Με το πρόγραμμα ReArm Europe, το οποίο προβλέπει την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 800 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύνανται πλέον να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους, εν μέσω ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς πολιτικοοικονομικού τοπίου, στο οποίο η Ευρώπη διαπιστώνει πως πρέπει να είναι ολοένα και πιο αυτάρκης αμυντικά.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία, η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και τη ραγδαία πτώση της ζήτησης στην αγορά, αναμένεται να «φρενάρει» τις μηχανές της τα επόμενα χρόνια, με την αμυντική βιομηχανία να μπαίνει στο προσκήνιο.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία μετατοπίζει το ενδιαφέρον της στα αμυντικά προγράμματα. Η Rheinmetall, γερμανική εταιρεία κατασκευής αμυντικών συστημάτων και οχημάτων, ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει δύο εργοστάσια της Volkswagen σε Δρέσδη και Όσναμπρικ, με στόχο την αύξηση της παραγωγής της. Μάλιστα, εκπρόσωποι της εταιρείας επισκέφτηκαν πρόσφατα τις εγκαταστάσεις στο Όσναμπρικ χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την αξιοποίησή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου και IDV (Iveco Defence Vehicles) σύνηψαν στρατηγική συνεργασία με στόχο την από κοινού συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανανέωση του στόλου στρατιωτικών φορτηγών – θωρακισμένων και μη – των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Metlen Energy & Metals, μία διεθνής βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με έδρα στο Μαρούσι, δραστηριοποιείται μέσω δύο επιχειρηματικών κλάδων, αυτών της ενέργειας και της μεταλλουργίας. Από την άλλη η Iveco Defence Vehicles αποτελεί παρακλάδι του Iveco Group και ασχολείται με την κατασκευή εξειδικευμένων οχημάτων εφοδιασμού, αλλά και θωρακισμένων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της στο Μπολζάνο της Βόρειας Ιταλίας, καθώς εμπορεύεται την πλήρη εμπορική γκάμα της Iveco, προσαρμοσμένη ανάλογα με τις ανάγκες για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των στρατιωτικών χρηστών.
Θυμίζουμε ότι τελευταία φορά που ένα στρατιωτικό όχημα κατασκευάστηκε στην Ελλάδα ήταν την περίοδο 1960-1984 με το Steyr 680M, ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ (σήμερα ΕΛΒΟ).
Η METLEN να έχει κι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στις βαριές και σύνθετες μεταλλικές κατασκευές, με τη βιομηχανική μονάδα του Βόλου να αναγνωρίζεται για την διεθνή αμυντική της παραγωγή. Το εμβληματικό εργοστάσιο στο Βόλο, που ιδρύθηκε το 1963, έχει εξελιχθεί σε μια εξειδικευμένη παραγωγική μονάδα, με το 100% της παραγωγής του να προορίζεται μέχρι σήμερα για εξαγωγές.
Υπάρχουν μάλιστα αναφορές πως ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής αυτών των νέων οχημάτων θα γίνεται στην Ελλάδα, ωστόσο σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Car and Driver η κ. Αντιγόνη Φάκου, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της Metlen, αυτό ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση αλλά είναι πιθανό, εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, η χώρα μας να παραγάγει στρατιωτικά οχήματα, μαζί με την Ιταλία στην οποία κι εδρεύει η IDV.
Αξίζει να σημειωθεί πως η METLEN ενίσχυσε τη στρατηγική παρουσία της στον τομέα της Άμυνας, επεκτείνοντας το βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου και διαμορφώνοντας ένα σημαντικό αμυντικό hub στην Ελλάδα, όπου ήδη κατασκευάζει σύγχρονη εργοστασιακή μονάδα για την παραγωγή υψηλής εξειδίκευσης μεταλλικών κατασκευών για αμυντικές εφαρμογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπαίνει τέλος στην «καρμανιόλα» της Πελοποννήσου - Πότε θα παραδοθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος
Μεγάλη αλλαγή στο χρώμα των ταξί - Αυτή είναι η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών