Suzuki e Vitara: Οδηγούμε στη Γερμανία το πρώτο ηλεκτρικό της ιαπωνικής εταιρείας


Έστω και καθυστερημένα η Suzuki μπαίνει στον «χορό» της ηλεκτροκίνησης με μία πρόταση που συνδυάζει τις compact διαστάσεις με την τεχνογνωσία της στην τετρακίνηση και το βαρύ όνομα του best seller μοντέλου της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: SUZUKI, Thorsten Weigl
  • 14/4/2025

Τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί ένα ξέφρενο «electro party» στο B-Segment της ευρωπαϊκής αγοράς με τους κατασκευαστές να περνούν ο ένας μετά τον άλλον την είσοδο προσπαθώντας να... σαγηνέψουν το αγοραστικό κοινό με τις προτάσεις τους. Η Suzuki, με αρκετή καθυστέρηση, μπήκε στον «χορό» παρουσιάζοντας τον περασμένο Νοέμβριο στο Μιλάνο το πρώτo ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής στην ιστορία της, το e Vitara.

Η επιλογή της ονομασίας προφανώς δεν ήρθε τυχαία αφού οι Ιάπωνες σκέφτηκαν ορθώς αυτή την ιστορική στιγμή να την συνδυάσουν με το κορυφαίο σε πωλήσεις προϊόν τους. Η πρώτη οδηγική επαφή του e Vitara με τους εκπροσώπους του ειδικού Τύπου έγινε πριν λίγες ημέρες στην Φρανκφούρτη, όχι στον δρόμο αλλά στο Segula Technologies Testcenter, ένα σύγχρονο κέντρο δοκιμών, κρυμμένο μέσα σε μια αχανή δασική έκταση.

Το Car and Driver δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και έτσι είχαμε την ευκαιρία να κάτσουμε στη θέση του οδηγού αλλά και να συζητήσουμε με όσους δούλεψαν για την ανάπτυξή του. Να σημειώσουμε ότι τα αυτοκίνητα που οδηγήσαμε ήταν μοντέλα προπαραγωγής και ενδέχεται να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις στο τελικό προϊόν που θα φτάσει στις εκθέσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που με την ολοκλήρωση κάθε οδηγικού session οι Ιάπωνες μάς περικύκλωναν με μπλοκάκια στα χέρια και ζητούσαν, σχεδόν επιτακτικά, τις εντυπώσεις μας.

Sumio Ono, Chief Engineer του Suzuki e Vitara
Sumio Ono, Chief Engineer του Suzuki e Vitara

Σχεδιαστικά… κάτι θυμίζει

Η εικόνα του e Vitara δεν έχει πολλά κοινά με το βενζινοκίνητο μοντέλο. Έχει πολλά περισσότερα με το Toyota Urban Cruiser EV αφού μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα και το ένα αποτελεί «κλώνο» του άλλου. Εξωτερικά η μοναδική διαφοροποίηση εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος, όπου κάθε εταιρεία χάραξε το δικό της σχεδιαστικό μονοπάτι στα φωτιστικά σώματα και στον προφυλακτήρα. Θυμίζουμε ότι Toyota και Suzuki βαδίζουν χρόνια «χέρι-χέρι» και εφαρμόζουν συχνά τη μέθοδο του rebadging. Στα μέρη μας ο πιο πρόσφατος «καρπός» αυτής της σχέσης είναι το Suzuki Swace, το... alter ego της Toyota Corolla Touring Sports.

Επιστρέφουμε στη σχεδίαση του e Vitara και εστιάζουμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον προφίλ με τις στάνταρ 18άρες ζάντες, τους μεγάλους θόλους των τροχών, τις ενσωματωμένες λαβές των πίσω θυρών και τα φουσκωμένα πίσω φτερά που τονίζουν τη συνολική εικόνα. Στο πίσω μέρος τα πράγματα είναι πιο... ήσυχα με τη μαύρη γραμμή στην θύρα του πορτμπαγκάζ να συνδέει τα φωτιστικά σώματα και να δένει αρμονικά με μια μικρή αεροτομή στο τελείωμα της οροφής. Όσον αφορά στις διαστάσεις έχουμε μήκος 4.275 mm, πλάτος 1.800 mm, ύψος 1.635 mm, μεταξόνιο 2.700 mm και η απόσταση του πατώματος από το έδαφος είναι 18 cm.

Η πλατφόρμα πάνω στην οποία «χτίστηκε» το μοντέλο είναι η HEARTECT-e και αναπτύχθηκε από κοινού με την Toyota και την Daihatsu. Ο κατασκευαστής αναφέρει ότι το δάπεδο βάζει σε πρώτο πλάνο την ακαμψία, τους χώρους στο εσωτερικό και την προστασία της μπαταρίας, αφού στο κάτω μέρος δεν υπάρχουν μηχανικά μέρη, μεγιστοποιώντας έτσι τη χωρητικότητα του συσσωρευτή και μειώνοντας την αντίσταση του αέρα (συντελεστής οπισθέλκουσας 0.32 Cd).

High-tech καμπίνα με περιορισμούς για τους πίσω

Στο εσωτερικό την παράσταση κλέβει το ψηφιακό πάνελ που «αιωρείται» πάνω από το ταμπλώ και ενσωματώνει δύο οθόνες, μία για τον πίνακα οργάνων και μία αφής για τον χειρισμό του infotainment system. Το νέας σχεδίασης πολυλειτουργικό τιμόνι είναι όμορφο και εξοικιώνεσαι εύκολα με τη λαβή, η κονσόλα ανεβαίνει ψηλά και διαθέτει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στο κάτω μέρος για μικρά αντικείμενα ενώ εξαιρετικά άνετα και με καλή πλευρική στήριξη είναι τα καθίσματα. Σε γενικές γραμμές οι χώροι στην πρώτη σειρά είναι επαρκείς, οι εργονομικές ατέλειες απουσιάζουν ενώ η ποιότητα των υλικών και η συναρμογή είναι κοντά στα γνωστά στάνταρ του κατασκευαστή.

Στο πίσω μέρος τα δεδομένα της ευρυχωρίας αλλάζουν. Οι διαθέσιμοι χώροι περιορίζονται σημαντικά, το δάπεζο ανεβάζει ψηλά τα γόνατα των επιβατών, ενώ μικρή είναι και η απόσταση του κεφαλιού από την οροφή για όσους έχουν ανάστημα κοντά στο 1,80 m. Εδώ αυτό που κρατάμε είναι τα συρόμενα κατά 16 cm καθίσματα τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν και ως προς την κλίση της πλάτης, κάνοντας έτσι άκρως προσαρμόσιμο τον χώρο αποσκευών των 320 L.

Το σύστημα κίνησης του Suzuki e Vitara αποτελείται από έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη, το inverter και το κιβώτιο μονής σχέσης, ενώ η τροφοδοσία γίνεται από μία μπαταρία λιθίου-σιδήρου-φωσφόρου (LFP) που προσφέρεται σε δύο χωρητικότητες: 49 και 61 kWh. Η πρώτη είναι διαθέσιμη αποκλειστικά σε προσθιοκίνητη έκδοση (2WD) με ισχύ 144 PS και 193 Nm ροπής. Η μεγάλη μπαταρία έρχεται σε 2WD έκδοση και αποδίδει 174 PS ενώ στην κορυφή της γκάμας είναι η 4WD έκδοση με δύο ηλεκτροκινητήρες, ισχύ 184 PS και 307 Nm ροπής.

Εδώ έχουμε το ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης ALLGRIP-e που αποτελεί το απόσταγμα της τεχνογνωσίας της Suzuki στην τετρακίνηση ενώ περιλαμβάνει και λειτουργία Trail που επιτρέπει την ομαλή διέλευση σε off-road, μειώνοντας την ισχύ στους τροχούς που ολισθαίνουν και διανέμοντας τη ροπή κίνησης στον τροχό με την καλύτερη πρόσφυση, όπως θα έκανε ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθισης. Τέλος, στο κομμάτι της αυτονομίας ο κατασκευαστής ανακοινώνει 345-346 km για την έκδοση 49kWh 2WD, 428 km για την 61kWh 2WD και 396-412 km για την 61kWh 4WD (WLTP).

Οδηγώντας το Suzuki e Vitara

Στο Segula Technologies Testcenter οδηγήσαμε τόσο τη δικίνητη όσο και την τετρακίνητη έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία και αρχικά ξεχωρίσαμε το σετάρισμα της ανάρτησης (γόνατα McPherson μπροστά, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω) που δίνει προτεραιότητα στην άνεση και απορροφά αποτελεσματικά τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος. Θετικές εντυπώσεις είχαμε και από το σύστημα πέδησης το οποίο οι Ιάπωνες εξόπλισαν με αεριζόμενους δίσκους μπροστά-πίσω (!) κάτι που δεν συναντάμε συχνά στην κατηγορία.

Όταν ρωτήσαμε γιατί προχώρησαν με αυτή την επιλογή μάς έδειξαν το αυξημένο βάρος το οποίο στην 4WD έκδοση φτάνει μια ανάσα από τα 1.900 kg. Από εκεί και πέρα στα θετικά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη μικρή ακτίνα στροφής των 5,2 m που αυξάνει την ευελιξία του οχήματος και θα εκτιμηθεί δεόντως από τους οδηγούς που κινούνται συχνά σε στενούς δρόμους.

Τα σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω είναι σίγουρα η αναγεννητική πέδηση, η ένταση της οποίας ρυθμίζεται μόνο μέσα από την οθόνη και εφόσον το όχημα είναι ακινητοποιημένο, καθώς και το «ταβάνι» των 70 kWh στη φόρτιση την ώρα που αρκετές ανταγωνιστικές προτάσεις «παίζουν» κοντά στα 100 kWh. Όπως και να έχει, μέχρι το 2030 αναμένονται τρία ακόμα BEV στη γκάμα της Suzuki οπότε θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να αξιολογηθούν τα δεδομένα που θα δώσει στους Ιάπωνες η συγκεκριμένη αγορά.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η παραγωγή του e Vitara θα γίνει στην Suzuki Motor Gujarat της Ινδίας και έτσι δεν θα προστεθούν στους τιμοκαταλόγους τα «βαρίδια» των δασμών που κουβαλούν τα «made in China» ηλεκτρικά στην Ευρώπη. Όσο για τις τιμές, αυτές θα γίνουν γνωστές λίγο πριν την έλευση των πρώτων αυτοκινήτων στην Ελλάδα που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Suzuki: Το νέο 5θυρο Jimny «έσπασε ταμεία»! Sold-out η παραγωγή για τα επόμενα 3,5 χρόνια!

Osamu Suzuki: «Έφυγε» ο ηγέτης της ιαπωνικής φίρμας που ταξίδευε πάντα στην οικονομική θέση

Η Suzuki απογείωσε το μερίδιό της στην Ελλάδα το 2024