Τα αλλάζει όλα ο νέος ΚΟΚ - Αυτά τα ταξί θα μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες


Τι περιλαμβάνει ο νέος ΚΟΚ για ταξί, λεωφορειολωρίδες, όρια ταχύτητας, «κόντρες» και παράνομη στάθμευση. Για πρώτη φορά εισάγεται η υποτροπή σε πρόστιμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/5/2025

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας εισάγεται σήμερα Παρασκευή (30/5) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Ο αναπληρωτής Υπουργού Μεταφορών μίλησε τόσο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ όσο και στα Παραπολιτικά 90,1 και έδωσε πολλές λεπτομέρειες για αρκετές από τις διατάξεις του νέου ΚΟΚ και τις αλλαγές που περιλαμβάνει σε σχέση με τον υπάρχοντα.

Για το «καυτό» θέμα της εισόδου των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους οδηγούς και απεργίες από τον ΣΑΤΑ, ο κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι τα ηλεκτρικά ταξί και τα ταξί με ειδικές ράμπες για τα ΑμΕΑ θα έχουν δικαίωμα εισόδου: «Θα δώσουμε μια εξαίρεση (σ.σ. στην απαγόρευση για τις λεωφορειολωρίδες) στα μηδενικών ρύπων και στα ειδικού τύπου ΑμΕΑ, αυτά τα οποία έχουν πτυσσόμενη ράμπα για να μπορούν ΑμΕΑ με κινητικές αναπηρίες, με το αμαξίδιό τους, να μπαίνουν σε αυτό το όχημα».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα ηλεκτρικά ταξί θα αποκτήσουν και ξεχωριστό χρώμα πινακίδας, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση βεβαίωσης παράβασης εισόδου στη λεωφορειλωρίδα από τις κάμερες που θα υπάρχουν τόσο στους δρόμους όσο και στο εμπρός τμήμα των λεωφορείων από το Σεπτέμβριο, οι οποίες θα βεβαιώνουν την παράβαση και θα εκδίδεται ψηφιακά η κλήση.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι τα ταξί θα μπορούν να μπαίνουν στη λεωφορειολωρίδα με μία προϋπόθεση. «Επιβίβαση θα επιτρέπεται και αποβίβαση, σε συγκεκριμένο σημείο εφόσον το ταξί είναι στο πίσω μέρος ενός λεωφορείου και δεν εμποδίζει την κίνησή του». Επιπλέον δικαίωμα εισόδου θα έχουν και τα δίκυκλα.

Οι σημαντικές αλλαγές στον ΚΟΚ

Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναλυτικά σε αρκετές περιπτώσεις παραβάσεων, που πλέον θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. «Εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της υποτροπής», επεσήμανε μέσω της οποίας τα πιο αυστηρά πρόστιμα θα αυξάνονται σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός 5ετίας, όπως και οι μέρες αφαίρεσης του διπλώματος. Οι πινακίδες θα αφαιρούνται μόνο σε περίπτωση στάθμευσης σε θέσεις ΑμΕΑ

Συνοπτικά, οι κύριες αλλαγές, όπως τις παρουσίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών:

Χρήση κινητού χωρίς πρόκληση ατυχήματος:

  • Πρώτη φορά: 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες
  • Δεύτερη φορά (υποτροπή): 1.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 180 ημέρες
  • Τρίτη φορά: 2.000 ευρώ και αφαίρεση για 1 έτος

Όρια ταχύτητας

30 km/h: «Ισχύουν για το δρομάκι μπροστά στο σπίτι μας και για τους δρόμους διπλής κατεύθυνσης με μία λωρίδα σε κάθε κατεύθυνση χωρίς διαχωριστική γραμμή και χωρίς νησίδα».

50 km/h: για βασικούς αστικούς δρόμους με νησίδα και διαγράμμιση και όσους έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα.

140 km/h: Σε αυτοκινητοδρόμους και επειδή έχουν μειωθεί πολύ δραστικά τα θανατηφόρα τροχαία.

Ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε πως όλα τα όρια προέκυψαν μετά από διαβούλευση με συγκοινωνιολόγους και ειδικούς από το Πολυτεχνείο και ότι πρακτικά σήμερα υπάρχει η «ανοχή» της Τροχαίας, η οποία «όταν το όριο είναι 50 km/h και εσύ πηγαίνεις με 51 km/h ή 55 km/h δε σε γράφει, αν και αυτό είναι κάτι που κανονικά δεν πρέπει να το λέω ως Υφυπουργός Μεταφορών».

«Κόντρες» και υπερβολικές ταχύτητες άνω των 200 km/h

  • Πρώτη παράβαση: Πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 1 έτος.
  • Δεύτερη φορά: Πρόστιμο 4.000 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος για 2 έτη.
  • Τρίτη φορά: Πρόστιμο 8.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 4 χρόνια.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που από τέτοιες συμπεριφορές προκύψει βαριά σωματική βλάβη ή πρόκληση βλάβης σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, ενεργοποιείται το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 10 έτη.

Άλλες παραβάσεις

Παρκάρισμα σε θέση στάθμευσης για ΑμεΑ: Αφαίρεση πινακίδων του οχήματος.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: Σε περίπτωση που η μέτρηση του αλκοτέστ θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, θα προβλέπεται μέχρι και απομάκρυνση οχήματος με γερανό.

Παραβίαση ισόπεδων διαβάσεων τρένων: Εφαρμογή του άρθρου 291Α του Ποινικού Κώδικα, με σύλληψη και φυλάκιση του παραβάτη και πιο αυστηρά πρόστιμα: 1.200 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες από την πρώτη φορά που κάποιος υποπίπτει στη συγκεκριμένη παράβαση.

Ποδήλατα σε λεωφόρους: Απαγορεύονται, για λόγους οδικής ασφάλειας.

Κράνος: Για πρώτη φορά εισάγεται ισάξια ποινή και για τον επιβάτη που δεν φοράει κράνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέος ΚΟΚ, ίδια νοοτροπία: Χωρίς πρόληψη, τα τροχαία δεν πρόκειται να μειωθούν

Νέος ΚΟΚ: Oι δημοσιογράφοι Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας εκφράζουν επιφυλάξεις για το όριο ταχύτητας των 30 km/h

Οι μεγάλες αλλαγές του νέου ΚΟΚ: Πέφτουν τα όρια ταχύτητας, τελειώνει το «σβήσιμο» των κλήσεων