Η επιλογή του νέου ηγέτη αναμένεται να διαμορφώσει το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κατασκευαστές αυτοκινήτων, σε μια από τις πλέον ασταθείς περιόδους της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η αποχώρηση του Carlos Tavares τον Δεκέμβριο προκάλεσε αίσθηση, καθώς συνέβη εν μέσω μιας πρωτοφανούς πτώσης σε πωλήσεις και κερδοφορία. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Stellantis αποχώρησε αφήνοντας πίσω του ραγισμένες σχέσεις με προμηθευτές και δίκτυα αντιπροσώπων, αλλά και μια σκιά δυσαρέσκειας από πλευράς μετόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύντομη λίστα βρίσκονται δύο εσωτερικά στελέχη: ο επικεφαλής της Stellantis Βορείου Αμερικής, Antonio Filosa, και ο διευθυντής προμηθειών, Maxime Picat. Παράλληλα, τρεις εξωτερικοί υποψήφιοι έχουν περάσει από συνεντεύξεις, όλοι άνδρες, αν και τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει γνωστά.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου, John Elkann, επιβεβαίωσε στη γενική συνέλευση της 15ης Απριλίου πως η απόφαση για νέο CEO θα ληφθεί εντός του τρέχοντος τριμήνου. Η διοίκηση τηρεί σιγή ιχθύος για την πορεία της διαδικασίας.
Μια πολυεθνική σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Η Stellantis αποτελεί καρπό της συγχώνευσης του Ομίλου PSA (Peugeot, Citroën, Opel, DS) με τη Fiat Chrysler Automobiles (FCA – Fiat, Jeep, Dodge, Chrysler, RAM, Alfa Romeo, Maserati), με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την από κοινού μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά τη συγχώνευση, οι προκλήσεις διογκώνονται. Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη εμφανίζει σημάδια κόπωσης, ενώ στην Αμερική η Stellantis χάνει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της. Ταυτόχρονα, η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ είχε άμεσες συνέπειες: πάνω από 900 εργαζόμενοι τέθηκαν σε προσωρινή διαθεσιμότητα, ενώ ανεστάλη η παραγωγή σε μονάδες σε Μεξικό και Καναδά.
Η εταιρεία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ εξορθολογισμού κόστους, καινοτομίας και διατήρησης των πολυάριθμων εμπορικών σημάτων της. Κάποιες εξ αυτών αντιμετωπίζουν υπαρξιακά ερωτήματα.
Μάρκες σε κίνδυνο;
Η Fiat, με ιστορική έδρα την Ιταλία, βλέπει τις ευρωπαϊκές πωλήσεις της να μειώνονται, και οι προσπάθειες ανανέωσης του στόλου με νέα ηλεκτρικά μοντέλα όπως το 500e δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Η Lancia, που κάποτε δόξασε τους ευρωπαϊκούς δρόμους, επιβιώνει πλέον μόνο στην Ιταλία, ενώ η Dodge και η Chrysler στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περιορισμένο χαρτοφυλάκιο μοντέλων και έντονο ανταγωνισμό.
Η Alfa Romeo και η Maserati, δύο παραδοσιακά σπορ μάρκες με premium προσανατολισμό, παλεύουν να σταθεροποιηθούν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό κοινό.
Η επόμενη μέρα
Ο νέος CEO καλείται να ενώσει ένα πολυεθνικό μωσαϊκό πολιτισμών και φιλοσοφιών, να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού και να διαχειριστεί κρίσιμες αποφάσεις για την επιβίωση ορισμένων μαρκών. Κυρίως, θα πρέπει να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με συνεργάτες και επενδυτές. Η επιλογή δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο, αλλά μια στρατηγική κατεύθυνση: θα επιλεγεί ένας «τεχνοκράτης διαχείρισης κρίσεων» ή ένας «όραματιστής» με φρέσκο όραμα για τον 21ο αιώνα; Ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Stellantis: Βάζει λουκέτο σε ιστορικό εργοστάσιο - Στον «αέρα» 1.100 εργαζόμενοι
Κίνηση «ματ» από τη Stellantis - Αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την παραγωγή των κιβωτίων eDCT
Ντεμπούτο στην Ελλάδα για τα κινεζικά OMODA 5 και JAECOO 7 (τιμές-εκδόσεις)