Στις αρχές Μαΐου, η Porsche γιόρτασε τα 50 χρόνια από το ντεμπούτο της 917. Επρόκειτο για ένα πρωτότυπο αγώνων αντοχής που είχε διαμορφωθεί καταλλήλως για χρήση στον δρόμο. Προέκυψε από τη συνεργασία της Porsche με έναν ιδιώτη, τον Ιταλό επιχειρηματία και κληρονόμο της οικογένειας Martini Gregorio Rossi di Montelera, γνωστό κι ως Κόμη Rossi, που είχε μεγάλη αγάπη για τις δημιουργίες της μάρκας.
Κλείνοντας εκείνη την επετειακή αναφορά στο μοντέλο, η Porsche ανέφερε στην ανακοίνωσή της:
«Το σημαντικό είναι ότι, καθώς ο απόγονός της απολαμβάνει σήμερα την επιτυχία στην πίστα, το πνεύμα και η επιθυμία της Porsche που επέτρεψε τη δημιουργία μιας 917 για το δρόμο πριν από τόσο καιρό παραμένει ζωντανή πέντε δεκαετίες μετά - προκαλώντας το ερώτημα: τι θα γινόταν αν;».
Κάπως έτσι προέκυψε η 963 RSP, όπου RSP σημαίνει Roger Searle Penske. Πρόκειται για τον ιδρυτή της ομώνυμης ομάδας με αναρρίθμητες επιτυχίες σε NASCAR, IndyCar και IMSA, και συνεργάτη της Porsche στους αγώνες αντοχής τα τελευταία χρόνια (κι όχι μόνο), καθώς μαζί τρέχουν τόσο στο WEC όσο και στο αμερικανικό πρωτάθλημα IMSA.
Φέρει τον ίδιο κινητήρα, έναν twin-turbo V8 4,6L με ισχύ που αγγίζει τα 671 PS μαζί με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Οι μόνες αλλαγές στο μοτέρ είχαν να κάνουν με τη χρήση συμβατικών καυσίμων και την ομαλότερη απόδοση της ισχύος από το MGU.
Οι πιο μεγάλες μετατροπές έγιναν για να μπορέσει το αγωνιστικό να οδηγηθεί σε δημόσιους δρόμους. Μαζί με την ομάδα Sonderwunsch, η οποία αναλαμβάνει μοναδικές δημιουργίες της μάρκας, η Porsche ετοίμασε την 963 RSP με γνώμονα να μπορεί να βρεθεί όχι μόνο στην πίστα του Le Mans, αλλά και στους δρόμους της γαλλικής πόλης, αφαιρώντας κάποια αεροδυναμικά μέρη, ενώ έκαναν και το εσωτερικό πολύ πιο οικείο και φιλόξενο για τον απλό οδηγό, βάζοντας μέχρι και ποτηροθήκη.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποστολή στο Βερολίνο: Γνωρίσαμε τους θρύλους του Ομίλου Volkswagen στην έκθεση ICONIC (photos)
Αναβρασμός στην Porsche - Οι μέτοχοι ζητούν το «κεφάλι» του Oliver Blume
Αλλαγή πλεύσης από την Porsche: Δεν «πεθαίνουν» οι ΜΕΚ - Στην γκάμα και μετά το 2030