Οι ανακοινώνεις του Donald Trump πριν από λίγες ώρες προκάλεσαν τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου από τις 3 Απριλίου θα επιβληθούν δασμοί ύψους 25% τόσο στα αυτοκίνητα, φορτηγά και SUV που εισάγονται στις ΗΠΑ όσο και στα ξένα ανταλλακτικά, ακόμα κι αν αυτά χρησιμοποιούνται σε μονάδες συναρμολόγησης εντός των ΗΠΑ.
Πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι ορισμένες -λίγες- εταιρείες θα βρεθούν να επωφελούνται από αυτό το νέο μέτρο, που στόχο έχει την ενδυνάμωση της εγχώριας οικονομίας, και μέσα σε αυτές πρόκειται να είναι κι η Tesla. Η αμερικανική εταιρεία διαθέτει μεγάλα εργοστάσια σε Καλιφόρνια και Τέξας που παράγουν οχήματα τα οποία πωλούνται εντός των ΗΠΑ.
Ο αντιπρόεδρος στον τομέα της αγοράς αυτοκινήτων της εταιρείας AutoForecast Solutions, Sam Fiorani, δήλωσε στο Automotive News: «Λίγοι είναι οι νικητές. Οι καταναλωτές θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, γιατί θα έχουν λιγότερες επιλογές και υψηλότερες τιμές».
Κι αυτό ισχύει, διότι πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία, και άλλοι κλάδοι της οικονομίας επηρεάζονται άμεσα από το μέτρο. Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο και ειδικά ο δείκτης Nasdaq που έχει όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και έχει ήδη χτυπηθεί τον τελευταίο μήνα, όπως αναφέρει η ΝΥ Post, αναμένεται να πέσει έτι περαιτέρω, ενώ η Apple πρόκειται να δει την αύξηση των δασμών κατά 20% να γιγαντώνει τα κόστη λόγω της γραμμής παραγωγής που έχει για τα iPhone στην Κίνα.
Στα του αυτοκινήτου, η εταιρεία του Elon Musk μοιάζει η «λιγότερο εκτεθειμένη» στα νέα μέτρα λόγω του ότι κατασκευάζει οχήματα εντός των ΗΠΑ, σημειώνει ο αναλυτής της CFRA Research, Garrett Nelson, με την ίδια την εταιρεία να τονίζει αυτό το πλεονέκτημα αναρτώντας στο X πως τα μοντέλα είναι «τα πιο αυθεντικά αμερικανικά οχήματα».
Στον αντίποδα, εταιρείες όπως η Hyundai, το VW Group και η Toyota θα έχουν ζήτημα ακόμα και με την προμήθεια πρώτων υλών και θα έρθουν αντιμέτωπες με σημαντικά αυξημένα κόστη. Για τους Κορεάτες λ.χ., παρά το ότι έχουν εργοστάσια σε Αλαμπάμα και Τζώρτζια, οι εισαγωγές τους στις ΗΠΑ φτάνουν το 1 εκ. οχήματα, με αποτέλεσμα να πλήττονται σημαντικά από τους νέους δασμούς.
Όσο για την Toyota, τα μισά αυτοκίνητα που πουλά ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εισαγόμενα, παρά το γεγονός ότι διατηρεί μονάδες παραγωγής σε Κεντάκι, Ιντιάνα, Μισισίπι, Τέξας, Δυτική Βιρτζίνια και Αλαμπάμα. Με τους δασμούς, οι Ιάπωνες δύναται να χάσουν ως και 6% των λειτουργικών κερδών τους, αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs Ιαπωνίας.
Αλλά κι οι Αμερικάνοι κατασκευαστές δεν θα βρεθούν στο απυρόβλητο. Η General Motors εισάγει αρκετά μοντέλα της από τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ η Stellantis κατασκευάζει τα Jeep Compass και Jeep Wagoneer S στο Μεξικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος έγινε... αντιπροσωπεία της Tesla
Η Tesla μπαίνει στον χορό των οικονομικών EV - Σε ποιο μοντέλο θα βασίζεται
Η Tesla ετοιμάζεται να αναβαθμίσει το Model S - Έτσι θα μοιάζει το μεγάλο sedan (photos)