Κοιτώντας το νέο Audi Q6 e-tron, δεν δυσκολεύεσαι να πεις από την πρώτη στιγμή ότι είναι ξεκάθαρα ένα Audi – και μάλιστα δεν έχεις πρόβλημα να πας και ένα βήμα παραπέρα για να πεις ότι μοιάζει αρκετά με το Audi Q4 e-tron! Λογικό, βέβαια, αυτό, ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχουν σαφείς οπτικές διαφοροποιήσεις που, εκτός των άλλων, διαμορφώνουν και ένα χαμηλό για τα δεδομένα της κατηγορίας συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης (Cw=0,28). Ενώ αν συναντήσεις στον δρόμο σου ένα Q4 e-tron και βάλεις δίπλα του το Q6 e-tron που οδηγείς, τότε δεν θα δυσκολευτείς να κατανοήσεις ότι το μέγεθος… μετράει! Είναι σαφώς πιο μεγάλο αυτοκίνητο το ολοκαίνουργιο μοντέλο της δοκιμής μας, το νέο πλήρως ηλεκτρικό SUV της Audi, το λένε, άλλωστε, αυτό και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά του – τοποθετώντας το στην κατηγορία των D-SUV, και μάλιστα στο premium τμήμα της.
Premium και high-tech εσωτερικό
Ακόμα κι αν έχεις ξεχάσει τι εστί Audi, μπαίνοντας μέσα στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας δεν θα σου μείνει καμία αμφιβολία για το πολυτελές της κατασκευής – πολύ περισσότερο που εμείς είχαμε στη διάθεσή μας την έκδοση S line, με τα πολύ όμορφα bucket δερμάτινα καθίσματα και τις σουέτ επενδύσεις, την έξτρα οθόνη για τον συνοδηγό που έρχεται να δέσει σε αυτό το κατά Audi “digital stage” – το μεγάλο σύνολο ψηφιακών οθονών που στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργεί ένα ψηφιακό σκηνικό 88’’ στο σαλόνι. Σε αυτό, λοιπόν, το ψηφιακό περιβάλλον περιλαμβάνεται και ένα εξαιρετικό σύστημα προβολής ενδείξεων στο παμπρίζ –head up display– επαυξημένης πραγματικότητας. Και είναι αυτό το digital stage αντανάκλαση της hi-tech υπόστασης του Audi Q6 e-tron, γιατί, βλέπετε, υπάρχει πάντα το γνωστό σλόγκαν της Audi, “Vorsprung durch Technik”, που υπαγορεύει την τεχνολογική αρτιότητα… Ανάμεσα, δε, στις μικρές λεπτομέρειες που κάποιες φορές κάνουν τη διαφορά περιλαμβάνεται κι αυτός ο ατμοσφαιρικός φωτισμός που αλλάζει χρώματα ανάλογα με την κατάσταση – και θεωρούμε σίγουρα αυξημένης χρησιμότητας, λόγου χάριν: την κόκκινη λωρίδα που ανάβει μαζί με την ένδειξη στον καθρέφτη όταν πλησιάζει από πίσω και πλάγια κάποιο όχημα, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του συστήματος τυφλού σημείου καθρέπτη.
Έχουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο premium SUV με μεγάλους χώρους για επιβάτες, αλλά θα τολμούσαμε να πούμε όχι τόσο μεγάλους όσο περιμένει κανείς με βάση τις εξωτερικές διαστάσεις του Q6 e-tron. Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν λέμε ότι είναι μικροί οι χώροι, απλώς είναι μικρότεροι από αυτούς που περιμέναμε: πίσω υπάρχει άφθονος, λοιπόν, αέρας και για το κεφάλι και για τα γόνατα των επιβατών. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι στο πορτμπαγκάζ τα πράγματα είναι όπως πρέπει να είναι – με αυξημένη χωρητικότητα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κατόχου.
Στους τεχνολογικούς νεοτερισμούς του νέου Audi περιλαμβάνεται και το συγκρότημα με τους διακόπτες αφής που περιλαμβάνει και τα φώτα και έχει τοποθετηθεί στην αριστερή πόρτα, σε σημείο που μπορεί να παραξενεύει, αλλά, από μία άλλη άποψη, μπορεί και να διευκολύνει, αφού κάποιες φορές, σε γερμανικά αυτοκίνητα, οι διακόπτες για τα φώτα μπορεί να βρίσκονται κάπου χαμηλά στο ταμπλώ. Η μεταφορά όλων των χειριστηρίων, μαζί και του κλιματισμού, ο οποίος θα θέλαμε να συνοδεύεται από φυσικά χειριστήρια, στη νέα μεγάλη οθόνη αφής-infotainment 14,5’’ στο κέντρο του ταμπλώ δημιουργεί σίγουρα κάποια ζητήματα εργονομίας, τα οποία, πάντως –και για να είμαστε δίκαιοι–, τα συναντάμε λίγο πολύ στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα που διαθέτουν τέτοιες μεγάλες οθόνες. Τέλος, τα χειριστήρια αφής στο τιμόνι, που ταυτοχρόνως διαθέτουν και τη λειτουργία του πλήκτρου, απαιτούν κάποια εξοικείωση.
Νέα γενιά ηλεκτροκίνησης
Το νέο Audi Q6 e-tron είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό μοντέλο, καθώς είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της εταιρείας που βασίζεται στην πλατφόρμα PPE (Premium Platform Electric), σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα στην πορεία της προς τον εξηλεκτρισμό. Τι σημαίνει αυτό; Πως αξιοποιώντας τεχνολογία που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Porche Taycan ενσωματώνει προηγμένη ηλεκτρική αρχιτεκτονική των 800 V, με μπαταρία ιόντων λιθίου καθαρής χωρητικότητας 94,9 kWh για να προσφέρει θεωρητική αυτονομία έως 619 km – και να τροφοδοτήσει με άνεση τους δύο, συνδυαστικής ισχύος 388 PS, ηλεκτροκινητήρες του τετρακίνητου Audi Q6 e-tron quattro. Και επαρκεί αυτή η ισχύς για πραγματικά εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 km/h σε 5,9’’ και χρήση του Launch Control mode), τέτοιες που το σανίδωμα του γκαζιού να στέλνει το σώμα σου να κολλήσει στην πλάτη του καθίσματος.
Ενώ, παράλληλα, μειώνει τον χρόνο φόρτισης προσφέροντάς σου τη δυνατότητα σύνδεσης με συσκευές DC ισχύος έως 270 kW, στοιχείο που σου επιτρέπει να προσθέσεις πάνω από 200 km αυτονομίας μέσα σε 10 min και να συνεχίσεις χωρίς μεγάλη καθυστέρηση το ταξίδι σας. Και επειδή η Audi είναι μια εταιρεία που ξέρει πώς να προικίζει τα μοντέλα της με δυναμικά χαρακτηριστικά υψηλού επιπέδου, στο υψηλής τεχνολογίας «μενού» συναντάμε και την προσαρμοζόμενη πνευματική ανάρτηση που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη άνεση και δυναμική οδήγηση και συνδυάζεται άριστα με την άνεση των επιβατών.
Το πλεονέκτημα της αερανάρτησης
Η προσαρμοζόμενη αερανάρτηση του αυτοκίνητου της δοκιμής μας είναι οπωσδήποτε ένα στοιχείο που κάνει τη διαφορά όχι μόνο γιατί ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης (Balanced, Dynamic, Comfort, Efficiency, Off road) αυξομειώνεται η απόσταση από το έδαφος, ούτως ώστε να μπορεί κανείς να κινηθεί με άνεση σε έναν χωματόδρομο (ανεβάζοντας το Q6 κατά 28 mm) ή με μεγαλύτερη ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο χαμηλώνοντας το αυτοκίνητο (κατά 20 mm), αλλά και γιατί είναι βέβαιον ότι προσφέρει το κάτι παραπάνω: τόσο σε επίπεδο άνεσης σε οδηγό και επιβάτες, όσο και σε επίπεδο δυναμικών χαρακτηριστικών – και εδώ μπορεί κανείς άνετα να παραπέμψει και σε αυτό που στη γλώσσα μας χαρακτηρίζεται ως «οδηγική απόλαυση».
Είναι ωραίο να «στρίβεις» με αυτό το Audi –και να στρίβεις με πολλά χιλιόμετρα και με απροσδόκητα εύκολο για τον όγκο του αυτοκινήτου τρόπο–, που όταν το ζορίσεις σού δίνει την εντύπωση μικρότερου αυτοκινήτου χάρη στην ευελιξία του. Σε αυτές τις συνθήκες έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις και το αντίστοιχο drive mode (από αυτά που αναφέραμε προηγουμένως – Dynamic, στη συγκεκριμένη περίπτωση), ενώ, παράλληλα, μπορείς και να ρυθμίζεις τον βαθμό επιβράδυνσης/ανάκτησης ενέργειας (προσομοιώνοντας το τυπικό φρενάρισμα με τον κινητήρα) με τη βοήθεια των ειδικών μοχλοδιακοπτών στο τιμόνι – που επιτρέπουν οριακά μια λειτουργία “one pedal”.
Σημειώστε ότι το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης επιτρέπει την κατανομή της ροπής περισσότερο στον πίσω άξονα, τονίζοντας τη σπορ οδική συμπεριφορά. Βοηθάει, λοιπόν, η τετρακίνηση στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας, βοηθούν σίγουρα και τα ελαστικά (τα πίσω [Bridgestone T005 285/40 R21 106W] είναι πιο φαρδιά από τα εμπρός [255/45 R21]), αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πούμε κάτι που ισχύει, ούτως ή άλλως, για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: το βάρος, το έξτρα βάρος του συνεπάγονται οι μπαταρίες, το νιώθεις… Πάντως, ομολογουμένως έχει γίνει καλή δουλειά στον τομέα της ανάρτησης και των συστημάτων διεύθυνσης και μετάδοσης κίνησης.
Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι το Audi Q6 e-tron quattro κατάφερε να μας εντυπωσιάσει- και αυτό δεν αφορά τόσο τις επιδόσεις, αυτές καθαυτές, που προσφέρει, αλλά κυρίως τον τρόπο που στέκεται στον δρόμο. Η ποιότητα κατασκευής θα λέγαμε ότι αποτελεί από χρόνια χαρακτηριστικό προσόν των μοντέλων με τους τέσσερις κύκλους στη μάσκα, ενώ σε επίπεδο ηλεκτρονικών συστημάτων που σχετίζονται είτε με την ασφάλεια είτε με την άνεση υπάρχουν αρκετά θετικά σχόλια να κάνει κανείς. Φτάνοντας βέβαια στο ταμείο, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά δεν κοστίζουν λίγο. Η τιμή μάλιστα του Q6 της δοκιμής μας ανεβαίνει σημαντικά, ξεπερνώντας σαφώς 115.000 ευρώ, αν συνυπολογιστεί το κόστος μιας σειράς προαιρετικών στοιχείων που διέθετε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, όπως η αερανάρτηση, το πλήρες πακέτο του "digital stage" με την οθόνη για τον συνοδηγό, το έξτρα ηχοσύστημα 750W, οι πίσω αερόσακοι και πολλά ακόμα άλλα. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατηγορία που «παίζει» ψηλά...
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
_77761_460902_type15015.jpg)
ΜΟΝΤΕΛΟ AUDI Q6 e-tron quattro 2025 TIMH €83.980 ΤΕΛΗ €0
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ASM ΕΜΠΡΟΣ/PSM ΠΙΣΩ, Hλεκτροκινητήρας ΚΑΥΣΙΜΟ Ηλεκτρικό
ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 285(388) ΡΟΠΗ Nm/rpm 275/580
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Μονής Σχέσης, αυτόματη τετρακίνηση
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 5,9 sec, τελική 210 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 17 kWh/100km, 0
ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΑΧΕΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΑΝΕΣΗ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ (ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΡΑΝΑΡΤΗΣΗ).
ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΑΝΤΑΡ ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ (FRUNK 64 ΛΙΤΡΩΝ), ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (ΑΕΡΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΛΠ.)