Ο κλάδος του αυτοκινήτου αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα από τους περίφημους δασμούς του Trump, που επιχειρεί να κάνει ξανά «μεγάλη την Αμερική», ταρακουνώντας την παγκόσμια οικονομία. Βλέπετε, η αγορά των ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως και οι εν εξελίξει αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν όλους τους κατασκευαστές – και εντέλει τους καταναλωτές… Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Αυτά που συμβαίνουν εδώ και λίγους μήνες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι βέβαιον ότι ξεπερνούν τη φαντασία ακόμα και των πιο τολμηρών οικονομολόγων. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να βρει αναλύσεις για το πώς ο πρόεδρος Trump παρουσίασε τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με άλλες χώρες ως δασμούς (!) που επιβάλλονται στα αμερικανικά προϊόντα και πώς χρησιμοποίησε έναν απλοϊκό μαθηματικό τύπο για να υπολογίσει τους «αμοιβαίους» δασμούς («reciprocal» tariffs) που η χώρα του θα επιβάλλει στα προϊόντα των αντίστοιχων χωρών. Το πράγμα θα ήταν αστείο αν δεν επηρέαζε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, με τα χρηματιστήρια να κάνουν απίστευτες βουτιές και τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν δηλώσεις που αναφέρονται σε εμπορικό πόλεμο!
Το ενδιαφέρον είναι εν μέσω αυτής της αναταραχής ο Trump αποφάσισε να πατήσει «pause» και να δώσει μια τρίμηνη προθεσμία μέχρι την έναρξη εφαρμογής των εν λόγω δασμών, για την 1η Ιουλίου. Μόνο που αυτή η παύση δεν αφορούσε στο αυτοκίνητο. Στο παρόν άρθρο δεν θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις αυτές καθαυτές, καθώς τρέχουν μέρα με τη μέρα δημιουργώντας καινούργια δεδομένα, αλλά να δώσουμε μια εικόνα της παραγωγικής βάσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, εστιάζοντας περισσότερο στο τρίγωνο ΗΠΑ-Μεξικό-Καναδάς, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προβληματισμός στην ΕΕ
Στις 7 Απριλίου του 2025, λίγες ημέρες μετά την επίσημη πλέον επιβολή των δασμών από τον πρόεδρο Donald Trump, σε όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που υπέγραφε η γενική διευθύντριά της Sigrid de Vries: «Η συνεχιζόμενη αστάθεια των παγκόσμιων αγορών απλώς αυξάνει τους εμπορικούς φραγμούς και το κόστος για τις επιχειρήσεις. Οι δασμοί δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο. Όχι μόνον είναι απαραίτητο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ηγέτες να βρουν επειγόντως μια λύση στη συνεχιζόμενη εμπορική σύγκρουση, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εφαρμόσουν ενεργά το Σχέδιο Δράσης για την αυτοκινητοβιομηχανία, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση του κόστους, την ελάφρυνση του ρυθμιστικού φόρτου και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής».
Είχε προηγηθεί συνάντηση των «ηγετών» του κλάδου (μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των BMW, Daimler Trucks, IVECO, Mercedes-Benz, Scania, Stellantis και Volkswagen) με την Ursula von der Leyen στην οποία συζητήθηκε ο εκτεταμένος αντίκτυπος των πρόσφατων αμερικανικών δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου. Βλέπετε, οι εξαγωγές οχημάτων από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ αγγίζουν τα 67 δις ευρώ – ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Και μια μεγάλη αλήθεια που κρύβει η θέση της ACEA είναι το γεγονός ότι στο τέλος αυτοί οι δασμοί θα επιβαρύνουν τον απλό καταναλωτή.
Εισαγωγές και εξαγωγές
Το τρίγωνο ΗΠΑ-Καναδάς-Μεξικό βρέθηκε αναμφίβολα στο επίκεντρο της δημοσιότητας, κάτι που ούτε τυχαίο είναι, ούτε άδικο. Βλέπετε, επί πολλές δεκαετίες, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία επωφελήθηκε από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (USMCA) μεταξύ των τριών αυτών χωρών. Ανατρέχοντας στα επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, βλέπουμε ότι ο Καναδάς εξήγαγε στις ΗΠΑ οχήματα αξίας περίπου 31,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Σημειώστε ότι στους κατασκευαστές που έχουν εργοστάσια στον Καναδά περιλαμβάνονται και καθαρά αμερικανικές (General Motors, Ford) ή εν μέρει αμερικανικές εταιρείες (Stellantis), αλλά και ιαπωνικές (Toyota και Honda). Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των General Motors και Ford, αλλά και της Stellantis, αντιπροσώπευαν, επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των εξαγωγών από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, ενώ σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα αυτή με στόχο την αγορά των ΗΠΑ έχουν οι ευρωπαϊκές Mercedes-Benz, BMW και Volkswagen Group, αλλά και οι ιαπωνικές Toyota, Honda, Nissan και Mazda, καθώς, επίσης, και οι κορεατικές Hyundai και Kia.
Δεν είναι παράξενο που Ιαπωνία και Νότια Κορέα έχουν, επίσης, σημαντικά εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, με τα προϊόντα αυτοκινήτου – συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων και των εξαρτημάτων – να αποτελούν βασικό λόγο των πλεονασμάτων αυτών. Η Ιαπωνία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας οχημάτων, ως προς την αξία, στις ΗΠΑ πέρυσι μετά το Μεξικό, και τρίτος ως προς τον όγκο των οχημάτων με περίπου 1,4 εκ. οχήματα έναντι 1,5 εκ. οχημάτων της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σχεδόν 770.000 μονάδες από τη Hyundai Motor και 380.000 από την Kia Corporation, ενώ η GM Κορέας εξήγαγε, επίσης, σημαντικούς όγκους. Η Γερμανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στις ΗΠΑ, με οχήματα αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με λίγο περισσότερα από 8,0 δις δολάρια.
Τι καινούργιο φέρνουν οι δασμοί
Στις 3 Απριλίου η εξαγγελία του Trump για επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα έμελλε να γίνει πράξη. Και παρά τις όποιες εξαιρέσεις προκύπτουν από τη συμφωνία USMCA οι δασμοί αυτοί, που ήρθαν να προστεθούν σε δασμούς που είχαν ήδη επιβληθεί στον χάλυβα και το αλουμίνιο, επηρεάζουν τελικά όχι μόνον τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σε Καναδά και Μεξικό, αλλά τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο έδαφος των ΗΠΑ, μέσω της φορολόγησης των εισαγόμενων εξαρτημάτων!
Η μεταφορά της παραγωγής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα ήταν ενδεχομένως μία λύση για την αποφυγή των δασμών (25%) του Trump, όμως αυτό δεν είναι ούτε γρήγορη ούτε φτηνή διαδικασία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να επιλέξουν τον σταθερό δασμό 25% ενός έτοιμου οχήματος που θα εισάγουν στην αμερικανική αγορά, αντί να ρισκάρουν τη συσσώρευση δασμών που μπορεί να προκύψει από την εφοδιαστική αλυσίδα της Βόρειας Αμερικής. Βλέπετε, το πώς θα διαμορφωθούν οι τελικοί δασμοί και η αναπόφευκτη αύξηση της τιμής του αυτοκινήτου στην περίπτωση της βορειοαμερικανικής παραγωγής θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες όπως: 1. Η τοποθεσία συναρμολόγησης? 2. Το εάν θα συσσωρεύονται οι διασυνοριακοί δασμοί με κάθε διέλευση εξαρτημάτων? 3. Tον όγκο των εκτός ΗΠΑ προερχόμενων εξαρτημάτων? 4. Τους πρόσθετους αμοιβαίους (reciprocal) δασμούς σε τρίτες χώρες που επέβαλε ο Trump και 5. δασμοί σε πρώτες ύλες των αρχικών σταδίων παραγωγής (όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο). Σημειώστε ότι στα τέλη του 2024, ο όμιλος Hyundai ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας νέας μονάδας κατασκευής οχημάτων και μπαταριών 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τζόρτζια, η οποία αρχικά είχε σχεδιαστεί για την παραγωγή πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) επόμενης γενιάς. Ο ίδιος όμιλος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει επενδύσεις 21 δις δολαρίων στις ΗΠΑ από το 2025 έως το 2028. Και δεν είναι μόνον αυτό: η Νότια Κορέα (LG Energy Solution, SK On και Samsung SDI) ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων με στόχο την κατασκευή 12 εργοστασίων κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στις ΗΠΑ, είτε μέσω αυτόνομων εταιρειών είτε μέσω κοινοπραξιών είτε αυτόνομα, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές αφορούσαν κυρίως συνεργασίες με Αμερικανούς κατασκευαστές (Ford, General Motors κλπ.). Μερικές από αυτές τις επενδύσεις είναι πιθανόν τώρα να επανεξεταστούν ή και να περιοριστούν.
Στις ΗΠΑ τρέχουν να προλάβουν…
Λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος του δασμοί 25% του προέδρου Donald Trump στα εισαγόμενα αυτοκίνητα η αγορά αυτοκινήτου των ΗΠΑ βίωσε τις δικές της αντιδράσεις. Η Stellantis γνωστοποίησε ότι σκέφτεται να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή κάποιων μοντέλων σε Καναδά και Μεξικό, η Ford ανακοίνωσε μεγάλες εκπτώσεις για να προσελκύσει πελάτες στις εκθέσεις της, ενώ η Volkswagen είπε στους αντιπροσώπους της ότι θα προσθέσει τους νέους δασμούς εισαγωγής στα οχήματα που στέλνει στις ΗΠΑ. Σημειώστε ότι οι δασμοί Trump αναμένεται να επιβαρύνουν τις λιανικές τιμές των περισσοτέρων αυτοκινήτων κατά κάποιες χιλιάδες δολάρια – το πόσες εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω. Είδαμε, λοιπόν, τους υποψήφιους αγοραστές να σπεύδουν στις εκθέσεις αυτοκινήτων των ΗΠΑ, προκειμένου να κλείσουν το καινούργιο τους αυτοκίνητο σε συμφέρουσες τιμές πριν από τις αναμενόμενες αυξήσεις τιμών. Κάτι που οδήγησε τις πωλήσεις του Μαρτίου σε πρωτόγνωρα ύψη που, αν μεταφράζονταν σε ετήσια βάση, θα οδηγούσαν σε πωλήσεις περίπου 17,8 εκατομμυρίων οχημάτων – τις μεγαλύτερες από τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αναλυτών που δημοσίευσε το Bloomberg.
Ωστόσο, καθώς εξαντλούνται τα διαθέσιμα αποθέματα αυτοκινήτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζονται για σημαντικές πιθανές αυξήσεις κόστους και αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ενώ οι επικεφαλής του κλάδου συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις, με τη Ford, την GM και τη Stellantis να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον αποκλεισμό ορισμένων φτηνών εξαρτημάτων αυτοκινήτων από τους δασμούς.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο: το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 36,22 τρις δολάρια (122% του ΑΕΠ) όταν το 2011 ήταν περίπου 13,5 τρις δολάρια. Προφανώς, υπάρχει τάση αύξησης του χρέους αυτού, ωστόσο δεν φαίνεται πολύ πιθανό ότι μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση με κινήσεις όπως αυτές του Trump. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ιδέα της μεταφοράς της παραγωγής σε αμερικανικό έδαφος και η ενίσχυση των εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανίων είναι γενικά σωστή, εάν θέλει κανείς να δώσει νέα πνοή στην οικονομία του. Όμως, τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα και πολυσύνθετα σε μια διεθνοποιημένη οικονομία και μια αυτοκινητοβιομηχανία που στο σύνολό της χαρακτηρίζεται από πολλές αλληλοεξαρτήσεις.
Ακόμα και αυτοκίνητα που παράγονται στις ΗΠΑ θα επιβαρυνθούν με δασμούς
Οι δασμοί του Trump επεκτείνονται και στα επιμέρους τμήματα που συνθέτουν τα αυτοκίνητα, όπως οι κινητήρες, τα κιβώτια και τα άλλα μηχανικά –και τα ηλεκτρικά– μέρη, στα οποία με βάση την προέλευσή τους επιβάλλεται, επίσης, το γνωστό 25%.
Στο γράφημα βλέπουμε την προέλευση των εξαρτημάτων των αυτοκινήτων που πωλούνται στις ΗΠΑ. Για τα οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις USMCA (εισάγονται από Μεξικό ή Καναδά) θα ισχύουν δασμοί μόνο στην αξία του περιεχομένου εκτός ΗΠΑ. Τα δεδομένα προέρχονται από το American Automobile Labeling Acti (ALAA), που επί του παρόντος δεν κάνει διάκριση μεταξύ προϊόντων αμερικανικής και καναδικής προέλευσης. Αυτή η πρόσθετη διάκριση θα απαιτηθεί κατά την υλοποίηση των νέων δασμών.
Η περίπτωση της BMW
To BMW Group διαθέτει ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ (Spartanburg) και ένα στο Μεξικό (San Luis Potosí). Στην πρώτη περίπτωση η BMW Manufacturing απασχολεί 11.000 άτομα και συναρμολογεί τις BMW X3, X4, X5, X6, X7 και XM. Υπολογίζεται ότι έχουν κατασκευαστεί εκεί περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα τα τελευταία 30 χρόνια (225.000 το 2024). Σύμφωνα, δε, με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το BMW Group ήταν πέρυσι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων σε αξία από τις ΗΠΑ (περίπου 10,0 δις δολάρια). Στη δεύτερη περίπτωση, η BMW Group Planta San Luis Potosí απασχολεί 3.700 εργαζομένους στο τοπικό εργοστάσιο, το οποίο λειτουργεί επί 20 χρόνια και κατασκευάζει τις BMW 3, 2 Coupé και M2, ενώ από το 2027 θα αρχίσει να παράγει και ηλεκτρικά οχήματα.
Η περίπτωση της Mercedes
Το ενδεχόμενο να κατασκευάζει περισσότερα οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση στους δασμούς εξετάζει η Mercedes-Benz, σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου παραγωγής. Η εταιρεία εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να αποσύρει από την αμερικανική αγορά τα πιο «οικονομικά» της μοντέλα, όπως το μεσαίου μεγέθους SUV GLA, καθώς θεωρεί οι νέοι δασμοί καθιστούν την εμπορική τους διάθεση οικονομικά μη βιώσιμη. H Mercedes διαθέτει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στην πόλη Tuscaloosa της Αλαμπάμα που άρχισε να λειτουργεί το 1997 και στο οποίο απασχολούνται 6.000 εργαζόμενοι. Η ετήσια παραγωγή φτάνει στα 260.000 οχήματα. Ένα ακόμα εργοστάσιο της εταιρείας λειτουργεί στο Charleston. Ιδρύθηκε ως DaimlerChrysler Manufacturing International τον Απρίλιο του 2006 και μετονομάστηκε σε Mercedes-Benz Vans, LLC τον Ιανουάριο του 2016.
Υπόθεση Εθνικής Ασφάλειας
Στα επίσημα έγγραφα του Λευκού Οίκου θα βρείτε, μεταξύ άλλων, και το «Fact Sheet: President Donald J. Trump Adjusts Imports of Automobiles and Automobile Parts into the United States» στο οποίο περιγράφονται τα μέτρα τα οποία λαμβάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα στα οποία αντανακλάται το σκεπτικό τους.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ: Σήμερα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα επικαλούμενος το Άρθρο 232 του Νόμου για την Επέκταση του Εμπορίου του 1962, επιβάλλοντας δασμό 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ορισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, αντιμετωπίζοντας μια κρίσιμη απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων στοχεύει στην προστασία και ενίσχυση του αμερικανικού τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
- Οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, ενισχυμένες από άδικες επιδοτήσεις και επιθετικές βιομηχανικές πολιτικές, έχουν επεκταθεί, ενώ η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει παραμείνει στάσιμη.
- Το 1985, οι εγκαταστάσεις αμερικανικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ κατασκεύασαν 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα, που αντιστοιχούσαν στο 97% της συνολικής εγχώριας (αμερικανικής και ξένης ιδιοκτησίας) παραγωγής αυτοκινήτων. Το 2024, οι Αμερικανοί αγόρασαν περίπου 16 εκατομμύρια αυτοκίνητα, SUV και ελαφρά φορτηγά, εκ των οποίων το 50% (8 εκατομμύρια) ήταν εισαγόμενα. Από τα υπόλοιπα 8 εκατομμύρια οχήματα που συναρμολογήθηκαν στις ΗΠΑ και δεν ήταν εισαγόμενα, η μέση εγχώρια περιεκτικότητα σε εξαρτήματα εκτιμάται με συντηρητικούς υπολογισμούς μόλις στο 50%, ενώ πιθανότατα είναι πιο κοντά στο 40%. Συνεπώς, από τα 16 εκατομμύρια αυτοκίνητα που αγοράστηκαν από Αμερικανούς, μόνο το 25% του περιεχομένου τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Κατασκευασμένο στην Αμερική».
- Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων έφτασε στα 93,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
- Επί του παρόντος, η βιομηχανία αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ (εταιρείες αμερικανικής και ξένης ιδιοκτησίας) απασχολεί περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανούς εργαζομένους.
- Η απασχόληση στην κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων ανήλθε σε περίπου 553.300 θέσεις εργασίας το 2024, σημειώνοντας μείωση κατά 286.000 θέσεις ή 34% από το 2000.
- Το 2023, οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) από αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιστοιχούσαν μόλις στο 16% των παγκόσμιων δαπανών R&D. Οι δαπάνες από αμερικανικές εταιρείες υπολείπονταν εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατείχε το 53% των παγκόσμιων δαπανών για R&D.
Πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ
Η πραγματικότητα της αγοράς αυτοκινήτου των Ηνωμένων Πολιτειών με τη γλώσσα των αριθμών: Με περίπου 16,0 εκατομμύρια οχήματα να έχουν ταξινομηθεί το 2024, είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά του πλανήτη, μετά την Κίνα. Πέραν αυτού, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Toyota, στην τέταρτη η Hyundai, στην πέμπτη η Honda και στην έβδομη θέση η Nissan μαζί με τη Mitsubishi.
Σημειώστε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ομίλους (δηλαδή: Toyota με Lexus μαζί κ.ο.κ.) Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δεκάδα συναντάμε έξι ξένες εταιρείες και μία μεικτή (Stellantis), ενώ ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το ότι οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ πούλησαν πέρυσι όλες μαζί πάνω από 9,0 εκατομμύρια αυτοκίνητα, αποσπώντας το 56,4% της αγοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα... ευλογημένα οχήματα του Πάπα - Τι σημαίνουν τα γράμματα «SCV» στην πινακίδα
Ο Donald Trump ξαναχτυπά! Θέλει να καταργήσει αυτό το κουμπί στα νέα αυτοκίνητα