ΣΟΚ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την πλήρη απαγόρευση των ανθρακονημάτων


Απόφαση-σοκ που μπορεί να ταράξει τα θεμέλια όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας βιομηχανίας τόσο του αυτοκινήτου όσο και της αεροναυπηγικής.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΚΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ, PAGANI, Koenigsegg, McLaren
  • 15/4/2025

Η Eυρωπαϊκή Ένωση φαίνεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στη χρήση των ανθρακονημάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία, χαρακτηρίζοντάς τα ως «επικίνδυνο υλικό». Αν το προτεινόμενο νομοσχέδιο τελικά περάσει, η χρήση τους θα περιοριστεί δραστικά έως και την πλήρη απαγόρευση το 2029.

Γιατί τα ανθρακονήματα θεωρούνται επικίνδυνα

Η προτεινόμενη τροποποίηση του End of Life Vehicles Directive (Οδηγία Τέλους Ζωής Οχημάτων) της Ε.Ε. θέτει τα ανθρακονήματα στην ίδια λίστα με υλικά όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο. Η βασική ανησυχία εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι ίνες άνθρακα, όταν απορρίπτονται και διασπώνται, ενδέχεται να απελευθερώνονται στον αέρα και να προκαλούν ερεθισμούς ή και σοβαρότερους κινδύνους για την υγεία μέσω επαφής με το δέρμα ή εισπνοής.

Εάν η τροποποίηση εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2029, με μεταβατικό στάδιο για τις βιομηχανίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ευθύνεται για περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ανθρακονημάτων.

Τα ανθρακονήματα και η επανάσταση στην αυτοκίνηση

Τα ανθρακονήματα εμφανίστηκαν αρχικά στις δεκαετίες του 1960 και 1970, κυρίως σε αεροναυπηγικές εφαρμογές και στην Formula 1, όπου η ανάγκη για ελαφριά αλλά ανθεκτικά υλικά ήταν καθοριστική.

Το πρώτο μονοθέσιο F1 που χρησιμοποίησε ανθρακονήματα ήταν η McLaren MP4/1 το 1981 - μια καινοτομία που έκτοτε άλλαξε τα πάντα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Από εκεί, τα ανθρακονήματα «ήρθαν» σταδιακά και στους δρόμους, με υπεραυτοκίνητα και σπορ μοντέλα όπως η Ferrari LaFerrari, η McLaren P1, η Porsche 918 Spyder και πολλές ακόμη να ενσωματώνουν πλήρως monocoque πλαίσια από ανθρακονήματα. Τα πλεονεκτήματα ήταν εμφανή: χαμηλό βάρος, υψηλή αντοχή, βελτιωμένη επιτάχυνση, και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Ακόμα και τα ηλεκτρικά οχήματα αγκάλιασαν το υλικό - μοντέλα όπως η BMW i3 και το Tesla Model S χρησιμοποιούν ανθρακονήματα για μείωση βάρους, προκειμένου να αυξηθεί η αυτονομία.

Η αντίδραση της αγοράς και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια βιομηχανία

Η είδηση προκάλεσε άμεση πτώση στις μετοχές των ιαπωνικών κολοσσών παραγωγής ανθρακονημάτων όπως οι Toray Industries, Teijin και Mitsubishi Chemical, που ελέγχουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ευρώπη αποτελεί έναν από τους κύριους αγοραστές τους, και η απαγόρευση θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Ακόμη πιο σημαντικές θα είναι οι συνέπειες για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές υπεραυτοκινήτων και EV, όπως η Ferrari, η Lamborghini, η Bugatti, αλλά και η BMW και η Hyundai. Οι κατασκευαστές θα κληθούν να βρουν εναλλακτικά υλικά που να προσφέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά, χωρίς τις ίδιες περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπλοκές - κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.

Το μέλλον των ανθρακονημάτων: τεχνολογία ή περιβαλλοντικός κίνδυνος;

Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα ανθρακονήματα συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση του βάρους και κατά συνέπεια των εκπομπών CO2, πλέον θεωρούνται απειλή για το περιβάλλον λόγω των δυσκολιών στην ανακύκλωσή τους και της πιθανής τοξικότητάς τους κατά την αποσύνθεση. Είναι όμως αυτό αρκετό για να εξοστρακιστεί ένα υλικό που άλλαξε ριζικά την τεχνολογία της αυτοκίνησης;

Το σίγουρο είναι ότι η μάχη μεταξύ καινοτομίας και περιβαλλοντικών ανησυχιών μόλις ξεκίνησε. Και με μια αγορά 5,5 δισ. δολαρίων να βρίσκεται στο επίκεντρο, οι πιέσεις από βιομηχανίες και λόμπι αναμένεται να είναι σφοδρές.

Εν αναμονή εξελίξεων, το μόνο βέβαιο είναι ότι η απαγόρευση των ανθρακονημάτων δεν θα είναι απλώς μια νομική ρύθμιση αλλά μια μια αλλαγή εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Pagani Zonda R vs Huayra R: Η απόλυτη μονομαχία για τον κορυφαίο ήχο V12 (video)

Η Pagani Huayra R Evo είναι ένα «όπλο» για την πίστα με 900 ίππους (video)

Αυτή η Porsche 911 Safari... ζει και βασιλεύει στις off-road διαδρομές (photos)