Τα ελαστικά έγιναν κύριο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, και -ως είθισται- όχι για τους σωστούς λόγους.
Η Hankook αντικατέστησε την Pirelli ως προμηθεύτρια στο WRC από φέτος ως και το 2027, και τα προβλήματα που ταλάνιζαν το πρωτάθλημα με τα κλαταρίσματα και τις αστοχίες των ελαστικών έχουν κάπως λειανθεί.
Οι Κορεάτες έχουν σαφή πλάνα και ξεκάθαρες προτεραιότητες σχετικά με το προϊόν που θέλουν να προσφέρουν στον θεσμό, όμως ο «πόλεμος» που άνοιξε μαζί τους ο Thierry Neuville κατά τη διάρκεια του αγώνα στην Ελλάδα άνοιξε έναν νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με το αν και κατά πόσο τα πράγματα βελτιώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
Το Car and Driver είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στη Λαμία με τον Steven Cho, εκπρόσωπο της Hankook για το WRC, την Πέμπτη πριν την έναρξη του ράλι.
Ο Cho, καναδική και κορεάτικης καταγωγής, υπήρξε για χρόνια επιτυχημένος οδηγός αγώνων στην Νότια Κορέα, και γνωρίζει καλά πώς είναι να βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι και τι περνά από το μυαλό όλων αυτών των κορυφαίου επιπέδου οδηγών.
Όσα είπε αντηχούν και σε όσα συνέβησαν τελικά στον εθνικό μας αγώνα, ακόμα κι αν τα είπε λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η δράση.
Πώς προετοιμαστήκατε πριν έρθετε στο WRC;
Ξεκινήσαμε την προετοιμασία από τη στιγμή που μάθαμε πως πήραμε τη συμφωνία. Δεν αρχίσαμε από το μηδέν, όμως. Έχουμε μία εμπειρία από ράλι, είχαμε ένα ελαστικό ως βάση για να δουλέψουμε πάνω σε αυτό.
Όταν ανακοινώθηκε ότι θα είμαστε ο προμηθευτής ελαστικών τον Δεκέμβριο του 2023, ήρθαμε σε συνεννόηση με τη FIA ώστε να θεσπίσουμε ένα πρόγραμμα δοκιμών. Προσεγγίσαμε αυτή τη διαδικασία με τρόπο μοναδικό, καθώς κάναμε τα τεστ με ομάδες της κατηγορίας Rally1. Συνήθως οι προμηθευτές ελαστικών κάνουν τα τεστ με μία δική τους ομάδα, ή με παλιότερο αυτοκίνητο, όμως εμείς το κάναμε με τις εργοστασιακές ομάδες του WRC, επωφελούμενοι από την εμπειρία τους. Αυτό μας επέτρεψε να έχουμε μία πιο ρεαλιστική εικόνα για τα ελαστικά μας.
Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των δοκιμών έγινε κατά τη διάρκεια των δικών τους τεστ πριν από κάθε ράλι το 2024. Κι ήταν δύσκολο αυτό ως ένα βαθμό, γιατί όλα γίνονταν σε κοινή θέα, καθιστώντας τη μία γενναία απόφαση από την πλευρά της Hankook. Στο τέλος, όμως, ήταν ωφέλιμο. Δουλέψαμε με όλους τους κατασκευαστές με ισότητα, πάντα σε συνεννόηση κι υπό την εποπτεία της FIA.
Πώς πήρατε την απόφαση να εμπλακείτε στα ράλι όμως; Προμηθεύετε με ελαστικά τη Formula E, είχατε δείξει ενδιαφέρον και για τη Formula 1.
Το motorsport είναι μία σημαντική παράμετρος της εταιρείας μας, είναι στρατηγικά ουσιώδης όχι μόνο από την άποψη του marketing, αλλά και από την άποψη της τεχνικής εξέλιξης και τεχνολογικής προόδου.
Στα ράλι δεν είμαστε πρωτάρηδες. Έχουμε υπάρξει προμηθευτές στο ERC για καιρό και έχουμε στηρίξει και διάφορα περιφερειακά ράλι. Μπορεί το WRC να είναι κάτι μεγάλο, μία μεγάλη πρόκληση, αλλά συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε.
Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο το τελικό προϊόν σας επηρεάζεται από τυχόν οδηγίες από τη FIA ή αν έχετε βάλει εσείς τις δικές σας προτεραιότητες για το ελαστικό σας.
Από την αρχή της διαδικασίας που ξεκίνησε η FΙΑ για τον νέο προμηθευτή ελαστικών, η Ομοσπονδία έχει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους και κατευθυντήριες γραμμές.
Φυσικά, πρέπει να εξελίξουμε ένα προϊόν εντός αυτών των περιορισμών. Αλλά είναι μία ενεργή, ζωντανή συνεργασία. Είμαστε στην ίδια «βάρκα» μαζί, και θέλουμε να πετύχουμε το ίδιο, δηλαδή ένα υψηλής ποιότητας, αξιόπιστο, σταθερό προϊόν που θα προσφέρει καλούς αγώνες, καλά ράλι και θέαμα για τους fans.
Πάντα κοιτάμε πού βρισκόμαστε, και συμφωνούμε τώρα πως είμαστε σε μία καλή φάση. Συμφωνούμε, επίσης, για τους τομείς που πρέπει να βελτιωθούμε και είμαστε πάντα σε μία ανοιχτή επικοινωνία.
Ποια θα λέγατε πώς είναι τα χαρακτηριστικά του ελαστικού σας; Ποιες προτεραιότητες είχατε;
Από την αρχή της χρονιάς θεωρώ ότι τα ελαστικά μας είναι αρκετά αξιόπιστα. Είναι μικρό το ποσοστό αστοχίας, κάτι που είχαμε θέσει ως στόχο κατά την εξέλιξη των ελαστικών. Ξέρετε, τα ελαστικά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του πρωταθλήματος και η ευθύνη να παράσχεις ένα αξιόλογο προϊόν είναι μεγάλη. Για την πρώτη μας χρονιά, λοιπόν, εστιάσαμε στην αξιοπιστία, στην αντοχή απέναντι στα κλαταρίσματα, και έχουμε δει σε όλα τα ράλι ως τώρα ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Στην Ελλάδα περιμένουμε πιο σκληρές συνθήκες, ίσως τις πιο δύσκολες που έχουμε αντιμετωπίσει ως τώρα.
Παρόλα αυτά, έχουμε δει αρκετά κλαταρίσματα, ειδικά στη Σαρδηνία πριν μερικές εβδομάδες. Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να τα περιορίσετε στο μέλλον; Τι μπορεί να κάνει ένας προμηθευτής ελαστικών σε αυτήν την περίπτωση;
Αν δούμε πώς έχουν πάει τα χωμάτινα ράλι ως τώρα, τα σχόλια από τους οδηγούς, τις ομάδες αλλά και τη FIA είναι θετικά σε ό,τι αφορά την αντοχή απέναντι στα κλαταρίσματα.
Δυστυχώς, η φύση των χωμάτινων ράλι δεν καθιστά εφικτό να αποφύγεις αυτό το φαινόμενο στο 100%. Κάποιες ΕΔ είναι τόσο σκληρές και κακοτράχαλες που είναι αναπόφευκτο ότι κάτι θα συμβεί, αλλά το feedback είναι θετικό, και κάποιες φορές απλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι επ’ αυτού. Δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένα παράπονα σχετικά με την αντοχή των ελαστικών.
Μιλώντας για τις ομάδες και τους οδηγούς, σε τι βαθμό επηρεάζεται η εξέλιξη των ελαστικών με βάση τις δικές τους παρατηρήσεις; Πόσο λαμβάνετε υπόψη σας όσα σας μεταφέρουν;
Φυσικά τα σχόλια είναι σημαντικά για εμάς. Είναι πολύ καλό που έχουμε σε ζωντανό χρόνο feedback από τις ειδικές διαδρομές, feedback που δίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές, οδηγοί κορυφαίου επιπέδου. Αυτά τα σχόλια εμείς τα αναλύουμε, αλλά προφανώς δεν θέλουμε να εξελίξουμε το προϊόν με βάση τις ανάγκες ή τα σχόλια ενός οδηγού ή μίας ομάδας. Ωστόσο, με τον καιρό βλέπουμε ότι όσα μας λέει η κάθε πλευρά συγκλίνουν προς μία κοινή κατεύθυνσης, και στο τέλος όλοι συμφωνούν για το πώς πρέπει να κινηθούμε, κι αυτό, ξέρετε, είναι πολύ σπάνιο.
Ως εταιρεία, δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ατζέντα ή τη διάθεση να κάνουμε το δικό μας ανεξάρτητα από το τι μας λένε όλες οι συμβαλλόμενες πλευρές. Θέλουμε να έχουμε ένα ασφαλές, αξιόπιστο ελαστικό που θα μας δώσει κι ένα καλό πρωτάθλημα.
Ο Kalle Rovanpera, πάντως, είπε πρόσφατα ότι δεν έχει κατανοήσει ακόμα το ελαστικό της Hankook, επομένως σίγουρα θα έχετε έναν στόχο για το άμεσο μέλλον σχετικά με το προϊόν που προσφέρετε.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που νομίζω ότι μπορούμε να δουλέψουμε σίγουρα. Και πάλι, νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να ξεκινήσουμε και να έχουμε ένα καλό προϊόν. Υπήρξαν κάποια σχόλια σχετικά με τη διαφοροποίηση μεταξύ των παραθύρων απόδοσης των διαφόρων προδιαγραφών. Αυτοί είναι τομείς που νομίζω ότι μπορούμε να εξετάσουμε. Νομίζω ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να επικεντρωθούμε περισσότερο στο να κάνουμε τη στρατηγική λίγο πιο ενδιαφέρουσα. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε. Επίσης, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες επιδόσεις, χαρακτηριστικά σε ορισμένες συνθήκες.
Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα ελαστικό χώματος, πρέπει να τρέξουμε σε εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καιρό όπως αυτός. Και στη συνέχεια, πρέπει επίσης να το τρέξουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες, ίσως σε υγρές συνθήκες ή σε βροχή και λάσπη. Έτσι, με οποιοδήποτε ελαστικό, δεν μπορείς να έχεις κάτι που να λειτουργεί τέλεια σε όλο αυτό το εύρος, και είναι κάτι σαν ένας προμηθευτής που πρέπει να επιλέγουμε για να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τον τομέα της απόδοσης που θα δώσουμε προτεραιότητα σε σχέση με τον άλλο.
Αυτοί είναι κάποιοι τομείς που θα εξετάσουμε και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να δούμε πού θα πρέπει να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την απόδοση. Αλλά, ευτυχώς, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο.
Προφανώς, το συμβόλαιό σας διαρκεί μέχρι το 2027, οπότε και τη σεζόν 2027. Τότε υποτίθεται ότι θα έρθουν οι νέοι κανονισμοί.
Νομίζω ότι γίνεται μία καλή συζήτηση μεταξύ των αγωνιζομένων, του promoter και της FIA. Προφανώς για εμάς, όσο πιο γρήγορα επιβεβαιωθεί, τόσο το καλύτερο για εμάς, για να έχουμε περισσότερο χρόνο, να κατανοήσουμε το παράθυρο απόδοσης και να αρχίσουμε να εξετάζουμε πού πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Για να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σου, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.
Αλλά ταυτόχρονα, πρόκειται για πολύπλοκες αποφάσεις. Και όταν γίνεται μια τέτοια αλλαγή στο κανονιστικό πλαίσιο, πρέπει να βεβαιωθείς ότι την έχεις κάνει σωστά. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται διάλογος. Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι καταλαβαίνουμε το παράθυρο επιδόσεων που προσπαθούν να επιτύχουν. Οπότε αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να το σκεφτούμε. Και πάλι, εφόσον δίνουμε προτεραιότητα στην αξιοπιστία, την ασφάλεια και τη γενική χρηστικότητα, νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: