Όταν πρωτοανακοινώθηκε ότι η νέα Toyota Supra (MkV) θα εφοδιαστεί με έναν BMW straight-six, πολλοί αντέδρασαν με σκεπτικισμό. Πώς μπορεί ένας κινητήρας από τη Βαυαρία να σταθεί στο ύψος του θρυλικού 2JZ-GTE; Του κινητήρα που έχει ταυτιστεί με ακραία αντοχή, με ιπποδυνάμεις που ξεπερνούν τα 1.000 PS, και που έγινε σύμβολο της βελτίωσης;
Κι όμως, όπως αποδεικνύεται, ο 3λιτρος υπερτροφοδοτούμενος BMW B58, όχι μόνο είναι άξιος συνεχιστής του 2JZ, αλλά σε πολλούς τομείς τον ξεπερνά, αποτελώντας ένα τεχνολογικό επίτευγμα της σύγχρονης μηχανολογίας.
Ο ελληνικής καταγωγής Stephan Papadakis, ιδρυτής της Papadakis Racing και κατασκευαστής κινητήρων 1000+ PS, B58, που απευθύνονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula Drift, είναι σαφής: «Έχουν υπερκατασκευάσει αυτόν τον κινητήρα». Παρά την ελαφρύτερη και φαινομενικά εύθραυστη κατασκευή του σε σχέση με τον 2JZ, ο B58 μπορεί να αντέξει τεράστια φορτία, χάρη στη μοντέρνα σχεδίαση και τα υλικά αιχμής που χρησιμοποιεί.
Ο 2JZ ήταν προϊόν της εποχής που η ιαπωνική τεχνογνωσία και to R&D ευημερούσε με τους κατασκευαστές να επενδύουν τεράστια ποσά και να μας προσφέρουν υπερβολικά στιβαρές μηχανολογικές λύσεις. Κατασκευασμένος από χυτό σίδερο, με σφυρήλατο στρόφαλο και κλειστό θάλαμο ψύξης, ο 2JZ ήταν σχεδιασμένος για αντοχή και όχι για εξοικονόμηση βάρους ή μειωμένη κατανάλωση όπως γίνεται στη σημερινή εποχή.
Ο B58, αν και με αλουμινένιο μπλοκ, χρησιμοποιεί σχεδίαση κλειστού deck, ίδιο στροφαλοφόρο με τον diesel B57, και σφυρήλατες μπιέλες, ενώ αξιοποιεί τεχνολογίες όπως CAD, FEA και σύγχρονη μεταλλουργία, οι οποίες του επιτρέπουν να πετύχει την ίδια ακαμψία και αντοχή με πολύ μικρότερο βάρος και πιο αποδοτική αρχιτεκτονική.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το μπλοκ του B58 είναι πανομοιότυπο με του B57 diesel, γεγονός που του προσδίδει την σκληρότητα που απαιτείται για να αντέξει ακραίες πιέσεις στους θαλάμους καύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά την αρχική καχυποψία, ο B58 έχει αποδείξει και όχι μονο μια φορά, ότι είναι έτοιμος να αποδώσει 700+ PS χωρίς να γίνουν αλλαγές ή επεμβάσεις στα εργοστασιακά έμβολα και τις μπιέλες!
Η τεχνολογία του B58 εκτείνεται και στην κυλινδροκεφαλή, με προηγμένα συστήματα όπως το Valvetronic και το Double VANOS της BMW (μεταβλητός έλεγχος βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής). Το Valvetronic, ρυθμίζει ηλεκτρονικά τη βύθιση των βαλβίδων εισαγωγής, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τη λειτουργία της πεταλούδας γκαζιού, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια και απόκριση. Αν και αρχικά φαινόταν "εύθραυστο" για αγωνιστική χρήση, όπως παραδέχεται και ο Papadakis, αποδείχθηκε εξαιρετικά αξιόπιστο ακόμα και όταν ο κινητήρας στροφάρει στις 9.000 r.p.m. Σε αγωνιστικά περιβάλλοντα, ο B58 απαιτεί ελάχιστες παρεμβάσεις για να φτάσει τoyw 1.000 PS, με τις αναβαθμίσεις να περιορίζονται κυρίως σε αναβαθμισμένους εκκεντροφόρους, σκληρότερα ελατήρια και μεγαλύτερο turbo.
Το σύστημα λίπανσης επίσης αξίζει αναφοράς. Με μεταβλητή αντλία λαδιού, το wet sump του B58 εξασφαλίζει σταθερή πίεση σε κάθε φορτίο και στροφή κινητήρα, αποτελώντας ένα ακόμη σημείο όπου ο B58 επιβεβαιώνει την προσεγμένη εργοστασιακή του σχεδίαση, χωρίς να απαιτεί άμεσες αναβαθμίσεις ακόμα και στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ενός αγώνα drift.
Η εξέλιξη του B58 δεν σταμάτησε ουσιαστικά ποτέ, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο σημαντικές τεχνικές αναβαθμίσεις. Το 2018 είδαμε νέα συστήματα ψύξης και ψεκασμού, ενώ το 2022 ο κινητήρας απέκτησε διπλό σύστημα ψεκασμού (άμεσο και έμμεσο), ηλεκτρική ενεργοποίηση VANOS και σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα Valvetronic. Ακολουθώντας τα σημεία των καιρών, πλέον διαθέτει και 48V ήπιο υβριδικό σύστημα, προσφέροντας περισσότερη ισχύ με χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους.
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα παραπάνω εξελίχθηκαν χωρίς να θυσιαστεί η ψυχή του κινητήρα με τον B58 να παραμένει ένας εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας με βαθιές ρίζες στην απόδοση και το tuning. Κάνει ό,τι έκανε ο 2JZ, ίσως και καλύτερα σε κάποιους τομείς, αλλά με μικρότερο βάρος, μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: ο BMW B58 είναι ένας κινητήρας-σταθμός. Δεν είναι απλώς η καρδιά της νέας Supra ή της BMW M240i. Είναι η απόδειξη ότι η ευφυής μηχανολογία μπορεί να διατηρήσει το πάθος των παλαιών κινητήρων, ενώ αγκαλιάζει τις προκλήσεις του σήμερα. Και, πάνω από όλα, δείχνει ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς τη BMW όταν πρόκειται για straight-six κινητήρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
BMW: Η αποκλειστικότητα της ηλεκτροκίνησης οδηγεί σε αδιέξοδο
Κι όμως! Μαντέψτε πόσα χιλιόμετρα έχει γράψει αυτός ο κινητήρας Toyota 2JZ (video)
Toyota GR Supra GT4 EVO2: Αυτό είναι το νέο «θηρίο τσέπης» στην κατηγορία GT4 (photos)