Απίστευτη η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια στιγμή που μπορούν να σε απογειώσουν, την ίδια στιγμή μπορούν άδικα να σου κάνουν ζημιά. Το δεύτερο είναι κάτι που ένιωσε καλά στο πετσί της η BMW, όταν και ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία για την 7η γενιά της Μ5. Παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία επιδόσεων, οικονομίας κ.λπ., ο κόσμος στάθηκε στο βάρος της κατασκευής που φλερτάρει με τους 2,5 τόνους. Από τότε πολύ κόσμος έσπευσε να τη «σταυρώσει» χωρίς να έχει μπει καν στο αυτοκίνητο. Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο άκουσμα προβληματίζεσαι, αλλά από τη στιγμή που έχεις δει τα «θαύματα» των Βαυαρών με την υπογραφή Μ πρέπει να περιμένεις μέχρι να βρεθείς πίσω από το τιμόνι για να κρίνεις αυτή την ιδιαίτερη κατασκευή.
Η θεωρία
Η αυτοκίνηση έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της αλλαγής είναι οι πάσης φύσεως σπορ κατασκευές. Η BMW ελίσσεται με όμορφο τρόπο και στην τελευταία γενιά της Μ5 την κίνηση δίνει πλέον ένα plug-in υβριδικό σύστημα. Στόχος να διατηρηθεί η ευχαρίστηση στην οδήγηση, από τη μία, και, από την άλλη, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα με χαμηλότερους ρύπους, αλλά και κατανάλωση. Για την ελληνική αγορά υπάρχει και ευνοϊκότερη φορολόγηση, με αποτέλεσμα να αποτελεί τιμολογιακά μια ευκαιρία, αν σκεφτείς ότι είναι μόλις 7500 € ακριβότερη από τη Μ3 Sedan Competition XDrive, η οποία έχει μικρότερες διαστάσεις και 190 PS χαμηλότερη ιπποδύναμη. Στη θεωρεία όλα δείχνουν εύκολα, ωστόσο η πράξη είναι αυτή που κρίνει το αποτέλεσμα και που ξεχωρίζει έναν πραγματικά ικανό κατασκευαστή με εμπειρία.
Σοφά δεν έκαναν εκπτώσεις στη χωρητικότητα του βενζινοκινητήρα, όπως συμβαίνει σε άλλα plug-in. Έτσι κάτω από το καπό βρίσκουμε οκτώ κυλίνδρους σε διάταξη V που με τη βοήθεια δύο τούρμπο αποδίδουν 585 PS και 750 Nm. ροπής. Ο κόφτης στροφών βρίσκεται στις 7200 rpm, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ώστε να είναι πολύ άμεση η απόκριση στο πάτημα του γκαζιού, όπως, άλλωστε, σε κάθε μοντέλο με το σήμα Μ. Η μεγάλη διαφορά πλέον έγκειται στο γεγονός πως μέσα στο κιβώτιο υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 197 PS και 280 Nm ροπής, ενώ ένα στάδιο pre-gearing επιτρέπει την αύξηση της πραγματικής ροπής στην είσοδο του κιβωτίου ταχυτήτων στα 450 Nm. Η συνδυαστική συνολική ισχύς φτάνει στους 727 PS και η ροπή τα 1000 Nm, νούμερα ασύλληπτα για ένα sedan που θα χρησιμοποιείται στον δρόμο. Αν, πάντως, η δύναμη σας φαίνεται λίγη, να προσθέσουμε ότι όπου έχει δυναμομετρηθεί η νέα M5 είναι περίπου 50 PS πιο δυνατή από όσα ανακοινώνει η BMW, ενώ είναι και 100 kg ελαφρύτερη! Οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές, παρά το γεγονός ότι ως έναν βαθμό επηρεάζονται από το βάρος. Τα πρώτα 100 km/h έρχονται σε μόλις 3,5 sec, ενώ η τελική περιορίζεται είτε στα 250 km/h είτε στα 305 km/h, αν από τον extra εξοπλισμό έχει επιλεγεί το πακέτο M Driver’s Package.
New Age design
Το αποτύπωμά της είναι πληθωρικό και εντυπωσιακό, από όποια γωνία και να τη δεις. Γεγονός είναι πως έχει μεγαλώσει αρκετά. Ξεπερνώντας για λίγο τα 5 m σε μήκος και φλερτάροντας με τα 2 m πλάτους, θα μπορούσε να είναι μια Μ7 παλαιότερων ετών! Σχεδιαστικά ακολουθεί διαφορετική φιλοσοφία από την προηγούμενη γενιά. Την επεξεργάζεσαι, την παρατηρείς και εντέλει καταλήγεις πως οι σχεδιαστές πέτυχαν τον στόχο τους. Βγάζει μια τρομερή αγριάδα και «αλητεία», ενώ ταυτόχρονα παραμένει πολυτελής και κλασάτη. Τα φουσκωμένα φτερά, οι τεράστιοί τροχοί, οι μεγάλοι αεραγωγοί στο εμπρός μέρος και οι τέσσερις εξατμίσεις στο πίσω μέρος είναι μερικά από τα στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τις απλές 5άρες και κάνουν την προηγούμενη γενιά Μ5 να δείχνει κάπως συντηρητική και περισσότερο «κλασική» από όσο θα ήθελες εν έτει 2025. Είναι, βέβαια, και κάτι ακόμα. Ακόμα και σταματημένη, βγάζει ένα τρομερό δυναμισμό και σε τσιγκλάει να την οδηγήσεις υπονοώντας έντονες συγκινήσεις, παρά τον όγκο της.
Πολυτέλεια και σπορ αίσθηση
Η M5 στο εσωτερικό της συνίσταται πάντοτε σε έναν ιδανικό συνδυασμό υψηλής πολυτέλειας εμπλουτισμένη με σπορ στοιχεία ουσίας και υψηλή τεχνολογία και η νέα γενιά παραμένει πιστή. Ό,τι αγγίζεις έχει άριστη ποιότητα, συναρμογή και φινίρισμα, ενώ μεγάλες ή μικρές λεπτομέρειες σου ανεβάζουν τη διάθεση. Πάρτε, για παράδειγμα, τα υπέροχα από κάθε άποψη καθίσματα. Έχουν εξαιρετική στήριξη, είναι φαρδιά, ώστε να μη στριμώχνεσαι, και, βέβαια, είναι θερμαινόμενα και ρυθμιζόμενα σε κάθε δυνατή κατεύθυνση. Το δέρμα καλής ποιότητας κυριαρχεί, ενώ στις λίγες επιφάνειες όπου υπάρχουν πλαστικά είναι εφάμιλλης αισθητικής. Στο επάνω μέρος του ταμπλώ πρωταγωνιστεί η κυρτή οθόνη BMW Curved Display, στην οποία, όπως και στο στάνταρ BMW Head-Up Display, προβάλλεται περιεχόμενο ειδικό για μοντέλα M. Παρά το γεγονός πως είναι εύκολη στη χρήση, θα θέλαμε οι ρυθμίσεις του κλιματισμού να βρίσκονται εκτός οθόνης. Ένα νέας σχεδίασης δερμάτινο τιμόνι M με επίπεδο κάτω τμήμα, παχιά στεφάνη και φωτιζόμενα πλήκτρα M θα κάνει ιδανική παρέα στα χέρια του οδηγού. Μαζί και τα δύο κόκκινα μπουτόν Μ1 και Μ2 στο επάνω μέρος του τιμονιού.
Ο οδηγός μπορεί να έχει προεπιλέξει ρυθμίσεις που αφορούν στο σύστημα κίνησης του Drivelogic, του πλαισίου, του συστήματος διεύθυνσης, του συστήματος πέδησης και του M xDrive, καθώς και των επιπέδων ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση. Η φάση θυμίζει περισσότερο παιχνίδι σε κονσόλα, παρά πραγματικότητα. Στην πράξη αποδεικνύεται πολύ πρακτικό και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα χρησιμοποιήσαμε. Πέρα από τα δύο μπουτόν στο τιμόνι, που αλλάζουν μεμιάς το προφίλ του αυτοκινήτου, μέσω του μπουτόν Setup στην κεντρική κονσόλα μπορείτε να αλλάξετε κάθε στιγμή τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η λειτουργία Launch Control είναι διαθέσιμη σε όλες τις ρυθμίσεις του μενού M Setup, με εξαίρεση τη λειτουργία 2WD τού συστήματος M xDrive. Οι μεγάλες εξωτερικές διαστάσεις μεταφράζονται και σε μεγάλους χώρους στο εσωτερικό. Η ευρυχωρία είναι εξαιρετική για όλους τους επιβάτες με χορταστικό πλάτος και ύψος, ενώ το μεταξόνιο των 3 m εγγυάται άφθονο χώρο και για τα πόδια. Ο χώρος αποσκευών έχει αρκετό μήκος, αλλά το πάτωμα είναι κάπως ψηλό, με αποτέλεσμα να φτάνει στα 466 L, που δεν είναι και λίγα, αλλά ούτε και πολλά με βάση τις εξωτερικές διαστάσεις.
One of a kind
Η ώρα, όμως, της κρίσης είναι στον δρόμο και όχι στατικά. Ειδικά στην περίπτωση της Μ5, που έχει κριθεί από πολλούς πριν καν βγει στους δρόμους. Η παλέτα οδηγικών εμπειριών έχει εντυπωσιακή γκάμα, σε βαθμό που δεν έχουμε συναντήσει κάτι παρόμοιο σε σπορ sedan. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι πως όλα τα μηχανικά-ηλεκτρικά μέρη συγχρονίζονται μεταξύ τους. Όπως κάθε plug-in η M5 μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά. Σε αντίθεση με πολλά μοντέλα του παρελθόντος, η αυτονομία της είναι ρεαλιστική με σχεδόν 70 πραγματικά km, τιμή που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει μηδενικά έξοδα στην καθημερινότητα. Αυτό είναι μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με το μοντέλο που αντικαθιστά, μιας και εκεί μια κατανάλωση γύρω στα 15-17 l/100km θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη στην καθημερινότητα.
Με τη νέα γενιά, ακόμα και η μετάβαση κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται πλέον με πολύ πιο φυσικό τρόπο, μιας και δεν νιώθεις να ταλαιπωρείς το σύνολο. Ευχάριστη έκπληξη ο ήχος από τα ηχεία που προσομοιώνει άψογα τον ήχο ενός πραγματικού κινητήρα. Μπορείς να κινηθείς αμιγώς ηλεκτρικά με ταχύτητες έως 140 km/h, ενώ με τα σχεδόν 200 ηλεκτρικά άλογα οι επιταχύνσεις είναι ζωντανές και δεν θυμίζουν τρόλεϋ. Το μόνο που θέλει συνήθεια στην πόλη είναι το μέγεθός της, ενώ θα θέλαμε μια λίγο πιο μαλακή ρύθμιση στην ανάρτηση, τουλάχιστον στο comfort mode και ειδικά για τους πίσω επιβάτες. Επόμενο βήμα είναι η υβριδική λειτουργία. Εδώ ο ηλεκτροκινητήρας συνεργάζεται με τον κινητήρα βενζίνης, όπου προσπαθεί να τον «ξεκουράζει» όσο περισσότερο γίνεται, με σκοπό τη σβέλτη μετακίνηση χωρίς να μένει απέξω η οικονομία. Ακόμα και σε αυτήν τη λειτουργία, η Μ5 συνεχίζει να μη σου ξηλώνει την τσέπη στις βενζίνες. Σίγουρα αυτός που έχει να δώσει τα 151.000 € έχει το υπόβαθρο να υποστηρίξει υψηλές καταναλώσεις, αλλά νομίζουμε πως κανείς δεν χαίρεται να πληρώνει στα βενζινάδικα, ακόμα και αν έχει τη δυνατότητα!
Εκεί, όμως, που αρχίζουν να σοβαρεύουν τα πράγματα είναι στα προγράμματα Dynamic και Dynamic Plus. Εδώ ο κινητήρας βενζίνης έχει τον πρώτο λόγο και ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει τη δύναμή του, ώστε να έχει κάτω από το δεξί του πόδι ο οδηγός τα 727 PS και τα 1000 Nm ροπής. Η απόκριση στο γκάζι είναι ακαριαία και το σκαρφάλωμα μέχρι το όριο των στροφών γίνεται άμεσα με μια έντονη ορμή προς τα μπροστά. Η τετρακίνηση εντυπωσιάζει με την αποτελεσματικότητά της. Χωρίς δράματα, χωρίς ο οδηγός να πολεμάει με τους νόμους της φυσικής, όλη αυτή η δύναμη περνά αποτελεσματικά στον δρόμο, ακόμα και στη μέτρια ελληνική άσφαλτο. Η BMW έχει εξελίξει εντυπωσιακά τα συστήματα τετρακίνησής της φτάνοντας και ξεπερνώντας εταιρείες με θεωρητικά μεγαλύτερη εμπειρία. Με τη βοήθεια και της τετραδιεύθυνσης, το βάρος δεν φαίνεται στις στροφές, ενώ εντυπωσιάζει και με τον τρόπο που αλλάζει κατεύθυνση. Η οδήγησή της σε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό είναι εύκολη και το μόνο που πρέπει να έχεις στον νου σου είναι τα km/h που ανεβαίνουν πολύ γρήγορα. Το σύστημα πέδησης ανταποκρίνεται, αν και θα θέλαμε πιο άμεση απόκριση στο πάτημα του πεντάλ.
H BMW, όμως, δεν μένει εδώ. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του προγράμματος 4WD Sport, όπου το σύστημα στέλνει περισσότερη δύναμη στους πίσω τροχούς προσδίδοντας έναν ελαφρά υπερστροφικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μετάδοσης μόνο στους πίσω τροχούς. Στην πισωκίνητη εκδοχή, ο οδηγός πρέπει να κάνει reset στις μέχρι τώρα εντολές του στα χειριστήρια και να βάλει όλη του τη μαεστρία, ώστε να μείνει η κατασκευή ολόκληρη, «ζωγραφίζοντας» στις στροφές αφήνοντας δύο παχιές λωρίδες ελαστικού στην άσφαλτο. Εκεί που με την τετρακίνητη διάταξη πατούσες εύκολα το γκάζι βαθιά, εδώ θέλει μικρομετρική λεπτομέρεια, μιάς και τα 1000 Nm ροπής είναι ικανά να σπάσουν την πρόσφυση ανά πάσα ώρα και στιγμή αδιαφορώντας για την ποιότητα της ασφάλτου. Η διαδικασία φτάνει στα όρια της ιεροτελεστίας και είναι εξαιρετικά γοητευτική η συγκέντρωση και η ακρίβεια που απαιτεί από τον οδηγό, μιας και θα εκτελέσει τη σωστή, αλλά και τη λάθος εντολή. Εννοείται πως όλα τα παραπάνω αφορούν σε οδήγηση με τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα, μιας και με τα ηλεκτρονικά στο ΟΝ παραμένει πεισματικά ουδέτερη. Για αυτούς που θέλουν περισσότερη φιλικότητα, καλό είναι να ρυθμίσουν τον κινητήρα (Drivetrain) στο Sport αντί του Sport Plus, ίσως και στο Comfort. Τότε έχουν να διαχειριστούν μικρότερη δύναμη, οπότε το παιχνίδι γίνεται πιο φιλικό.
Βγες έξω
Είναι δυνατόν ένα sedan με μήκος 5 m και βάρος κοντά στους 2,5 τόνους να σε τσιγκλάει να βγεις βράδυ καθημερινής για βόλτα, όπως είχες κάνει πριν χρόνια με τη M5 V10; Είναι, απλώς με αυτήν εδώ έχεις πλέον την δυνατότητα να τη φέρεις ακριβώς στα μέτρα σου, ανάλογα με τη διάθεση και τις συνθήκες. Στις πιο χλομές διαδρομές θα κινηθείς ηλεκτρικά, στις ανοικτές διαδρομές αφήνεις την τετρακίνηση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ενώ στις φουρκέτες με ορατότητα επιλέγεις κίνηση πίσω. Βάζεις το μυαλό σου σε μια πιο σύνθετη διαδικασία, γιατί, πολύ απλά, σου δίνεται η δυνατότητα να πάρεις όσο έλεγχο της κατάστασης εσύ επιθυμείς και εντέλει να απορείς πόση χάρη μπορεί να κρύβει ένας τέτοιος όγκος. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τον υπέροχο ήχο από τον V8 κινητήρα που χάρη στην τεχνολογία ακούγεται πιο εντυπωσιακά στην καμπίνα παρά απέξω. Η ανάρτηση και το πλαίσιο, σε κάθε περίπτωση, ανταποκρίνονται με επιτυχία.
Πιο έξυπνη, πιο συγκλονιστική
H Μ5 ποτέ δεν ήταν ένα αυτοκίνητο πίστας που έχει σκοπό να σπάσει τα χρονόμετρα, ούτε ένα hot hatch για σφιχτό στροφιλίκι. Ήταν ένα πολύ γρήγορο και ασφαλές sedan, με κορυφαία τεχνολογία που μπορούσε να μεταφέρει έως πέντε επιβάτες με την άνεση μιας λιμουζίνας, αλλά και να διασκεδάσει τον έμπειρο οδηγό με τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα. Στα παραπάνω ο κινητήρας πάντα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο με πρωτοποριακές τεχνολογίες για την εποχή του. Κανείς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ξεχάσει τη Μ5 E60, με τον απίστευτο V10 των 507 PS. Στο στόχαστρο ήταν πάντα οι αντίστοιχα πισωκίνητες εκδόσεις AMG της Mercedes-Benz, αλλά και τα τετρακίνητα RS της Audi.
Σήμερα, η Μ5 παραμένει πιστή σε αυτή την παράδοση. Είναι μια «λιμουζίνα» που όποια στιγμή το ζητήσεις μετατρέπεται σε ένα «τέρας». Το πόσο θες να αγριέψει το ορίζεις εσύ, με τις επιλογές σου σε μετάδοση, κινητήρα και ηλεκτρονικά. Από ένα τετρακίνητο τραίνο που διατηρεί εύκολα πολύ υψηλές ταχύτητες μέχρι ένα πισωκίνητο με γκάζι supercar που απαιτεί εμπειρία. Η διαφορά σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές είναι πως πλέον όλα τα παραπάνω συνδυάζονται και με χαμηλή κατανάλωση, τουλάχιστον στην καθημερινή χρήση, με προαπαιτούμενο τη φόρτιση της μπαταρίας. Μαζί και οι χαμηλοί ρύποι, που συνεπάγονται χαμηλότερη τιμή κτήσης, αλλά και λιγότερα πάγια έξοδα.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
_77761_464721_type15015.jpg)
ΜΟΝΤΕΛΟ BMW M5 PHEV 727PS 2025 TIMH €151.000 ΤΕΛΗ €0
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 4.395 cc, Turbo, Yβριδικό Σύστημα, 8 Κύλινδρος, Σε διάταξη V ΚΑΥΣΙΜΟ Υβριδικό
ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 535(727) ΡΟΠΗ Nm/rpm 1.000
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, κίνηση στους πίσω τροχούς, αυτόματη τετρακίνηση
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 3,5 sec, τελική 305 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 L/100km, g/km
ΥΠΕΡ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΤΙΜΗ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΟΙ.
ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΕΣΗ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ.