Αν πείτε ότι το όνομα θυμίζει NBAer που ήρθε να παίξει στην Ευρωλίγκα ως center θα έχετε ένα δίκιο. Το νέο μοντέλο που έρχεται σφήνα ανάμεσα στο νέα Tiguan και Touareg έρχεται να καλύψει το κενό που μας άφησε το Tiguan Allspace που με την σύνθετη ονοματοδοσία του μπέρδευε μάλλον παρά διευκόλυνε. Το δε νέο όνομα υπάρχει εδώ και καιρό στην Κίνα αλλά το made in Germany μοντέλο (στην Ευρώπη εξελίχθηκε και κατασκευάζεται στο Wolfsbourg) απλώνει την παρουσία του ως παγκόσμιο -πλέον- όνομα. Κι όλο τούτο μιας και όλα τα SUV της φίρμας έχουν ονόματα που ξεκινούν από «T».
Κι εμείς βρεθήκαμε στη Νίκαια της Γαλλίας για να δούμε και να δοκιμάσουμε σε μια πλούσια γκάμα εκδόσεων το νέο μοντέλο. Το οποίο βασίζεται στη πλατφόρμα MQB έχοντας τις βάσεις για μια πληθώρα μοντέλων βενζίνης mild hybrid, plug-in με μέγιστη ηλεκτρική αυτονομία μέχρι 126 km και 850 km συνδυαστική, δίλιτρο diesel αλλά σε δικίνητη και τετρακίνητη έκδοση και τετρακίνητο και με ρυμουλκούμενο που αγγίζει τους δυόμισι τόνους! Μια στιγμή, όμως να βάλουμε τα Tayron σε μία τάξη.
Tiguan XL
Εννοείται λοιπόν ότι τα αναβαθμισμένο σχεδιαστικά, κατασκευαστικά και τεχνολογικά Tiguan κρύβεται πίσω από την στρετσαρισμένη για τις ανάγκες της -μέχρι και 7θεσιας- υλοποίησης που αγγίζει τα 4,79 μέτρα μήκους. Κρύβει όμως τον όγκο του χάρη στην καμπύλη των πίσω φτερών και το γλυκό σβήσιμο της οροφής πίσω.
Ιδού λοιπόν άπαντα τα σχεδιαστικά διαπιστευτήρια του μικρομεσαίου (ή μήπως πλέον... καραμεσαίου) SUV. Μπροστά, τα LED φωτιστικά σώματα και το φωτιζόμενο σήμα της Volkswagen δημιουργούν μια ξεχωριστή οπτική ταυτότητα, η οποία συνεχίζεται και στο πίσω μέρος με την οριζόντια LED φωτεινή μπάρα. Η εσωτερική διαμόρφωση, είτε στη βασική 5θέσια έκδοση είτε στην προαιρετική 7θέσια, προσφέρει υψηλής ποιότητας υλικά, όπως το οικολογικό ξύλο. Μεγάλο μέρος της παρουσίασης κάλυψαν οι μοναδικές χωροταξικές του δυνατότητες αφού προσφέρει εντυπωσιακούς αποθηκευτικούς χώρους με πορτμπαγκάζ από 345 έως 1.905 λίτρα, ανάλογα με τη διαμόρφωση. Στην 7θέσια έκδοση, ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 345 λίτρα με όλες τις σειρές καθισμάτων σε χρήση, έως 1.905 λίτρα με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα.
Η 5θέσια plug-in hybrid έκδοση διαθέτει 705 λίτρα με τη δεύτερη σειρά στη θέση της και 1.915 λίτρα όταν αναδιπλωθεί πλήρως. Τα καθίσματα της δεύτερης σειράς είναι ρυθμιζόμενα σε κλίση και διαδρομή αφού κινούνται πάντω σε ράγες, ενώ αναδιπλώνονται σε αναλογία 1/3 – 2/3. Για ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα, η 7θέσια έκδοση διαθέτει λειτουργία Easy Entry για εύκολη πρόσβαση στην τρίτη σειρά, όπου βρίσκονται δύο ανεξάρτητα καθίσματα που αναδιπλώνονται πλήρως όταν δεν χρειάζονται. Τα δε μαλακά, εμπρός εργονομικά καθίσματα ergoActive Plus με 14 ηλεκτρικές ρυθμίσεις και λειτουργία μασάζ 10 σημείων προσφέρουν premium άνεση όπως και η δυνατότητα ανεξάρτητης θέρμανσης ή αερισμού των εμπρός καθισμάτων εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες σε κάθε εποχή.
Το Tayron προσφέρει και την προβλεπόμενη καινοτομία και στη συνδεσιμότητα με το προηγμένο infotainment MIB4. Ο ψηφιακός πίνακας Digital Cockpit Pro 10,2” και η οθόνη αφής 12,9” (ή προαιρετικά 15” όπως στα αυτοκίνητα δοκιμής μας) διαθέτουν νέο διαισθητικό μενού ενώ ο φωνητικός βοηθός IDA με ενσωμάτωση ChatGPT επιτρέπει μια απρόσκοπτη επικοινωνία με τον οδηγό. Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο: Επιτέλους, πολυλειτουργικό τιμόνι με φυσικά κουμπιά!
Limo
Οδηγήσαμε μια πλειάδα εκδόσεων άπαντα με το σύστημα ρυθμιζόμενης ανάρτησης DCC Pro και με αυτόματο κιβώτιο, αρχής γενομένης με το πανίσχυρο 1.5 PHEV των 272PS στην έκδοση Elegance με 6αρι κιβώτιο. Μεγάλες αποστάσεις ηλεκτρικής αυτονομίας, μπόλικο γκάζι όποτε ζητήθηκε και σοφή συνέργεια των δύο κινητήρων μονάδων με κίνηση στον εμπρός άξονα. Αυστηρά 5θεσια εδώ η διάταξη λόγω της μπαταρίας των 19,7 kWh που βρίσκεται στη θέση των δύο καθισμάτων της τρίτης σειράς. Κάπως βαρύ αλλά καλοζυγισμένο και πάντα άνετο.
Ακολούθησε η R-Line έκδοση 2.0 TDI των 264 PS με τετρακίνηση. Ροπή, ροπή, ροπή και συγκρότηση στην απαιτητική, γρήγορη οδήγηση χάρη στην τετρακίνηση, με ένα αμυδρό και διόλου ενοχλητικό γουργουρητό από τον diesel κινητήρα. Για το τέλος αφήσαμε το ποιο ενδιαφέρον εμπορικά μοντέλο το οποίο ήταν... ανάρπαστο από συναδέλφους από μισή ντουζίνα χώρες. Ο λόγος για το 1.5 mHEV με 48βολτο υβριδικό σύστημα, προσθιοκίνητο με 150 PS και 7DSG κιβώτιο. Πιο ανάλαφρο από τα άλλα δυο αλλά όχι άκομψα ελαφρύ, με δύναμη όποτε ζητήθηκε (οριακή αν γεμίσει η καμπίνα με 7 επιβάτες) αλλά και πάλι με χώρο για αποσκευές στα 350 L. Μην ξεχνάμε 4,79 m μήκος, 2,79 m μεταξόνιο και η δεύτερη σειρά καθισμάτων διαιρουμένη και συρόμενη σε ράγες για το εύκολο μπες-βγες των επιβατών της 3η σειράς (για μικροκαμωμένους ως επί το πλείστον).
Στο τέλος της διαδρομής είδαμε κατανάλωση 7,7 L/100 km. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα κύλισης ήταν καταπληκτική αφού υπάρχουν ηχοαπορροφητικά κρύσταλλα που μειώνουν κατά 4dB τον εξωτερικό θόρυβο συγκριτικά με ένα Tiguan. To Tayron είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας με τιμές που αντιστοιχίζονται στον πληθωρικό χαρακτήρα του μοντέλου.