Το «δαχτυλίδι» της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου, είναι ένα από τα σημεία στα οποία καθημερινά και για πολλές ώρες σημειώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων. Σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιριακών συγκροτημάτων που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.
«Όπου και να κοιτάξεις, βλέπεις γερανούς. Πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση σήμερα είναι… παραδεισένια σε σχέση με αυτήν που θα επέλθει με την ολοκλήρωση όλων αυτών των κτιριακών αναπτύξεων που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη», τόνισε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Κωνσταντίνος Ζέκκος, ένας από τους πιο έμπειρους συγκοινωνιολόγους στην Ελλάδα και ιδρυτής και γενικός διευθυντής της «Δρόμος». Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε την εξειδίκευση των κατασκευαστικών μελετών για το κεντρικό τμήμα της Αττικής Οδού και για τον κόμβο «δαχτυλίδι», οι οποίες εκπονήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από τα γραφεία «Οδομηχανική» και «Δρόμος».
Το «δαχτυλίδι» της λεωφόρου Κηφισίας κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των έργων της Αττικής Οδού. «Η διάνοιξη ενός νέου άξονα όπως η Αττική Οδός δημιούργησε επαναστατικές αλλαγές, οδήγησε σε μια αναδιάταξη των μετακινήσεων στην Αττική. Η Κηφισίας ήταν έως τότε ο ακτινικός άξονας που εξυπηρετούσε τα βόρεια προάστια. Στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από τη λειτουργία της Αττικής Οδού, η περιοχή προσείλκυσε χρήσεις και δραστηριότητες που μεταμόρφωσαν τον τρόπο λειτουργίας της. Η σημερινή κίνηση δεν έχει πια καμία σχέση με την εποχή που μελετήθηκε. Προφανώς η υπερσυγκέντρωση του τριτογενούς τομέα με λειτουργίες γραφείων δημιουργείμεγάλες κυκλοφοριακές αιχμές, που είναι εξαιρετικά προβληματικές κάποιες ώρες της ημέρας», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ζέκκος.
«Θεσμικά, η εν λόγω περιοχή έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται ήδη από τη δεκαετία του 1990, με τα πρώτα εμπορικά κέντρα και κτίρια γραφείων, και σήμερα συγκεντρώνει ένα μωσαϊκό χρήσεων, που περιλαμβάνει ιδιωτικά νοσοκομεία, μεγάλα εμπορικά κέντρα, ολοένα και περισσότερα κτίρια γραφείων, υπουργεία, γραφεία πολύ μεγάλων εταιρειών και βέβαια το ΟΑΚΑ», τόνισε στην «Καθημερινή» ο Θοδωρής Μαυρογεώργης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μελετητικής εταιρείας ΜΣΜ Consulting, η οποία εκπόνησε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αμαρουσίου το 2020.
Και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα, η λεωφόρος Κηφισίας λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια σε επίπεδα κορεσμού και όχι μόνο τις ώρες αιχμής, αλλά συνεχώς από τις 07:00 έως τις 20:00 - τα Σαββατοκύριακα και αργότερα. Επιπλέον, οι δήμοι βορειότερα του Αμαρουσίου έχουν μεγαλώσει πληθυσμιακά. Η Κηφισίας εξυπηρετεί ένα μεγάλο κομμάτι κυκλοφοριακού φόρτου που δεν έχει σχέση με το Μαρούσι, αλλά επιβαρύνει το κυκλοφοριακό δίκτυο της πόλης».
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογεώργη, που συμμετέχει στην ομάδα που εκπονεί το νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Αμαρουσίου, η λύση μπορεί να προέλθει μόνο με την προβλεπόμενη επέκταση της νέας Γραμμής 4 του Μετρό. Γι’ αυτό χρειάζεται να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην κατασκευή του συγκεκριμένου κλάδου της Γραμμής 4 που έχει σχεδιασθεί να διέρχεται από τη Λ. Κηφισίας.
Πιο άμεση, χρονικά, λύση, δεν υπάρχει. «Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει το ΣΒΑΚ είναι διαχειριστικά και μπορούν να ανακουφίσουν, αλλά όχι να δώσουν λύση. Για παράδειγμα προτείνεται να δημιουργηθούν δύο μεγάλες ζώνεςελεγχόμενης στάθμευσης στο παραδοσιακό κέντρο του Αμαρουσίου και στον υπερτοπικό πόλο, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης που ξεπερνάει το 50%», εξηγεί ο κ. Μαυρογεώργης.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και του δημάρχου Αμαρουσίου, Θόδωρου Αμπατζόγλου, στην «Καθημερινή»: «Με το υπό εκπόνηση τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, η ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο ‘δαχτυλίδι’ και τη λεωφόρο Αμαρουσίου - Χαλανδρίου θα πρέπει να θεωρηθεί πολεοδομικά κορεσμένη, διότι χτίζονται συνεχώς νέα κτίρια των 10.000-15.000 τ.μ. ή και μεγαλύτερα. Υπολογίζεται ότι καθημερινά έρχονται 35.000 εργαζόμενοι στα κτίρια γραφείων οι οποίοι δεν κατοικούν στο Μαρούσι. Κατά τη γνώμη μου το κυκλοφοριακό θα χειροτερεύσει. Η μόνη λύση είναι να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η κατασκευή της γραμμής 4 κατά μήκος της Κηφισίας, ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική».
Ο κ. Ζέκκος αναδεικνύει τη «βοήθεια» που μπορούν να προσφέρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο πρόβλημα και παρουσιάζει τις άμεσες ενέργειες που μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούν να ληφθούν κάποια τεχνικά μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας του “δαχτυλιδιού”, δομικά και διαχειριστικά. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθούν βελτιωτικά μέτρα για την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή - για παράδειγμα πρέπει να σταματήσει η παράνομη στάθμευση στην οδό Χειμάρρας. Λύση μόνο οι δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να δώσουν. Το μετρό είναι απαραίτητο, αλλά μέχρι τότε θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, π.χ., τις δυνατότητες που προβλέφθηκαν στην Αττική Οδό για ανταπόκριση μεταξύ σταθμών του προαστιακού και λεωφορειακών γραμμών».
Για τις επιχειρηματικές real estate επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το «δαχτυλίδι» της Λεωφ. Κηφισίας μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αμαρυσία».
Πηγή: Καθημερινή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μεσογείων-Βουλιαγμένης σε 10 λεπτά: Το έργο που θα δώσει «ανάσα» στους δρόμους της Αθήνας
Υπάρχει λύση για τον μονίμως μποτιλιαρισμένο Κηφισό; Οι συγκοινωνιολόγοι απαντούν (video)
Google Maps και Περιφέρεια Αττικής ενώνουν τις δυνάμεις τους στον «πόλεμο» με το κυκλοφοριακό