Η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με εφόδους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε πρατήρια καυσίμων οδήγησε στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στην παραποίηση μετρήσεων στις αντλίες.
Προχώρησαν σε συλλήψεις 61 ατόμων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε Λάρισα, Πιερία, Ημαθία και Έβρο, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκαν ακόμα 35 άτομα. Το δίκτυο των πρατηρίων με τις «πειραγμένες» αντλίες ξεπερνούσε τα 250 σε αριθμό, ενώ σε βάρος των συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη απάτη κατά του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτών με προκληθείσα ζημιά άνω των 120 χιλιάδων ευρώ κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, καθώς και για μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση και αλλοίωση συστήματος καυσίμων.
Οι αρχές βρήκαν 100 κεντρικές μονάδες Η/Υ, 8 πολυτελή αυτοκίνητα και 1 βαν, καθώς και πλήθος σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων και usb stick 520.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω πρατηρίων είχαν αναθέσει σε προγραμματιστές να εξελίξουν παράνομο λογισμικό που το ηγετικό μέλος μίας εκ των δύο οργανώσεων, ένας 58χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας από την Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλα μέλη διέθετε έναντι αμοιβής στα πρατήρια καυσίμων το οποίο επικοινωνούσε με τις αντλίες των πρατηρίων και παρέκαμπτε το νόμιμο σύστημα εισροών – εκροών, ενώ παράλληλα επέτρεπε τη διενέργεια παραδόσεων καυσίμων χωρίς την έκδοση φορολογικών δελτίων εσόδων.
Τώρα, πληροφορίες της εφημερίδας «Μακεδονία» και του Θεολόγου Ηλιού αναφέρει πως αυτό το πρόσωπο διατηρεί τρία πρατήρια στην Θεσσαλονίκη, καθώς και μία μεγάλη εταιρεία που αποτελεί αντιπρόσωπο στην Ελλάδα αντλιών, διανομέων υγρών καυσίμων και υγραερίου, γνωστού οίκου της Τουρκίας.
Το δε λογισμικό που χρησιμοποιείτο για την παραποίηση των μετρήσεων των αντλιών συνήθως κοστολογείτο στα 700 με 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δινόταν δωρεάν μαζί με τις αντλίες, με τους δημιουργούς του να το διαθέτουν με αντάλλαγμα το 30% των κερδών που θα έβγαζαν οι πρατηριούχοι απ' αυτό.
Το εν λόγω «έξυπνο πρόγραμμα» αφενός ήταν εγκατεστημένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πρατηρίων με ειδικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές, αφετέρου έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους να ορίζουν το ποσοστό καυσίμου που θα παρακρατούσε η κάθε αντλία (συνήθως από 5 έως 30%).
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μπορεί ένα πρατήριο να κέρδιζε τον μήνα ως και 2 εκ. ευρώ «μαύρο» κέρδος από αυτήν την επιχείρηση. «Υπάρχουν οι θρασύτατοι που κλέβουν 20% και 30% στην αντλία και υπάρχουν και αυτοί που ήταν πιο ταπεινοί και το είχαν στο 5%»,αναφέρει πηγή από τον κλάδο των πρατηριούχων.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε διαδικασία έρευνας για τον εντοπισμό κι άλλων κυκλωμάτων που δρουν κατά τον ίδιο τρόπο, καθώς άνθρωποι του κλάδου τονίζουν πως υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ομάδες προγραμματιστών για το ποια θα διαθέσει το καλύτερο λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων στις αντλίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αττική: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα - Εξιχνιάστηκαν 35 περιπτώσεις
Αθήνα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεψε 40 οχήματα και πουλούσε πλαστογραφημένα με τεράστιο κέρδος