ΚηφιSOS: Ανησυχίες και «διαβεβαιώσεις» για τη στατικότητα (videos)


Την ώρα που οι αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές «με βάση την πρώτη εικόνα», επιστήμονες προειδοποιούν για τη στατικότητα του Κηφισού και τους σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση σεισμού ή μεγάλης πλημμύρας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/1/2025

Η ανακάλυψη και τρίτης υπόγειας λίμνης κάτω από τον Κηφισό, στις αρχές του έτους, δημιούργησε έντονη ανησυχία για τη στατικότητα, από τη στιγμή που στα σημεία που το ποτάμι έχει «καλυφθεί» κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα.

Τη νέα λίμνη «εντόπισαν» μέλη της ομάδας Γεωμυθική στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου, κοντά στη συμβολή με το ρέμα της Εσχατιάς. Είναι μεγαλύτερη λίμνη από τις άλλες δύο, που έχουν εντοπιστεί κάτω από την Εθνική Οδό, στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αλλά και στη Λεωφόρο Αθηνών, στο ύψος των ΚΤΕΛ Κηφισού.

Αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη στατικότητα του Κηφισού, ζητώντας άμεσες ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής έκταση της ζημιάς και να γίνουν τα απαραίτητα έργα ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση οχημάτων αλλά και πεζών από τη Λεωφόρο Κηφισού και τις αντίστοιχες (πεζο)γέφυρες.

Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (9/1) σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου την Τρίτη (7/1) τόνισε ότι «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα η οποία προκύπτει, δεν προκύπτουν μακροσκοπικά ευρήματα τα οποία να δικαιολογούν αυτή την καλλιεργούμενη ανησυχία. Παρόλα αυτά... και μοιάζει να μην υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος ή επιβεβαιωμένος, τέλος πάντων, κίνδυνος».

Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών - καταρχάς να πούμε ότι τυπικά η αρμοδιότητα, δηλαδή η συντήρηση των έργων, του οδικού και του υδραυλικού διενεργείται από την Περιφέρεια Αττικής. Είναι μια αρμοδιότητα που παραχωρήθηκε, που περιήλθε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ το 2010 και ανήκει στην Περιφέρεια. Επί της ουσίας, όμως, επειδή δεν μπορεί προφανώς η κεντρική κυβέρνηση να μένει απαθής, έχει συγκληθεί μία σύσκεψη η οποία θα γίνει μεθαύριο (σ.σ. Πέμπτη), μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου, της Περιφέρειας και της ΕΥΔΑΠ».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ήδη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (7/1) μια πρώτη εσωτερική συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και θα ακολουθήσει αυτή της Πέμπτης (9/1), με πρωτοβουλία του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα και συμμετοχή «του Περιφερειάρχη Αττικής και της ΕΥΔΑΠ».

Όταν ρωτήθηκε για το αν οι προ διμήνου δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, ότι «η Αττική είναι ανοχύρωτη έναντι των πλημμυρών» αποτελούσε προειδοποίηση για τη συγκεκριμένη κατάσταση στον Κηφισό, ανέφερε: «Τη συγκεκριμένη περίπτωση την είδαμε μετά από τη συγκεκριμένη έρευνα και αυτοψία η οποία έγινε, που φαίνεται να μη δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Σίγουρα όμως υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων για την Αττική, γι' αυτό και η κυβέρνηση αυτή προωθεί σημαντικά έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη. Κάποια έχουν δρομολογηθεί ήδη, είναι όλα εγκεκριμένα, και πολύ μεγάλο μέρος των έργων αυτών, των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων είναι στην Αττική».

Ωστόσο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μιλώντας στην ημερήσια ψηφιακή πολιτική και οικονομική εφημερίδα «Political» της Τρίτης (7/1), ο διδάκτωρ Υδρογεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Γιόξας, ήταν ξεκάθαρος για τις υπόγειες λίμνες. «Αυτά είναι τεχνικά αποτελέσματα της καταστροφής της κοίτης του εγκιβωτισμένου Κηφισού. H ουσία του θέματος είναι ότι ο εγκιβωτισμός της κοίτης του Κηφισού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 περίπου. Ολοκληρώθηκε όμως σε πολύ μεγάλο μέγεθος στις αρχές του 2000 λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Η διαδικασία που έγιναν οι εργασίες και τα έργα αυτά είχαν ως σκοπό την πλήρη αποστράγγιση του επιφανειακού νερού προς τον όρμο του Φαλήρου. Τα νερά αυτά θα έπρεπε να ρέουν και να καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθιζάνουν επιφανειακά στον υδροφόρο ορίζονται και μέρος του νερού αυτού να περνάει από τη θεμελίωση της γέφυρας. Άρα έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα στατικότητας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο γεωλόγος Στάθης Σαμπαζιώτης, επεσήμανε επίσης στην «Political»: «Πρέπει άμεσα να πάνε κλιμάκια μηχανικών που γνωρίζουν και πώς έχουν γίνει η θεμελίωση και η επένδυση της γέφυρας, να δουν αν υπάρχει διάβρωση του σκυροδέματος των θεμελίων και κυρίως του οπλισμού και αν υπάρχει πρόβλημα - που φαίνεται να υπάρχει - πρέπει να γίνει άμεσα η επισκευή. Τίθεται μεγάλο θέμα στατικότητας κυρίως στην περίπτωση ενός σεισμού ή μιας πλημμύρας πολύ μεγάλης να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα».

Δείτε στο παρακάτω video την «ανακάλυψη» της τρίτης λίμνης από τα μέλη της Γεωμυθικής:

Το ιστορικό των ανακαλύψεων των 3 υπόγειων λιμνών κάτω από τον Κηφισό από τα μέλη της Γεωμυθικής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κηφισός: Καθαρίζονται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού (photos)

Κυκλοφοριακό: Οι 10 «πληγές» του Κηφισού και οι λύσεις που προτείνονται

Ελέγχθηκαν για πρώτη φορά οι γέφυρες στην Αττική μετά από 60 χρόνια! (video)