Χρίστος Δήμας: Οι θέσεις του νέου Υπουργού Μεταφορών για τα «καυτά» ζητήματα του αυτοκινήτου


Οι απόψεις του νέου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τα τέλη κυκλοφορίας, τα ανασφάλιστα οχήματα και αυτά που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤ.: YOUTUBE/ΣΚΑΪ
  • 15/3/2025

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έφερε τον Χρίστο Δήμα στη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Τι μπορούν να περιμένουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων από το διάδοχο του Χρήστου Σταϊκούρα;

Ο κ. Δήμας δεν είναι νέο μέλος στην κυβέρνηση. Έχει μακρά παρουσία στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο είχε αναλάβει τα καθήκοντα του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιου για τη Φορολογική Πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει τοποθετηθεί σε τρία «καυτά» ζητήματα που απασχολούν το χώρο του αυτοκινήτου και δεν είναι άλλα από τα τέλη κυκλοφορίας, τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Στις πιο πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του, στις αρχές του Δεκεμβρίου 2024, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ, είχε δώσει το στίγμα του. Για τα τέλη κυκλοφορίας είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής στον τρόπο που θα υπολογιστούν το νέο έτος, λαμβάνοντας υπόψιν την παλαιότητα του ελληνικού στόλου οχημάτων και τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον. «Για τα τέλη κυκλοφορίας εξετάζουμε αρκετά σενάρια για το επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε γερασμένο στόλο στην Ελλάδα, αν θυμάμαι καλά ο μέσος όρος ηλικίας είναι σχεδόν διπλάσιος από τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Έχουμε δώσει σημαντικά κίνητρα και στα ηλεκτροκίνητα, ειδικότερα στο κομμάτι του leasing, αλλά και στα υβριδικά. Στα παλιά οχήματα δεν είναι μόνο το κόστος συντήρησης αλλά και το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προσμετράται. Εξετάζουμε αρκετά σενάρια για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να έχουν και πιο καινούριας τεχνολογίας αυτοκίνητα και να ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον».

Ο κ. Δήμας πιστεύει ότι τόσο το κομμάτι των τελών κυκλοφορίας όσο και των ανασφάλιστων οχημάτων θα πρέπει «να αντιμετωπιστεί με μια ολιστική προσέγγιση. Προσπαθούμε και σε κάποιο βαθμό λειτουργεί - του χρόνου θα λειτουργήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό - να συνδέσουμε τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους. Προσπαθούμε να συνδέσουμε την ασφάλιση των οχημάτων με τα τέλη κυκλοφορίας και τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων. Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 500.000 τα ανασφάλιστα. Αυτό που ταλαιπωρεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις πολλούς συμπολίτες μας είναι όταν υπάρχει ένα ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, για να μπορέσει κάποιος να βρει το δίκιο του για να αποζημιωθεί, συνήθως πρέπει να πάει στη δικαιοσύνη.

Η ολιστική προσέγγιση έγκειται στη σύνδεση των βάσεων δεδομένων των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της ΑΑΔΕ και άλλων φορέων για να μπορεί η πολιτεία να γνωρίζει πιο αυτοκίνητο δεν έχει πληρώσει τέλη ή είναι ανασφάλιστο και δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ. Σήμερα (σ.σ. τέλη 2024) αυτό γίνεται σε κάποιο βαθμό, μέσα στο επόμενο έτος (σ.σ. φέτος) θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πλήρη εικόνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τζιτζικώστας: Οι θέσεις του νέου Επιτρόπου Μεταφορών για την απαγόρευση των ΜΕΚ, τα νέα πρότυπα ρύπων και τα βιοκαύσιμα

Όταν οι Πατέρες του Έθνους κάνουν «κουρέλι» τον Κ.Ο.Κ. και οι πολίτες σφυρίζουν αδιάφορα (videos)

Γιατί δεν δημοσιοποιείται η λίστα με τα πρατήρια καυσίμων που είχαν «πειραγμένες αντλίες» - Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.