Το «Survivor» της Stellantis: Οι μάρκες που κινδυνεύουν και οι δύσκολες αποφάσεις του νέου CEO


Το Reuters υποστηρίζει ότι αρκετά από τα brands της Stellantis έχουν αβέβαιο μέλλον και ο νέος CEO που θα αναλάβει, θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤ.: STELLANTIS
  • 26/2/2025

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Η Stellantis φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η επόμενη μέρα του Ομίλου δείχνει να «απαιτεί» αλλαγή στο πορτφόλιο των 14 αυτοκινητοβιομηχανιών που την απαρτίζουν.

Τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 48% στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και εντός της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση των συνολικών αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, με βάση τις προβλέψεις που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα νούμερα δεν πρόκειται να είναι ενθαρρυντικά.

Έτσι κι αλλιώς, η Stellantis βρίσκεται σε αναζήτηση νέου CEO, μετά την αποχώρηση του Carlos Tavares τον περασμένο Δεκέμβριο και ο πρόεδρός της, John Elkann, που έχει αναλάβει προσωρινά τα ηνία, έχει μπροστά του πολλά βιογραφικά και το δύσκολο έργο να επιλέξει τον πιο κατάλληλο.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, η επιλογή είναι κάτι περισσότερο από έναν διεθύνοντα σύμβουλο, αλλά επεκτείνεται και στα brand που θα «επιβιώσουν» στην επόμενη μέρα. «Οποιοσδήποτε υποψήφιος CEO που δεν έχει κάποια πρόταση ή έστω ιδέα για το τι θα συμβεί με τις μάρκες, απλά δεν είναι ο κατάλληλος υποψήφιος», τόνισε στο Reuters μία πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις του Elkann.

Γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση η επιβίωση ορισμένων από τα brand της Stellantis; Η απάντηση βρίσκεται στα αποτελέσματα που πετυχαίνουν. Υπάρχουν μάρκες όπως η Peugeot, η Jeep και η FIAT που δείχνουν να έχουν εξασφαλισμένη παρουσία, ενώ άλλες, όπως οι Alfa Romeo, DS και Lancia, δημιουργούν, πάντα σύμφωνα με το Reuters, μεγάλο προβληματισμό.

Με βάση τα στοιχεία του Reuters, που βασίζονται σε αναφορές της Stellantis και επίσημα δεδομένα, οι παγκόσμιες πωλήσεις νέων μοντέλων των brands της ανήλθαν σε περίπου 5,5 εκατ. το 2024. Εξ’ αυτών, Peugeot και Jeep είχαν μερίδιο 20% έκαστη, η Jeep είχε 15% και η Ram 10%, ακολουθούμενες από Opel/Vauxall με 9% και Citroen με 8%. Αντίθετα, Alfa Romeo, Lancia και DS είχαν μερίδιο μόλις από 1%.

Στην αγορά των ΗΠΑ, που παραδοσιακά είναι η πιο επικερδής για την Stellantis, σημειώθηκε πτώση πωλήσεων και μείωση κερδών, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην αγορά με μερίδιο 8,1%. Jeep και RAM πρωταγωνιστούν, ενώ Chrysler και Dodge πούλησαν λιγότερα από 150.000 μοντέλα έκαστη το 2024.

Στην Ευρώπη τα πράγματα δείχνουν χειρότερα. Αν και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία πίσω από τον Όμιλο Volkswagen, η κορυφαία μάρκα της σε πωλήσεις στην Γηραιά Ήπειρο, η Peugeot, είχε μερίδιο αγοράς μόλις 4,9% το 2024. Την ίδια στιγμή, ο εξηλεκτρισμός των brands καθυστερεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει αυστηρούς κανόνες για τις εκπομπές άνθρακα και η κινεζική «εισβολή» ολοένα και μεγαλώνει με φθηνότερα μοντέλα.

Αρκετοί αναλυτές προτείνουν συγχώνευση ή και συρρίκνωση κάποιων brands, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ακόμα και εταιρείες με χαμηλές πωλήσεις, έχουν φανατικό κοινό, όπως η Alfa Romeo και η Lancia. Το συναίσθημα και οι αριθμοί συγκρούονται και οι αποφάσεις είναι δύσκολες.

«Ο νέος διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι έτοιμος να λάβει δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο Fabio Caldato της Acomea SGR, η οποία κατέχει τις μετοχές της Stellantis και πρόσθεσε: «Αν δεν σκέφτομαι με την καρδιά μου, αλλά ως επενδυτής, θα το θεωρούσα πολύ θετικό ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος να είναι αποφασισμένος να αναθεωρήσει το χαρτοφυλάκιο της μάρκας».

Τι λέει για όλα αυτά η Stellantis; Το Reuters αναφέρει ότι σε δήλωσή της προς αυτό, επεσήμανε ότι κάθε brand έχει τα δικά του πλάνα για παρουσίαση νέων προϊόντων και οι πρόσφατες οργανωτικές αλλαγές στοχεύουν στη στήριξή τους. «Η Stellantis επικεντρώνεται στην παροχή ακόμη περισσότερων επιλογών στους πελάτες της, αξιοποιώντας τη βαθιά ιστορία και την ισχυρή ταυτότητα των 14 εμπορικών σημάτων της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία πηγή της Stellantis πρόσθεσε ότι τα προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου είναι γνωστά στο εσωτερικό του, ωστόσο η δημοτικότητα αρκετών brands σε κάποιες χώρες ή σε συγκεκριμένα segments καθιστά δύσκολη την απόφαση για το ποιες μάρκες πρέπει να «απορριφθούν».

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Stellantis: Βάζει λουκέτο σε ιστορικό εργοστάσιο - Στον «αέρα» 1.100 εργαζόμενοι

Κίνηση «ματ» από τη Stellantis - Αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την παραγωγή των κιβωτίων eDCT

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για τα κινεζικά OMODA 5 και JAECOO 7 (τιμές-εκδόσεις)