Η BYD «συμμαχεί» με Ευρωπαίους κατασκευαστές - Πουλάει δικαιώματα εκπομπών άνθρακα


Ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με ευρωπαίους κατασκευαστές για τη δημιουργία μιας «αποθήκης» εμπορίας δικαιωμάτων άνθρακα.

  • KEIMENΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΚΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/2/2025

Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να αποφύγουν τα υπέρογκα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές CO2 το 2025. Ο ειδικός σύμβουλος της BYD για την Ευρώπη, Alfredo Altavilla, επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις κατά την παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού SUV Atto 2 στην Ιταλία. «Είμαστε σε συνομιλίες, έχουμε προχωρήσει αρκετά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

BYD Atto 2
BYD Atto 2

Η λογική της «αποθήκης» εκπομπών CO2

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν αυστηρά όρια εκπομπών CO2 στα αυτοκίνητα, με στόχο τη μείωση κατά 15% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021 έως το 2025. Για να αποφύγουν τα πρόστιμα, οι κατασκευαστές με χαμηλές πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (EV) μπορούν να ενταχθούν σε ομάδες (pools) με εταιρείες που πουλάνε περισσότερα EVs. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι τελευταίες πωλούν δικαιώματα εκπομπών στους υπόλοιπους, εξισορροπώντας έτσι τον μέσο όρο των εκπομπών τους.

Οι συμμαχίες των κατασκευαστών

Ήδη μέσα στο 2024, έχουν ανακοινωθεί δύο τέτοιες συμμαχίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις Stellantis, Toyota, Ford, Mazda, Subaru και Tesla, ενώ η δεύτερη αποτελείται από τις Mercedes-Benz, Polestar, Volvo και Smart. Με την είσοδο της BYD στον μηχανισμό, η κινεζική εταιρεία αποκτά έναν νέο οικονομικό μοχλό, αξιοποιώντας την κυριαρχία της στην αγορά των EVs. Προς το παρόν, τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες – BMW, Volkswagen Group και Renault Group – δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα pool. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι εταιρείες είτε θα σχηματίσουν τις δικές τους συμμαχίες είτε θα αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές.

Προθεσμία και Κυρώσεις

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προθεσμία έως τις 3 Δεκεμβρίου για να δηλώσουν τις συνεργασίες τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ μπορεί να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αξιολογήσει τους εμπορικούς όρους των συμφωνιών. Η μη συμμόρφωση με τους νέους στόχους εκπομπών CO2 θα επιφέρει βαριά πρόστιμα: 95 ευρώ ανά επιπλέον γραμμάριο CO2 που ξεπερνά το όριο, για κάθε όχημα που πωλείται. Δεδομένης της στασιμότητας της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη – με το μερίδιο τους να παραμένει κάτω από το 14% – η ένταξη σε pool μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για πολλές εταιρείες.

Η BYD, με τη ραγδαία άνοδό της στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δείχνει να αξιοποιεί στο έπακρο το προβάδισμά της, προσφέροντας λύσεις στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών κανονισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

BYD SEAL U DM-i: 5 λόγοι για να αποκτήσεις το premium PHEV SUV

Η πρώτη εικόνα του VW πόλης των 20.000€ - Πότε παρουσιάζεται

BYD Dolphin: Δοκιμάζουμε το προσιτό και ολοκληρωμένο ηλεκτρικό μικρομεσαίο (video)