Με ένα σκίτσο που θύμιζε ζωγραφιά από χέρι νηπίου. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία του βαν που έμελλε να γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία της Volkswagen και έγινε το απόλυτο best-seller στα επαγγελματικά. Αυτό το σκίτσο «γεννήθηκε» το 1948 από το χέρι του Ολλανδού εισαγωγέα της Volkswagen Ben Pon και η ιδέα έκανε αμέσως «κλικ» στον Γερμανό κατασκευαστή. Μέσα σε λίγους μήνες ξεκίνησε η ανάπτυξη του μοντέλου και τον Μάρτιο του 1950 πήρε μπροστά η παραγωγή του Type 2. Η ονομασία ίσως μοιάζει περίεργη αλλά βγάζει νόημα αν σκεφτείτε ότι το βαν δρομολογήθηκε αμέσως μετά το Type 1, τον γνωστό σκαραβαίο.
Το Type 2 ήταν η τέλεια πρόταση που εμφανίστηκε την τέλεια στιγμή. Ο πολυλειτουργικός του χαρακτήρας ταίριαξε γάντι στην ανάγκη που υπήρχε στη Γερμανία για κινητικότητα, σε μια εποχή όπου η χώρα ξαναγεννιόταν από τις στάχτες του πολέμου και έμπαιναν οι βάσεις για να έρθει το οικονομικό θαύμα. Μεταξύ 1950 και 1960, η μεγάλη ζήτηση, ειδικά από μικρές επιχειρήσεις, αύξησε την παραγωγή από 8.000 σε 151.000 μονάδες ετησίως και τα υπόλοιπα είναι... ιστορία. Μέχρι το 2016 παρουσιάστηκαν ακόμα 5 γενιές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δεκαετία του 90’ το μοντέλο αποχωρίστηκε την ονομασία Type 2 και μετονομάστηκε σε «Transporter».
«Επίσημη πρώτη» στο Λαύριο
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της έκθεσης IAA Transportation στο Αννόβερο, η Volkswagen τράβηξε το κάλυμμα από το έβδομης γενιάς Transporter (T7). H διεθνής δημοσιογραφική παρουσίαση όπου εκπρόσωποι του ειδικού Τύπου από όλη την Ευρώπη το οδήγησαν για πρώτη φορά, έγινε πριν λίγες ημέρες στη χώρα μας. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε ήταν το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και το Car and Driver είχε τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται ανάμεσα στους προσκεκλημένους.
Η στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει εσχάτως η Volkswagen με την Ford συνεχίστηκε και στην περίπτωση του T7 αφού το μοντέλο «πάτησε» στην πλατφόρμα του Transit. Σχεδιαστικά αυτή η «συγγένεια» μπορεί να γίνει αντιληπτή κυρίως το πίσω μέρος, όμως μπροστά το Transporter διαφοροποιείται και έχει αντλήσει αρκετά στοιχεία από τον προκάτοχό του, το T6.1.
Επιπρόσθετα το πάτωμα έδωσε τη δυνατότητα σε όσους δούλεψαν πάνω στο project να παρουσιάσουν ένα βαν όπου στη νέα του γενιά έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαστάσεις, οι επιλογές των κινητήριων συνόλων, το ωφέλιμο φορτίο και το μέγιστο βάρος ρυμούλκησης. Αν σε αυτά προσθέσετε το high tech εσωτερικό αλλά και τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, τότε έχετε σχηματίσει τη μεγάλη εικόνα για την έβδομη γενιά.
Το νέο Transporter είναι «XXL» σε όλα του
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το νέο Transporter έρχεται με πλούσια γκάμα εκδόσεων που μπορούν καλύψουν μεγάλο εύρος αναγκών στους επαγγελματίες. Το βάρος πέφτει προφανώς στο Panel Van με τον μεγάλο χώρο φόρτωσης ο οποίος στην περίπτωση του Kombi φιλοξενεί καθίσματα και καθιστά τη συγκεκριμένη έκδοση ιδανική για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού ή στη μεταφορά προσωπικού. Η γκάμα συμπληρώνεται με την Καραβέλα (Caravelle) όπου αποτελεί μια πιο... premium εκδοχή του Kombi.
Σε επίπεδο διαστάσεων το Transporter στη βασική έκδοση ξεκινά με μήκος 5.050 mm (αυξημένο κατά 146 mm), πλάτος 2.032 mm (αυξημένο κατά 128 mm), ύψος 1.984 mm και μεταξόνιο 3.100 mm (αυξημένο κατά 97 mm). Αν κάποιος δεν ικανοποιείται με τις παραπάνω διαστάσεις έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με το προαιρετικά επιμηκυμένο μεταξόνιο (3.500 mm) και την υψηλή οροφή (2,5 m).
Ο χώρος φόρτωσης, το σημείο που δίνουν έμφαση οι επαγγελματίες, έχει ακολουθήσει την ανοδική πορεία των διαστάσεων. Το πλάτος μεταξύ των θόλων έφτασε τα 1.329 mm, το μήκος τα 2.602 mm και συνολικά η χωρητικότητα τα 5,8 κυβικά μέτρα. Όσο για το ωφέλιμο φορτίο, αυτό πλέον αγγίζει τα 1.330 kg, η ικανότητα φόρτωσης στην οροφή τα 170 kg ενώ μπορεί να ρυμουλκήσει έως 2,8 τόνους, αναλόγως την έκδοση.
Αποδοτικά κινητήρια σύνολα για όλα τα γούστα
Γεμάτη με επιλογές είναι και η γκάμα με τα κινητήρια σύνολα. Αρχικά έχουμε το «πατροπαράδοτο» diesel που έχει ως βάση έναν νέο, δίλιτρο TDI με ισχύ 110 PS, 150 και 170 PS ενώ συνδυάζεται είτε με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων (στάνταρ στους 110 PS) είτε με 8τάχυτο αυτόματο (στάνταρ στους 170 PS). Η κίνηση περνάει στον μπροστινό άξονα ωστόσο υπάρχει και η επιλογή τετρακίνησης 4MOTION για τις δύο κορυφαίες εκδόσεις ισχύος.
Στη συνέχεια βρίσκουμε τις ηλεκτρικές, πισωκίνητες εκδόσεις με ισχύ 136, 218 και 286 PS που συνοδεύονται από μπαταρία 64 kWh και η μικτή αυτονομία είναι 331 km. Ο on-board φορτιστής μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες με έως 125 kWh και σε αυτή την περίπτωση η πλήρωση από το 10% στο 80% διαρκεί κάτι λιγότερο από 40 λεπτά. Τέλος, στη γκάμα θα προστεθεί εν ευθέτω χρόνο και μία Plug-in Hybrid προσθιοκίνητη επιλογή (eHybrid) με 232 PS και CVT κιβώτιο ταχυτήτων.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό η εικόνα που αντικρύσαμε στο ταμπλώ θύμισε αρκετά την αντίστοιχη των νέων, επιβατικών της VW. Κυρίαρχα στοιχεία σε αυτή την περίπτωση είναι το πολυλειτουργικό τιμόνι αλλά και το πάνελ με τις δύο έγχρωμες οθόνες. Η 12άρα εκτελεί χρέη πίνακα οργάνων και η κεντρική είναι αφής, έχει διαγώνιο 13 ιντσών και αποτελεί την πύλη στο σύστημα ενημερωδιασκέδασης.
Οι έξυπνες λύσεις αποθήκευσης πολλές και ο οδηγός μπορεί να κρύψει μικρά ή και μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως μεγάλους φακέλους, διατηρώντας μια τάξη εν ώρα εργασίας. Χρήσιμη αλλά και βολική είναι η επίπεδη επιφάνεια στη βάση των παραθύρων όπου μπορούν οι επιβάτες να «ξεκουράσουν» τα χέρια τους αλλά και οι δύο ενσωματωμένες ποτηροθήκες στις άκρες του ταμπλό που συμπληρώνουν την κεντρική πτυσσόμενη. Το χειρόφρενο είναι ηλεκτρικό με λειτουργία Auto Hold ενώ ο οδηγός δεν θα χρειαστεί κλειδί για να εκκινήσει το όχημα αφού στο ταμπλό έχει τοποθετηθεί κουμπί Start-Stop.
Προφανώς ένα όχημα του 2025, αν και επαγγελματικό, δεν θα μπορούσε να έχει ελλείψεις στον τομέα των τεχνολογικών συστημάτων που το συνοδεύουν. Στον βασικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, βρίσκουμε 5 προφίλ οδήγησης (Normal, Eco, Sport, Slippery, Tow/Haul), κάμερα οπισθοπορείας, προβολείς και φώτα ημέρας LED , Apple CarPlay και Android Auto, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης, σύστημα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, κλήση έκτακτης ανάγκης, cruise control με predictive speed limiter και πολλά ακόμα «καλούδια» που θα κάνουν τις μετακινήσεις πιο εύκολες και πιο ασφαλείς.
Στον δρόμο
Στο Λαύριο οδηγήσαμε το Panel Van (άνευ φορτίου) τόσο με τον diesel κινητήρα των 170 PS και το αυτόματο 8άρι, όσο και στην ηλεκτρική έκδοση με τους 218 PS. Το στοιχείο που μας εξέπληξε θετικά και στις δύο περιπτώσεις είναι το πόσο αποτελεσματικά κρύβει το μήκος των σχεδόν 5,0 m αφού ακόμα και στους κεντρικούς δρόμους του Λαυρίου, με τα άναρχα παρκαρισμένα οχήματα, το Transporter περνούσε απροβλημάτιστα! Προφανώς παίζει τον ρόλο της η μικρή για την κατηγορία ακτίνα στροφής των 11,9 m η οποία είναι μόλις 1,0 m μεγαλύτερη συγκριτικά με την αντίστοιχη του VW Golf!
Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι η ηλεκτρική έκδοση ήταν πολύ πιο άμεση στις εντολές που έδινε το δεξί πόδι στο πεντάλ, ωστόσο η μέση κατανάλωση των 22 kWh/100 km που είδαμε στον πίνακα οργάνων μπορεί να ανέβει αρκετά ψηλότερα εφόσον το βαν κινηθεί φορτωμένο σε ανηφορική διαδρομή. Κλείνοντας, το σίγουρο είναι ότι ο επαγγελματίας που θα «ξεψαχνίσει» τη γεμάτη γκάμα του Transporter θα βρει την έκδοση που του ταιριάζει, ενώ σημειώστε ότι η βασική, diesel πρόταση των 110 PS με την απαλλαγή του ΦΠΑ ξεκινάει από τα 31.850 ευρώ. Δείτε αναλυτικά τις τιμές για όλες τις εκδόσεις πατώντας ΕΔΩ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο «Transporter», Jason Statham, μας δείχνει το νέο αγαπημένο του όχημα (video)