Και όλα αυτά με ένα utility προφίλ που προσπερνά άνετα τον «θέλω-κι-εγώ-να-γίνω-premium» χαρακτήρα πολλών SUV του C-Segment. Βασισμένο κι αυτό -όπως και τo Duster- στην πλατφόρμα CMF-B, φέρνει την εκλογίκευση στη χρήση και την προσιτή τιμή που έχουμε συνηθίσει από τη DaciaDacia (περισσότερα γι αυτό προς το τέλος της αναγνωστικής διαδρομής). Κι αν με την πρώτη ματιά το Bigster είναι εντυπωσιακό λόγω διαστάσεων (μήκος 4,57 m, πλάτος 1,81 m ύψος, 1,71 m, μεταξόνιο 2,7 m και απόσταση πατώματος από το έδαφος στα 22 cm, φορώντας 19άρες ζάντες!) όντας λόγω σχεδιαστικής ομοιότητας ωσάν ο…μπαμπά του μικρότερου Duster, περιμένετε να σας περιγράψουμε τι κρύβεται κάτω από τις λαμαρίνες, τα ανακυκλωμένα, ανθεκτικά πλαστικά και το κρύσταλλο, όλα δομημένα σε γνήσιο…δωρικό ρυθμό. Πάμε όμως να ξεδιπλώσουμε τούτο το μεγάλο... SUV κουβάρι.
Dacia όπως πάντα
Μεγάλο, γωνιώδες, προστατευμένο από ποδιές, πλαστικά και φρύδια, όχι βαμμένα αλλά με χρώμα εμποτισμένο στο πλαστικό, το Bigster έχει όπως όλα τα μοντέρνα Dacia την εικόνα ενός αυτοκινήτου που δε θα γρατζουνιστεί εύκολα. Κι αυτό επειδή, αντί να ακολουθήσουν τη μόδα του γυαλιστερού μαύρου (που είναι φίλος της γρατζουνιάς), οι σχεδιαστές της Dacia προτίμησαν έναν συνδυασμό γυαλιστερών και ματ υλικών, για ένα πιο ανθεκτικό και στιβαρό φινίρισμα. Οι σχεδιαστικές πινελιές της φίρμας με τα πλάγια "Y" στα φώτα συναντάται κι εδώ, και εν τέλει το αποτέλεσμα σε γεμίζει περισσότερο με την κορμοστασιά/μέγεθος και λιγότερο με την λεπτεπίλεπτη σοφιστικέ σχεδίαση άλλων εταιριών.
Κι εννοείται ότι η είσοδος στο εσωτερικό ακολουθεί την... Νταστέρια οδό, καθώς ό,τι γνωρίσαμε στο B-SUV της Dacia το βρίσκουμε κι εδώ. Κάθετο ταμπλώ, σκληρά πλαστικά, 10,1" ψηφιακός πίνακας οργάνων, 10" οθόνη αφής για τα πολυμέσα. Αλλά εδώ υπάρχουν χώροι, τόσοι πολλοί που είναι κρίμα ότι δεν είναι 7θέσιο το αυτοκίνητο. Ούτε όμως και τα πίσω σε αναλογία 40/20/40 διαιρούμενα καθίσματα κινούνται σε ράγιες. Όχι ότι λείπουν χώροι για γόνατα ή αποσκευές. Τουναντίον. Κορυφαία ευρύχωρη η καμπίνα για 5 επιβάτες και 702 L στάνταρ χώρου αποσκευών.
Και πρακτική με εύκολη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων και ειδική διαχείριση του χαώδους πορτμπαγκάζ και τα YouClips, η πατέντα για σημεία πρόσδεσης πρακτικών αξεσουάρ μέσα στην καμπίνα. Κι ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας είναι top τόσο λόγω GSR2 όσο και επειδή η Dacia δεν φείδεται. Μέχρι μεγάλη και ανοιγόμενη γυάλινη ηλιοροφή υπάρχει, αλλά και προαιρετικό συναρμολογούμενο... διπλό κρεβάτι (όπως στο Duster), ενώ οι μηχανικοί της φίρμας υπόσχονται και καλή ποιότητα κύλισης λόγω ενισχυμένων μέτρων ηχομόνωσης. Κάτι που μας πάει στο επόμενο στάδιο.
Φουλ του εξυβριδισμού
Πάρτε ανάσα γιατί η Dacia σε σύνολο κινητήρων δίνει ρέστα (μη ζητήσετε όμως diesel!). Αρχή γίνεται με το βασικό σύνολο Mild Hybrid 140 PS το οποίο βασίζεται στον κινητήρα TCe 130 που χρησιμοποιείται στο Duster. Υπάρχει λοιπόν 3κύλινδρος turbo κινητήρας βενζίνης 1,2 L που βασίζεται στον κύκλο Miller και συνδυάζεται με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V και 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.
Μέσω αναγεννητικής πέδησης επαναφορτίζεται μια μπαταρία 0,8 kWh, και μέσω μικρού ηλεκτροκινήτήρα ενισχύεται η απόδοση μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 10% σε σχέση με τους συμβατικούς κινητήρες. Ναι, αλλά μόλις αρχίσαμε, καθώς ένα από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά του Bigster είναι το Mild Hybrid-G 140, το οποίο συνδυάζει την τεχνολογία διπλού καυσίμου (βενζίνη/LPG) με το προαναφερθέν ήπιο βριδικό σύστημα. Καθώς όμως διαθέτει δύο δεξαμενές καυσίμου, μία για βενζίνη (50 L) και μία για LPG (49 L),το Bigster διπλού καυσίμου μπορεί να διανύσει έως και 1.450 km χωρίς ανεφοδιασμό!
Υπάρχει επίσης η έκδοση Mild Hybrid 130 4x4 με το ίδιο σύνολο βενζίνης, 6άρι μηχανικό κιβώτιο και προγράμματα τετρακίνησης Auto, Eco, Χιόνι, Λάσπη/Άμμος, και Off-Road και τέλος το βαρύ πυροβολικό. Bigster Hybrid 155 με το μεγάλο SUV να είναι το πρώτο μοντέλο του Ομίλου Renault που αποκτά την ολοκαίνουργια υβριδική μονάδα ισχύος 155, η οποία συνδυάζει έναν 1800άρη , 4κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 107 PS , δύο ηλεκτρικούς κινητήρες (έναν κινητήρα 50 PS και μια μίζα/δυναμό υψηλής τάσης), μία μπαταρία 1,4 kWh με τάση στα 230V (αντί 1,2 kWh του Duster) και ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη, το οποίο διαθέτει τέσσερις σχέσεις για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και άλλες δύο για τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Η νέα υβριδική μονάδα ισχύος συμπληρώνει την γκάμα Hybrid 140 που διατίθεται στα Duster και Jogger (με 1600αρη όμως βενζινοκινητήρα), παρέχοντας περισσότερη ισχύ (αύξηση 15 PS), περισσότερη ροπή (αύξηση 20 Nm, φτάνοντας τα 170 Nm για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μόνο) και αυξημένη ικανότητα ρυμούλκησης (αύξηση 250 kg, φτάνοντας περίπου τον ένα τόνο).
Η αποδοτικότητα έχει επίσης βελτιωθεί, με μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 κατά 6%, κυρίως λόγω της βελτιστοποίησης της διαχείρισης του κινητήρα. Συνδυάζοντας την αναγεννητική πέδηση με την υψηλή ικανότητα ανάκτησης ενέργειας της μπαταρίας, το Bigster μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά μέχρι και για το 80% του χρόνου κίνησης στην πόλη ενώ όπως ήδη γνωρίζουμε ξεκινά πάντα σε λειτουργία μόνο με ηλεκτρισμό. Να σημειώσουμε ότι αν και για την ώρα δεν υπάρχει αυτόματο κιβώτιο στις εκδόσεις πλην του Hydrid 155, οι υπεύθυνοι της Dacia είπαν στο ελληνικό Car and Driver ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε και έκδοση με αυτόματο κιβώτιο ειδικά στην έκδοση 4x4.
Μεγάλο πράγμα
Αυτό ήταν και το αυτοκίνητο με το οποίο ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας στη Μασσαλία της Γαλλίας σε ένα σύνολο μεικτών ασφάλτινων διαδρομών. Το περιβάλλον είναι Duster με επιπλέον προσόν την άμεσα προσλαμβάνουσα ευρυχωρία και τη μεγάλη κονσόλα που χωρά πολλά πράγματα. Όλα καμωμένα με σκληρά, καλοσυναρμολογημένα πλαστικά και απίθανη πρακτικότητα με χώρους για τους πίσω επιβάτες (εντούτοις μας έλειψαν οι χειρολαβές οροφής). Άμεσα γίνονται αντιληπτά δυο πράγματα: Η επιμέλεια στην καταστολή θορύβων κύλισης και η εμφανής ευρωστία του συνόλου τόσο σε Eco όσο και -πολύ περισσότερο- σε νορμάλ πρόγραμμα.
Ναι, είναι μαλακό, ναι είναι ψηλό αλλά αν αποφασίσετε να κινηθείτε στρωτά θα φτάσετε στον προορισμό σας χαλαροί και ξεκούραστοι όπως κι εμείς και με κατανάλωση που δεν ξεπέρασε ποτε τα 4,9 L/100 km. Αρωγός τα ελαστικά Michelin e-Primacy διαστάσεων 205/55-R19 (μια καλή σφαιρικά επιλογή). Στο κεντρικό οδικό δίκτυο με ορθόδοξες ταχύτητες όλα συνέτειναν στη δημιουργία ενός ταξιδιάρικου συνόλου. Δυστυχώς, οι άνθρωποι της Dacia δεν μας είχαν στο... μενού κάποιο στίβο μάχης για να πράξουμε τα... δέοντα (όπως δηλαδή με το Duster πριν έναν χρόνο στα χώματα και τις λάσπες της Ισπανίας).
Μια δυο φορές που επιδιώξαμε να κινηθούμε σε χώμα (θυμηθείτε, αυστηρά προσθιοκίνητο το Hybrid 155) είδαμε τις ποιότητες του Duster αλλά θαρρείς με μια καλύτερη, πιο φιλτραρισμένη αντιμετώπιση του ανάγλυφου. Όσο γράφαμε τούτες τις αράδες μαθαίναμε ότι το Bigster πρόκειται να έρθει εντός του Απριλίου αλλά θα περιμένουμε, όπως κι εσείς, για ένα update σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Xavier Martinet: Όταν ο νέος CEO της Hyundai Europe... έσταζε μέλι για το Dacia Bigster
«Λουκούμι» οι τιμές του νέου Dacia Bigster στην Ευρώπη (πίνακας)
Dacia Duster Vs Toyota Land Cruiser: Ποιο επικράτησε στη σκληρή, οff-road δοκιμασία