Τόσοι και τόσοι ζούμε πλέον σε αστικά κέντρα. Ασφυκτιούμε και με κάθε ευκαιρία γεμίζουμε πλατείες, πλαγιές και ορεινές διαδρομές για ένα break. Και πάντα, κατά μία… συνωμοσιολογική σύμπτωση, πρέπει να έχουμε χώρους… παιδικής χαράς και πορτμπαγκάζ… κοντέινερ για να χωρέσουν όλοι και όλα. Κι εδώ είναι που μπαίνει –και– η Volkswagen στο πεδίο των χωροταξικών οικογενειακών «διενέξεων», να φέρει τη δική της πρόταση με το όνομα Tayron, ένα μεγάλο C-SUV με πληθωρικές διαστάσεις. Λίγο trivia πριν μπούμε σε τούτο το μεγάλο SUV: η ονομασία Tayron χρησιμοποιείται ήδη στην αγορά της Κίνας, όμως η ευρωπαϊκή εκδοχή – εξελιγμένη και κατασκευασμένη στο Wolfsburg – φιλοδοξεί να απλωθεί παγκοσμίως. Και όπως κάθε SUV της μάρκας, έτσι κι αυτό ξεκινά από το γράμμα «T» και… σωματοδομικά τοποθετείται ανάμεσα στο Tiguan και στο Touareg, τόσο από πλευράς διαστάσεων, όσο και φιλοσοφίας, καλύπτοντας τον χώρο που είχε μείνει κενός μετά την απόσυρση του Tiguan Allspace, χωρίς απλώς να γεμίσει ένα κενό, αλλά να το κάνει με στυλ, ευελιξία και τεχνολογική πληρότητα. Και αν αναζητάτε τα αισθητικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από όλα τα προαναφερθέντα μοντέλα, κοιτάξτε πιο προσεκτικά τα πίσω φτερά και την ελαφρώς πίσω κεκλιμένη οροφή. Το νέο Tayron πατά σε γνώριμα μονοπάτια, αλλά ανοίγει και δικά του.
Το αμάξωμα των 4,79 m «κρύβει» τον όγκο του με τρόπο που προδίδει «μαστοριά» στη σχεδίαση και μια κάποια αρχοντιά στον χαρακτήρα (συγκριτικά με το Tiguan Allspace, είναι η ημέρα με τη νύχτα σε αναλογίες). Το εμπρός μέρος δείχνει σαν πρόσοψη τεχνολογικού… καταστήματος. Κάθετη με σοβαρά, μεγάλα φωτιστικά σώματα LED και φωτιζόμενο λογότυπο της Volkswagen, ενώ στο πίσω μέρος κυριαρχεί η οριζόντια φωτεινή μπάρα και το φωτιζόμενο logo – στοιχεία που του προσδίδουν ενιαία οπτική ταυτότητα και κάνουν το αυτοκίνητο να δείχνει ακόμα πιο πλατύ από ό,τι είναι, αλλά και παιχνιδιάρικο με το σχετικό light animation. Παράλληλα, η άφθονη χρήση απομίμησης χρωμίου δίνει και μια πληθωρική αρχοντιά. Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα, είναι εμφανής η σπουδή για την επίτευξη ενός συνόλου που να δείχνει την ονομασία προέλευσης, αλλά να μην έχει την όψη του εργαλείου, όπως άλλα, όσο την ταυτότητα ενός υπερυψωμένου station wagon που μπορεί, ενίοτε, να κινηθεί εκτός ασφάλτου.
XXL
Στο εσωτερικό, η πρακτικότητα συναντά τη φροντίδα στην υλοποίηση με όμορφα υλικά, αλλά πάντα αυτή την αυστηρότητα στις λεπτομέρειες που «γλυκαίνει» το αποτέλεσμα χωρίς να προκαλεί. Στρογγυλοκαθίσαμε στα καταπληκτικά εμπρός sport καθίσματα με το ταμπελάκι ergoActive που όχι μόνον προσφέρουν ηλεκτρικές ρυθμίσεις και λειτουργία μασάζ. Διαθέτουν, επιπλέον, δυνατότητα θέρμανσης (ή και αερισμού, ανάλογα με την έκδοση). Όλα αυτά συνδυάζονται με διπλά ηχοαπορροφητικά κρύσταλλα που μειώνουν τον εξωτερικό θόρυβο έως και 4 dB σε σχέση με το Tiguan, συμβάλλοντας σε μια ήσυχη και ξεκούραστη μετακίνηση. Το Tayron με μεταξόνιο στα 2,788 m διατίθεται τόσο σε πενταθέσια, όσο και σε επταθέσια διαμόρφωση.
Στην περίπτωση του αυτοκινήτου της δοκιμής μας με τη δεύτερη, έξτρα πρακτική έκδοση, η τρίτη σειρά αποτελείται από δύο πλήρως αναδιπλούμενα καθίσματα, προσβάσιμα μέσω της λειτουργίας Easy Entry της δεύτερης σειράς. Τα μεσαία καθίσματα είναι διαιρούμενα (1/3 – 2/3), κινούνται πάνω σε ράγιες και επιτρέπουν την προσαρμογή της κλίσης της πλάτης, πράγμα λογικό για ένα σχετικά βολικό μπες-βγες στην τρίτη σειρά η οποία είναι ιδανική για εφηβάκια και λιγότερο για ενήλικες κανονικού μεγέθους. Επαγωγικά, το πορτμπαγκάζ προσαρμόζεται ανάλογα: από 345 L με όλες τις θέσεις καθισμάτων ανασηκωμένες (εκπληκτικό νούμερο για επταθέσιο), 850 L σε πενταθέσια διάταξη και 1.905 L (σχεδόν δύο κυβικά μέτρα) με όλα τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Κι ένα ακόμα χωροταξικό στοιχείο: το μήκος του δαπέδου του χώρου αποσκευών σε αυτή την τελευταία διάταξη είναι 1,947 m (κανονικό, διπλό κρεβάτι, δηλαδή!), ενώ η αναδιπλούμενη εταζέρα/ρολό μπορεί να αποθηκευτεί σε χώρο στο δάπεδο του χώρου αποσκευών, έξυπνη λύση που δεν την προσφέρουν όλοι.
Hi-tech όπως… VW
Στον τομέα της τεχνολογίας, το Tayron ενσωματώνει το infotainment σύστημα MIB4. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Digital Cockpit Pro 10,2’’ και η κεντρική οθόνη αφής 12,9’’ προσφέρουν νέα δομή στα ελληνικά μενού με ευανάγνωστες γραμματοσειρές και γρήγορο boot στις αλλαγές των σελίδων. Ο φωνητικός βοηθός IDA, που υποστηρίζεται και από το ChatGPT, επιτρέπει μια… ΑΙ επικοινωνία, αν και στα ελληνικά υπάρχουν περιορισμοί στις εντολές (λόγου χάριν: ο κλιματισμός ρυθμίζεται διά φωνής μόνον στα αγγλικά). Ένα από τα σημεία που χαιρετήσαμε με ικανοποίηση, είναι ότι το τιμόνι έχει ξανά φυσικά κουμπιά για τις πολλαπλές λειτουργίες του, αλλά πρέπει επιτέλους –και σε μια πιο εύθυμη νότα– να σταματήσουν τα dad’s jokes (κρύα ανέκδοτα), όταν ζητάμε από το αυτοκίνητο να μας πει μερικά. Μια δύο ακόμα παρατηρήσεις: Ο περιστροφικός διακόπτης Driving Experience με μια μικρή οθόνη αφής στο εσωτερικό του, αλλά πολλαπλές λειτουργίες, επιτρέποντάς μας να ρυθμίζουμε από εκεί όχι τις… ταχύτητες (ο επιλογέας του διπλοσύμπλεκτου κιβωτίου 7 σχέσεων έχει μετακομίσει τελευταίως στην κολόνα του τιμονιού), αλλά μια πλειάδα λειτουργιών. Επίσης, το ανοιχτού τύπου υποβραχιόνιο θα μπορούσε να έχει έναν χαρακτήρα ερμάριου για να αφήνουμε εκεί πράγματα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Σε κάθε περίπτωση, εντούτοις, η εμπειρία συμβίωσης με το Tayron είναι όμορφη, με αυτόματο τριζωνικό κλιματισμό που περιλαμβάνει λειτουργία καθαρισμού του αέρα και αντιαλλεργικό φίλτρο, εξαιρετικό ηχοσύστημα και 2 θύρες USB-C εμπρός με δυνατότητα φόρτισης έως 45W για φόρτιση συσκευών. Παράλληλα, όμως, την κάνει κλασάτη η ξύλινη οικολογική επένδυση στο ταμπλώ, οι πάμπολλοι αυτοματισμοί, αλλά και τα φωτιστικά μοτίβα στη μετόπη του, όπως και στα πλαϊνά των θυρών με προσαρμοστικό εσωτερικό φωτισμό ambient 30 αποχρώσεων.
Μηχανολογικά
Ανάμεσα στις πολλές επιλογές συνόλων, η βασική έκδοση κινητήρα του Tayron είναι ένας τετρακύλινδρος turbo κινητήρας με ισχύ 150 PS, κυβισμό 1.498 cc και την ονομασία 1.5 TSI evo2. Παράγει μέγιστη ροπή 250 Nm από τις 1.500 έως τις 3.500 rpm και ενσωματώνει τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως ειδική διαδικασία καύσης και turbo μεταβλητής γεωμετρίας. Επιπλέον, ο 1.5 TSI evo2 είναι εξοπλισμένος με το σύστημα ACTplus Ενεργής Διαχείρισης Κυλίνδρων. Με το ACTplus, δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους του κινητήρα απενεργοποιούνται όσο το δυνατόν συχνότερα, ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας. Οι δεύτερος και τρίτος κύλινδρος διακόπτονται από την παροχή καυσίμου σε χαμηλά και μεσαία φορτία και ταχύτητες. Έτσι, αυξάνεται η απόδοση στους εν λειτουργία κυλίνδρους, ενώ οι ανενεργοί λειτουργούν σχεδόν χωρίς απώλειες. Όταν πατηθεί το γκάζι, οι κύλινδροι επανενεργοποιούνται άμεσα. Το σύστημα eTSI συνδυάζεται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου 48 V και μια γεννήτρια εκκίνησης με ιμάντα 48 V, που παρέχει προσωρινά ισχύ 19 PS και ροπή 56 Nm. Η ηλεκτρική ενέργεια ανακτάται κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα. Η επιπλέον ισχύς του συστήματος 48 volt λειτουργεί σαν ενισχυτής (booster), βελτιστοποιώντας την απόδοση εκκίνησης του αυτοκινήτου.
Ταυτόχρονα, η ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία επιτρέπει την απενεργοποίηση του 1.5 TSI evo2 και έτσι επιτρέπει την κύλιση (coasting). Το αποτέλεσμα είναι πολύ υψηλή αποδοτικότητα, η οποία αντικατοπτρίζεται σε μια μεικτή κατανάλωση WLTP μόλις 6,2 L/100 km.. Η γραμμικότητα στην αίσθηση κίνησης είναι ευπρόσδεκτη, συγκριτικά με τα δίλιτρα, αλλά και τα plug-in σύνολα του Tayron που είχαμε οδηγήσει πρόσφατα στο εξωτερικό. Χωρίς να δείχνει ελαφρύ ή μικρό, το αυτοκίνητο δείχνει ότι μπορεί με 2-3 άτομα να κινηθεί με αξιοπρέπεια ακόμα και στο πρόγραμμα Eco, ενώ σαφώς στο Sport πρόγραμμα το βάρους 1.747 kg όχημα μπορεί να κινηθεί σβέλτα (συνολικά υπάρχουν τα προγράμματα Eco, Comfort, Normal και Individual). Με πλήρες φορτίο, με 7 επιβάτες, η απόκριση γίνεται ρεαλιστικά τυπική, με τον χαρακτήρα του Tayron να ρέπει προς τα πρακτικό/στρωτό και όχι στο σπορτίφ. Η νυχτερινή οδήγηση είναι εξαιρετικά ασφαλής, μιας και υπάρχει υποβοήθηση μεγάλης σκάλας και λειτουργία δυναμικής ρύθμισης δέσμης φώτων με υποβοήθηση στροφής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά στα φρένα του, τυπικά γερμανικά, δεν θα προδώσουν ποτέ –υπάρχει και η πλειάδα συστημάτων ασφαλείας επιπέδου GSR2–, αλλά δε θα περάσουν καλά σε παρατεταμένη πίεση πέδησης σε μια κατάβαση, λόγου χάριν, από κάποιο ορεινό ταξίδι.
Το οποίο μπορεί να γίνει με νόμιμες ταχύτητες και κατανάλωση 5,9 L/100 km, αλλά αν θελήσετε κάτι παραπάνω σε ρυθμό, τα 7,9 L/100 km είναι μια ρεαλιστική κατανάλωση, ενώ αν θέλετε πολλά παραπάνω (με το σχετικό κροτάλισμα του κινητήρα) θα δείτε και διψήφια κατανάλωση. Όμως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι αν θελήσετε να κινηθείτε και πιο σβέλτα με αλλαγές από τα paddles στο τιμόνι και με τα Hankook Ventus Evo SUV (εξαιρετικά-πασπαρτού ελαστικά) διαστάσεων 235/50- R19), μπορείτε, αφού τόσο η γεωμετρία, όσο και οι πολλαπλοί σύνδεσμοί πίσω συντελούν σε ικανότητα και ισορροπία σε στροφές. Και –μάλλον– δεν μας έλειψε το DCC Pro τα ρυθμιζόμενης αποσβετικότητας αμορτισέρ. Αυτό που μένει στο τέλος είναι η αίσθηση ενός SUV που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί. Ένα αυτοκίνητο που θέλει να μεταφέρει με άνεση και τεχνολογία, να προσαρμόζεται στις ανάγκες της καθημερινότητας και να προσφέρει επιλογές με τον χαρακτήρα του: ολοκληρωμένος, πολυδιάστατος και προσιτός σε όσους γνωρίζουν τι ζητούν από ένα οικογενειακό SUV με δυνατότητες και άποψη. Η τιμή του; Ναι, τσιμπημένη, αλλά πλέον εδώ έχουμε ένα αυτοκίνητο που προσφέρει πολλά. Και μιας και δεν μας ρωτήσατε, Ταϊρόν, είναι το όνομα!
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
_77761_467982_type15015.jpg)
ΜΟΝΤΕΛΟ VOLKSWAGEN TAYRON 1.5 eTSI 150PS 2025 TIMH €47.900 ΤΕΛΗ €102,9
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.498, Turbo, Yβριδικό Σύστημα, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη
ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 110 (150)/ 5.500 ΡΟΠΗ Nm/rpm 250/1.500-3.500
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 7 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,4 sec, τελική 204 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,4 L/100km, 147 g/km
ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΕΩΝ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ ΣΕ ΚΑΛΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.
ΚΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ, ΤΙΜΗ.