Στο «στόχαστρο» των αρμόδιων φορέων μπαίνουν όσα οχήματα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ, είναι ανασφάλιστα ή οι οδηγοί δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτό αναμένεται να γίνει μέσω πλατφόρμας από την οποία θα διασταυρώνονται στοιχεία για να εντοπίζονται οι παραβάτες. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα συγκεντρώσει δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου και την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος.
Ποιες είναι οι ποινές
Στην περίπτωση που ένα όχημα είναι ανασφάλιστο το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο οδηγός θα είναι από 250 έως και 1000 ευρώ. Δηλαδή, για τα λεωφορεία και τα φορτηγα δημόσιας χρήσης η τιμή θα είναι 1000 ευρώ, στα επιβατικά και στα υπόλοιπα οχήματα το κόστος θα ανέρχεται στα 500 ευρώ και στα δίκυκλα το ποσό θα φτάνει στα 250 ευρώ.
Εάν δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, οι οδηγοί θα πληρώσουν το διπλάσιο της τιμής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και το πόσο των ετήσιων τελών, ενώ στην περίπτωση που το όχημα δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ οι κάτοχοι των οχημάτων θα πληρώνουν 400 ευρώ.
Τι ισχύει σε περίπτωση υποτροπής
Εάν κάποιος κάνει ξανά μία από τις παραβιάσεις που αναφέραμε, τότε τα πρόστιμα διπλασιάζονται και επιπλέον αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες. Επιστρέφονται μόνο αν ο ιδιοκτήτης προσκομίσει το σχετικό συμβόλαιο ασφάλισης ή το ισχύον δελτίο ΚΤΕΟ ή τη βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν οφειλές για τέλη κυκλοφορίας, ανάλογα με την περίπτωση και την απόδειξη ότι έχει πληρωθεί το πρόστιμο.
Τρεις μήνες μετά το πρόστιμο εάν διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης υπόπεσε σε παράβαση τότε γίνεται δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος. Εάν εντοπιστεί ότι ο παραβάτης δεν συμμορφώθηκε, τότε αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας. Επιστρέφονται μόνο αν ο ιδιοκτήτης προσκομίσει το απαραίτητο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή το ισχύον δελτίο ΚΤΕΟ ή τη βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν οφειλές για τέλη κυκλοφορία και την απόδειξη ότι έχει πληρωθεί το πρόστιμο.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 500.000 οχήματα είναι ανασφάλιστα, ενώ, όπως σας είχαμε ενημερώσει, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 3 εκατ. αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελληνικές ταξινομήσεις 2024: Οριακή αύξηση στην αγορά αυτοκινήτου - Καλπάζουν τα υβριδικά (πίνακες)
Τροχαία: Μπαίνουν κάμερες και στα αστικά λεωφορεία - Θα καταγράφουν τις παραβάσεις του ΚΟΚ
Νέος ΚΟΚ: Μείωση του ορίου ταχύτητας - Πότε ο οδηγός χάνει το δίπλωμα για 7 χρόνια