει ο κόσμος, με έμφαση στη νέα γενιά, ενώ ζήτησε, μαζί με τον πρόεδρο της Stellantis, John Elkann, από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει πιο ευνοϊκούς κανόνες προκειμένου τα brands να μπορούν να προσφέρουν στην αγορά μικρότερα αυτοκίνητα, που είναι πιο προσιτά για τους περισσότερους.

Πλέον, με πάνω από 33 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο του αυτοκινήτου, ο Luca de Meo ετοιμάζεται να αλλάξει εντελώς σελίδα στην καριέρα του. Η γαλλική Le Figaro αναφέρει ότι θα αναλάβει το ρόλο του CEO στην Kering, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, των Gucci, Yves Saint Laurent και Balenciaga, διαδεχόμενος τον κύριο μέτοχο και CEO, Francois-Henri Pinault, μέλος της οικογένειας που ελέγχει τον Όμιλο εδώ και 20 χρόνια. Στόχος μια αναγέννηση αντίστοιχη με αυτή του Ομίλου Renault, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μετοχές της Kering έχουν υποχωρήσει κατά 60% την τελευταία διετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα! Ο επιτυχημένος CEO της CUPRA αποχωρεί από την εταιρεία!

Stellantis: Οι «καυτές πατάτες» που παίρνει στα χέρια ο νέος CEO

Renault Clio: Η νέα γενιά πλησιάζει και τα αλλάζει όλα - Δείτε πώς θα μοιάζει (photos)