Συνέντευξη με τον Έλληνα Product Director της Kia: «Η τάση στις τιμές των ηλεκτρικών είναι ξεκάθαρα καθοδική»


Το Car and Driver μίλησε με τον κ. Αλέξανδρο Παπαπετρόπουλο για το νέο Kia EV3, για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι κατασκευαστές αλλά και για το πώς θα επηρεάσουν οι δασμοί την παρουσία των Κινέζων στην Ευρώπη.  

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: KIA - ALEXANDER HERLOD, SH PROSHOTS
  • 3/12/2024

Πρόσφατα το Car and Driver ταξίδεψε στη Λισαβόνα για να οδηγήσει τη νέα αμιγώς ηλεκτρική προσθήκη στη γκάμα της Kia, το EV3, προκειμένου να σας μεταφέρει τις εντυπώσεις που μας άφησε.

Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είχαμε επίσης την ευκαιρία να τα πούμε με έναν «δικό» μας, τον κ. Αλέξανδρο Παπαπετρόπουλο, ο οποίος εκτελεί χρέη Product Director για την Kia Europe.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο κ. Παπαπετρόπουλος είναι πτυχιούχος Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το HEC Paris.

Το «ταξίδι» του στην αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε το 2005 στις Βρυξέλλες μπαίνοντας στην ομάδα της Toyota Motor Europe και πέντε χρόνια μετά εντάχθηκε στη Nissan Europe αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους στο τμήμα Sales & Marketing, στη Γαλλία και την Ελβετία.

Το 2019 έγινε μέλος της Kia Europe, στα κεντρικά της εταιρείας στη Φρανκφούρτη, ως General Manager στο τμήμα Product Planning & Future Trends, ενώ 3 χρόνια αργότερα αναβαθμίστηκε σε Product Director για την Ευρώπη.

Με αυτή την πορεία η συζήτηση μαζί του μόνο αδιάφορη δεν θα μπορούσε να ‘ναι. Μεταξύ άλλων μας μίλησε για τους προβληματισμούς που λύνει το νέο Kia EV3 στους οδηγούς που διστάζουν να κάνουν το βήμα προς την ηλεκτροκίνηση, για τα νέα, ενδιαφέροντα μοντέλα που έρχονται, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «μεγάλοι παίκτες» της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και για τις επιπτώσεις των δασμών στα κινεζικά μοντέλα.

Κ.Μ.: Καλησπέρα κ. Παπαπετρόπουλε. Ως Product Director της Kia στην Ευρώπη θα θέλαμε να αναφέρετε τα τρία «δυνατά» χαρακτηριστικά του EV3, τα οποία το τοποθετούν με το «καλημέρα» σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού.

Α.Π: Το πρώτο είναι σίγουρα η αυτονομία η οποία φτάνει έως τα 605 km και είναι η κορυφαία στην κατηγορία του. Το δεύτερο είναι οι χώροι. Το αυτοκίνητο έχει compact εξωτερικές διαστάσεις, ωστόσο στο εσωτερικό θυμίζει Spotage που ανήκει στα C-SUV. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο μοντέλα έχουν ίδιο μεταξόνιο και το Sportage, συγκριτικά με άλλα C-SUV, έχει ένα μεγάλο μεταξόνιο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δίνουν στο EV3 τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο του πρώτου αυτοκινήτου για μία οικογένεια. Και πιο μακριά μπορεί να πάει χάρη στην αυτονομία και περισσότερα πράγματα μπορεί να χωρέσει.

Το τρίτο είναι οι τεχνολογίες. Όταν παρουσιάσαμε το EV9 είχα πει θα είναι ο πρεσβευτής των νέων τεχνολογιών που θα δούμε στα επόμενα Kia. Αυτό που κάναμε στο EV3 είναι να μεταφέρουμε τα κορυφαία τεχνολογικά συστήματα απ’ τη ναυαρχίδα μας. Συμπερασματικά θεωρώ ότι το EV3 μπορεί να κάνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση πιο εύκολη για τους οδηγούς που έχουν σήμερα ένα compact SUV με συμβατικό κινητήρα και θέλουν ένα ηλεκτρικό για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν ως οικογένεια.

Κ.Μ.: Συνεπώς έχετε σκιαγραφήσει το προφίλ του υποψήφιου αγοραστή που στοχεύει…

Α.Π: Βέβαια. Υπάρχουν δύο προφίλ, όσες και οι εκδόσεις μπαταρίας. Το πρώτο είναι ο οδηγός που θα επιλέξει τη μεγάλη μπαταρία, στην έκδοση Long Range, για την κορυφαία αυτονομία, κάνοντάς το βασικό αυτοκίνητο της οικογένειας. Η έκδοση με τη μικρή μπαταρία, η Standard Range, θα παίξει τον ρόλο του δεύτερου αυτοκινήτου σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου οι αγορές για αυτά τα οχήματα είναι μεγάλη.

Κ.Μ.: Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα μπορεί να σημειώσει καλές πωλήσεις;

Α.Π: Έχει όλα τα στοιχεία για να το πετύχει. Είναι compact και στην Ελλάδα σημειώνουν επιτυχία τα μικρών διαστάσεων αυτοκίνητα, διαθέτει άφθονους χώρους, κάτι που αναζητούν σταθερά οι αγοραστές, ενώ λύνει και τους προβληματισμούς που ενδέχεται να έχει κανείς με την αυτονομία. Το Kia EV3 μπορεί να κάνει το Αθήνα-Θεσσαλονίκη χωρίς στάση για φόρτιση.(σ.σ. δείτε τις τιμές στην Ελλάδα πατώντας ΕΔΩ)

Κ.Μ.: Η έκδοση GT η οποία είναι καθοδόν και θα τη δούμε σε λίγο καιρό, ποια ανάγκη θα καλύψει;

Α.Π: Θα καλύψει την ανάγκη των πιο… ανήσυχων οδηγών. Όπως ακριβώς έκανε το EV6 και όπως θα κάνει σύντομα το EV9 (σ.σ. όταν έγινε η συνέντευξη δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμα το EV9 GT). Και σε αυτή την περίπτωση η Kia έχει εστιάσει στις υψηλές επιδόσεις και στην οδηγική απόλαυση. Πιστέψτε με θα είναι μια εξαιρετική επιλογή για οδηγούς που βλέπουν το αυτοκίνητο ως κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο μετακίνησης απ’ το σημείο Α στο σημείο Β.

Κ.Μ.: Αναφερθήκατε προηγουμένως στις τεχνολογίες του EV3. Σε αυτόν τον τομέα η Kia ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την Parkopedia, κάνοντας το συγκεκριμένο μοντέλο το πρώτο στη γκάμα της που ενσωματώνει λειτουργία πληρωμών μέσα απ’ το αυτοκίνητο (in-car payment). Θα μας δώσετε μια εικόνα για το πώς λειτουργεί;

Α.Π: Αυτή η λειτουργία θα προστεθεί σταδιακά στο EV3 μέσω αναβάθμισης OTA (over-the-air). Θα είναι διαθέσιμη μόνο στις χώρες που καλύπτει η Parkopedia. Σε πρώτη φάση ο οδηγός θα μπορεί να πληρώνει μέσα από το αυτοκίνητο το πάρκινγκ και στη συνέχεια θα προστεθεί και η φόρτιση. Με το που θα συνδέεται το καλώδιο φόρτισης θα αναγνωρίζεται απευθείας το αυτοκίνητο και μόλις ολοκληρώνεται η διαδικασία η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα. Στο μέλλον το in-car payment θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες online υπηρεσίες, για παράδειγμα αν θέλει ο οδηγός να αγοράσει κάποια streaming services θα μπορεί να πληρώνει μέσα από το infotainment system.

Κ.Μ.: Είδαμε το EV3, έχουμε δει σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες το EV2, ενώ έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι σύντομα θα δούμε και το EV1 το οποίο αποτελεί την ηλεκτρική έκδοση του Picanto. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε;

Α.Π: Σήμερα έχουμε μπροστά μας το EV3 οπότε ας εστιάσουμε σε αυτό (σ.σ. απάντησε χαμογελώντας). Σύντομα θα δούμε και το EV2 το οποίο θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη, στο εργοστάσιό μας στην Zilina της Σλοβακίας. Έχουμε κατοχυρώσει όλες τις ονομασίες, από το 1 έως το 9, οπότε κάθε αριθμός θα φέρει και ένα νέο αυτοκίνητο. Ας κάνουμε λίγη υπομονή και θα τα δούμε όλα στην ώρα τους. Είναι γεγονός ότι μέχρι το 2027 η Kia θα έχει παρουσιάσει 15 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε αυτά συγκαταλέγονται και τα PBVs, όπως το PV5 το οποίο δείξαμε στο Las Vegas τον Ιανουάριο αλλά και το EV3 που μόλις είδαμε. Η πλειοψηφία τους θα αφορά την Ευρώπη η οποία είναι η βασική αγορά των ηλεκτρικών μοντέλων για την εταιρεία.

Κατασκοπευτική φωτογραφία από τις δοκιμές του Kia EV2 (πηγή: SH PROSHOTS)
Κατασκοπευτική φωτογραφία από τις δοκιμές του Kia EV2 (πηγή: SH PROSHOTS)

Κ.Μ.: Μιλώντας για την Ευρώπη και τα ηλεκτρικά θα θέλαμε ένα σχόλιο για το σίριαλ που παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες με τους δασμούς της Ε.Ε. στα «made in China» μοντέλα. Είναι ένας τρόπος για να ανακοπεί η «εισβολή» των Κινέζων, τουλάχιστον στις εκθέσεις;

Α.Π: Συμφωνώ με την αναφορά στις εκθέσεις αφού οι αριθμοί δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς είναι μικρό, κάτω του 3%. Προσωπικά θεωρώ ότι η επιβολή των δασμών θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση και θα δείξει ποιοι έχουν σοβαρές προθέσεις και ποιοι όχι. Αυτή τη στιγμή ακούμε για 10, 20, 30, 50 μάρκες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Με τους δασμούς θα δούμε ποιοι πραγματικά θέλουν να κάνουν αυτό το βήμα και να προσθέσουν στα σχέδιά τους ένα πλάνο παραγωγής οχημάτων στην Ευρώπη. Κάποιοι το έχουν ήδη ανακοινώσει και κάποιοι εμφανίζονται να «ψάχνονται», αλλά οι συγκεκριμένες μάρκες είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είμαι 20 χρόνια στον χώρο του αυτοκινήτου και νομίζω ότι διανύουμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η επόμενη 5ετία θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και σίγουρα θα δούμε μεγάλες αλλαγές.

Κ.Μ.: Ποιοι εξωγενείς παράγοντες θα βοηθήσουν την Kia να πουλήσει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Α.Π: Οι υποδομές είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή τα δίκτυα φορτιστών να αναπτύσσονται ταχέως αφού πολλές χώρες έχουν πάνω 100.000 δημόσια σημεία. Η Ολλανδία είναι πρωτοπόρος με περισσότερους από 170.000 φορτιστές, ενώ Γαλλία, Αγγλιά και Γερμανία έχουν πάνω από 100.000. Αυτή την αύξηση την βλέπω και εγώ στην καθημερινότητά μου. Ταξιδεύω αρκετά στην Ευρώπη, στη Γαλλία, τη Γερμανία, λίγο στην Ελβετία και βλέπω μεγάλη βελτίωση σε επίπεδο υποδομών. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι ρυθμιστικές αρχές που ωθούν την ηλεκτροκίνηση με τους στόχους των εκπομπών CO2 για το 2025 αλλά και των μηδενικών εκπομπών του 2035. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια διάθεση αλλαγής του χρονοδιαγράμματος. Τρίτος παράγοντας είναι οι κατασκευαστές που πλέον λανσάρουν αυτοκίνητα που έχουν μεγαλύτερη σύνδεση με τη ζήτηση της αγοράς.

Τι εννοώ; Εάν δούμε τη δομή της αγοράς στα συμβατικά αυτοκίνητα θα διαπιστώσουμε ότι περίπου το 30% αντιστοιχεί στο B-Segment, τα αυτοκίνητα πόλης. Αν δούμε την ίδια δομή στα ηλεκτρικά διαπιστώνουμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται κάτω από το 15%. Ο λόγος για αυτό το ποσοστό δεν είναι ότι δεν τα θέλει ο κόσμος. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και αυτές που υπάρχουν είναι σχετικά ακριβές. Μέσα στους επόμενους μήνες αρκετοί κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων και η Kia, θα παρουσιάσουν αυτοκίνητα για να καλύψουν τη B-Segment αγορά οπότε θα υπάρξει μία καλύτερη σύνδεση μεταξύ της ζήτησης από την πλευρά του αγοραστικού κοινού και της προσφοράς από την πλευρά των κατασκευαστών.

Κ.Μ.: Θα δούμε σύντομα κάποια αλλαγή στις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Α.Π: Η τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Τα κόστη, ειδικά των μπαταριών, βαίνουν μειούμενα και επίσης υπάρχουν πλέον μεγάλες οικονομίες κλίμακας. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση η τάση είναι αδιαμφισβήτητα καθοδική.

Κ.Μ.: Βλέπουμε τελευταία παραδοσιακές δυνάμεις του αυτοκινήτου να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να θέτουν σε εφαρμογή πλάνα δραστικών περικοπών. Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση είναι η αρχή της πτώσης ενός κραταιού οικοδομήματος, ή αναγκαστικά θα συμβαδίσουν με τις ανάγκες της αγοράς, θα προσαρμοστούν και θα συνεχίσουν δυναμικά όπως και τις προηγούμενες δεκαετίες;

Α.Π: Η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να είναι μια ευθεία. Θα υπάρξουν σημαντικές διακυμάνσεις και θα δούμε πολλά «πάνω» και «κάτω». Κατά την άποψή μου αυτές οι διακυμάνσεις θα είναι παροδικές διότι οι κινητήριες δυνάμεις της αυτοκινητοβιομηχανίας ωθούν την ηλεκτροκίνηση. Κάποιοι κατασκευαστές ενδεχομένως να πρέπει να δουν ξανά το «μείγμα» των αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες και των ηλεκτρικών που προσφέρουν στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνέντευξη με τον Aντιπρόεδρο Πωλήσεων της Dacia: «Στο Renault Group δεν βγάζουμε αυτοκίνητα στο φωτοτυπικό»

Συνέντευξη Mario Isola: «Ετοιμάζουμε νέες γόμες για το 2025 - Καμία ομάδα δεν έβαλε νερό στα ελαστικά της»

Laurens van den Acker: Ο σχεδιαστής της Renault μιλά αποκλειστικά στο Car and Driver