Η στιγμή που αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων περίμεναν από την αρχή του έτους ήρθε. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» ξεκινά σε λίγες ώρες η δυνατότητα άρσης της ακινησίας των οχημάτων.
Συγκεκριμένα, από τις 10 Απριλίου δίνεται η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας (τέλη κυκλοφορίας με το μήνα), με αποτέλεσμα να είναι εφικτό για όποιον έχει θέση σε ακινησία το όχημά του, να πάρει πίσω τις πινακίδες. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο για μία φορά κάθε χρόνο και η πληρωμή των τελών θα γίνει με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών τα οποία αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας και υπολείπονται έως τη λήξη του έτους. Αν, δηλαδή, πρόκειται για επιστροφή σε κυκλοφορία για ένα μήνα, τότε θα πρέπει να καταβληθεί το 1/12 των ετήσιων τελών.
Το όχημα θα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από την ΑΑΔΕ μετά την παρέλευση της περιόδου κυκλοφορίας, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.
Μάλιστα, μια σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που τα έχουν θέση σε ακινησία δε θα χρειάζεται κάθε χρόνο να περιμένουν πότε θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, από εδώ και στο εξής «κλειδώνει» η ημερομηνία και τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα εφαρμόζονται από την 1η Απριλίου και έπειτα.
Με αυτό τον τρόπο, το μέγιστο διάστημα στο οποίο κάποιος μπορεί να επαναφέρει το όχημά του σε κίνηση θα είναι από τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο ενός έτους. Φέτος, η εφαρμογή «καθυστερεί» κατά 10 μέρες, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας πριν από το Πάσχα.
Παράλληλα, στην τροπολογία αντιμετωπίζεται και το θέμα που προκύπτει στις περιπτώσεις θανάτου του ιδιοκτήτη ενός οχήματος. Οι κληρονόμοι του οφείλουν να επαναφέρουν το όχημα σε κατάσταση ακινησίας, αλλιώς επιβαρύνονται με διοικητικά πρόστιμα. Ωστόσο, για το έτος του θανάτου αλλά και το επόμενο δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 10.000 ευρώ που ισχύει σε άλλες περιπτώσεις.
Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρχει άρση της αναγκαστικής ακινησίας (για παράδειγμα λόγω δέσμευσης από τις Αρχές), θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες τα αναλογικά τέλη εντός 15 ημερών, αλλιώς το πρόστιμο που θα επιβληθεί είναι διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Ωστόσο, δεν επιστρέφονται τα αναλογικά τέλη που καταβλήθηκαν, σε περίπτωση που τελικά δεν έγινε χρήση του οχήματος κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους. Όσο για την περίπτωση που το όχημα μεταβιβαστεί ή εξαχθεί ενώ είναι σε καθεστώς προσωρινής κυκλοφορίας, τότε θεωρείται ότι οφείλονται τα πλήρη τέλη κυκλοφορίας για ολόκληρο το έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες διατάξεις αφορούν όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης και όχι τα επαγγελματικά.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέος ΚΟΚ: Μείωση του ορίου ταχύτητας - Πότε ο οδηγός χάνει το δίπλωμα για 7 χρόνια
Σκάνε «ραβάσακια» για απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας σε 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων
Κλείνει ως το μεσημέρι η Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας