Aν έχεις οδηγήσει την προηγούμενη γενιά του Honda CR-V και βρεθείς στο τιμόνι του νέου, έκτης γενιάς μοντέλου που μόλις λανσαρίστηκε στην Ελλάδα, δεν θα αργήσεις να καταλάβεις ότι έχεις να κάνεις με ένα σαφώς διαφορετικό αυτοκίνητο. Και αυτό δεν έχει κάνει μόνο με την εξωτερική εμφάνιση, η οποία ελάχιστα κοινά στοιχεία έχει με αυτήν του προηγούμενου μοντέλου, αλλά και με τη γενικότερη αίσθηση του αυτοκινήτου.
Η ποιότητα κατασκευής ήταν, βεβαίως, και παρέμεινε υψηλή, ωστόσο εδώ βρίσκεσαι με κάτι εντελώς καινούργιο που είναι, τουλάχιστον ως προς το εσωτερικό, εναρμονισμένο με ό,τι γνωρίζουμε γενικότερα από τη Honda. Και μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να σκεφτεί κανείς ότι το ταμπλώ είναι δανεισμένο από το μικρότερο “street” επιβατικό Civic (μία, επίσης, μεγάλη και διαχρονική επιτυχία της Honda), το οποίο είναι σαφώς πιο προσιτό, όμως στη συνέχεια οδηγώντας το αυτοκίνητο καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με κάτι πιο «βαρύ» – και το βάρος, βέβαια, σε καμία περίπτωση, όπως θα δούμε, δεν έχει να κάνει με την αρνητική έννοια της αίσθησης του βάρους κατά την οδήγηση, αλλά με την απόλυτη εμπιστοσύνη που εμπνέει, λόγω της στιβαρής αίσθησής του. Η οποία, με τη σειρά της, έχει να κάνει και με την ποιότητα συναρμολόγησης του νέου CR-V και με τη σημασία στη λεπτομέρεια που γενικότερα χαρακτηρίζει το καινούργιο Honda.
Η πρακτική πλευρά της άνεσης
Οι εξωτερικές του διαστάσεις (ΜxΠxΥ: 4.706x1.866x1.684 mm) σαφώς σε προϊδεάζουν για αυτό που θα συναντήσεις όταν βρεθείς στο εσωτερικό του, δηλαδή τους τεράστιους χώρους για επιβάτες και μεγάλους (όχι, όμως, κορυφαίους σε αυτή την κατηγορία), για αποσκευές, με το σύνολο να αποτελεί ένα πλήρως ανταγωνιστικό –από την άποψη των μεταφορικών δυνατότητων– πακέτο. Είναι λίγες οι φορές στη δουλειά την οποία κάνουμε που ο υπογράφων, ως οδηγός, δεν φτάνει να ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού με το δεξί του χέρι – και αυτό το στοιχείο, βέβαια, είναι ενδεικτικό των εσωτερικών διαστάσεων, με πρώτο και καλύτερο το πλάτος που επιτρέπει την πιο άνετη φιλοξενία τριών «κανονικών» επιβατών στο πίσω κάθισμα.
Παράλληλα, δεν μπορεί κανείς να μην εντοπίσει ένα σωρό στοιχεία που εκτοξεύουν την πρακτικότητα στα ύψη. Ξέρει να το κάνει αυτό η Honda – ξέρει να το κάνει ακόμα και στο πιο φθηνό της μοντέλο, το Jazz (με τα περίφημα “magic seats”), ξέρει να το κάνει και στο Civic και, βέβαια, το έχει κάνει με πολύ επιτυχημένο τρόπο και στο καινούργιο CR-V. Mία δοκιμή θα σας πείσει – δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος να ανακαλύψετε τις πρακτικές ποτηροθήκες και το τεράστιο ντουλαπάκι μεταξύ οδηγού-συνοδηγού ή την πολύ εύχρηστη θήκη επαγωγικής φόρτισης για κινητό τηλέφωνο στη βάση της κονσόλας κ.λπ. Είναι ένα πολύ πρακτικό αυτοκίνητο το νέο μεγάλο SUV της Honda και αυτό εκφράζεται και στο πίσω κάθισμα, το οποίο είναι διαιρούμενο και διαθέτει πλάτη με ρυθμιζόμενη κλίση, ενώ ταυτοχρόνως περιέχει και το μηχανισμό ανάκλησης, ούτως ώστε με μία μόνο κίνηση να έχεις εύκολα και γρήγορα πλήρη αναδίπλωση του καθίσματος, η οποία δημιουργεί έναν μεγάλο χώρο φόρτωσης. Βάζουμε στο σημείο αυτό έναν αστερίσκο για να σημειώσουμε ότι ο χώρος αυτός δεν είναι απολύτως επίπεδος, καθώς δημιουργείται ένα μικρό σκαλοπάτι μεταξύ του «κανονικού» πορτμπαγκάζ και του χώρου φόρτωσης που δημιουργείται από τις πλάτες των καθισμάτων. Στα υπέρ της όλης ιστορίας περιλαμβάνεται, σαφώς, η ηλεκτροκίνητη πέμπτη πόρτα.
Εκπλήξεις εν κινήσει
Το νέο Honda CR-V είναι ένα αυτοκίνητο που όταν το οδηγήσεις αντιλαμβάνεσαι πόσο καλά κατασκευασμένο είναι, καθώς καταφέρνει, από τη μία, να δείχνει «ανάλαφρο» και, από την άλλη, να σε πείθει για τη στιβαρότητά του, με την απουσία παντός είδος τριγμών στο εσωτερικό του. Ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί ότι οι πόρτες του δεν δείχνουν τόσο βαριές όσο ενός καθιερωμένου SUV με βαρύ σήμα, όπως μια BMW ή μια Μercedes ή ένα Audi ή ένα Volvo, όμως την ουσία την καταλαβαίνεις όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τις κακοτοπιές του ελληνικού οδικού δικτύου και πολύ περισσότερο όταν θα βρεθείς σε κάποιο χωματόδρομο. Τότε ανακαλύπτεις ότι έχεις να κάνεις με κάτι που παραπέμπει σε… μονόλιθο και εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη ως προς το «δέσιμο» και την αντοχή του.
Ένα βασικό, τώρα, στοιχείο στο οποίο μπορούμε να εντοπίσουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ του απερχόμενου CR-V και του καινούριου είναι ο τρόπος λειτουργίας του υβριδικού συστήματος – κάτι το οποίο είναι απόλυτα λογικό, αφού έχουμε να κάνουμε με την τελευταία, πιο σύγχρονη εκδοχή του υβριδικού συστήματος κίνησης της Honda, που αναπόφευκτα εμπεριέχει και όλη την τεχνογνωσία της ιαπωνικής εταιρείας στον τομέα αυτόν. Εδώ, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με έναν ηλεκτροκινητήρα και μία γεννήτρια που λειτουργούν σε συνεργασία με τον δίλιτρο βενζινοκινητήρα 2.0 i-VTEC. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα υβριδικό σύστημα σειριακής λειτουργίας, όπου ο κινητήρας βενζίνης τροφοδοτεί, κινώντας μονίμως τη γεννήτρια που φορτίζει την μπαταρία, όμως έχει επιπλέον τη δυνατότητα σε κάποιες φάσεις της κίνησης του οχήματος να εμπλέκεται και ο ίδιος ενεργά στο έργο της μετάδοσης κίνησης, συνδεόμενος με τους τροχούς. Σε γενικές γραμμές, πάντως, αυτό που ισχύει είναι ότι έχουμε μόνιμη τετρακίνηση, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη με τη βοήθεια του αντίστοιχου συμπλέκτη που μοιράζει μπρος-πίσω τη ροπή την οποία παράγει το σύνολο που περιγράψαμε.
Το ενδιαφέρον στο σημείο αυτό είναι ότι η Honda, αξιoποιώντας την εμπειρία της, καταφέρνει να διαχειρίζεται την κατανομή της ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα με εξαιρετικό τρόπο – και αυτό είναι κάτι που θα το εισπράξει άμεσα ο οδηγός όταν θελήσει να κινηθεί γρήγορα σε έναν δρόμο με στροφές. Το CR-V συμπεριφέρεται απίστευτα ουδέτερα και βρίσκεσαι να κινείσαι γρήγορα, αλλά… χαλαρά –και αυτό το καταλαβαίνεις αν ρίξεις καμιά κλεφτή ματιά στο ταχύμετρο την ώρα που οδηγείς–, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις διορθώσεις στο τιμόνι. Καταλαβαίνεις τότε ότι η τετρακίνηση της Honda δουλεύει καλά και «ενισχύει» τα δυναμικά χαρακτηριστικά που έχει το αυτοκίνητο εκ γενετής, με βάση το πλαίσιο, την ανάρτηση και τα «ασφάλτινα» ελαστικά που φοράει (Dunlop SP Sport Maxx 235/60R18 103Η). Δεν θα λέγαμε ότι είναι ένα αυτοκίνητο που σε προδιαθέτει για σπορ οδήγηση (δεν ισχυρίζεται και η Honda, άλλωστε, κάτι τέτοιο), καθώς το τιμόνι δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις γρήγορο, παρ’ όλο που από την άποψη της ακρίβειας δεν είναι κακό.
Εννοείται, βεβαίως, ότι η τετρακίνηση προσφέρει, επίσης, τα γνωστά πλεονεκτήματα κατά την κίνηση εκτός δρόμου και σε ολισθηρές επιφάνειες, κάτι που σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος σου επιτρέπει να περιπλανηθείς χωρίς προβλήματα στο δασικό οδικό δίκτυο. Πολύ καλή δουλειά φαίνεται επίσης ότι έχει γίνει στον τομέα του θορύβου και της ηχομόνωσης. Ενώ, λοιπόν, στο προηγούμενο μοντέλο είχαμε τον θόρυβο από τον βενζινοκινητήρα να γίνεται ενοχλητικός όταν ζητούσες παρατεταμένα πλήρη ισχύ με φουλ γκάζι, στο CR-V της δοκιμής μας τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η αλήθεια είναι ότι και εδώ ο 2.0 i-VTEC θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην καμπίνα στο φουλ γκάζι, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Ενώ, αν μειώσεις την πίεση στο πεντάλ του γκαζιού, οι στροφές του πέφτουν δραματικά. Η ηχομόνωση, από την πλευρά της, κάνει πολύ καλή δουλειά, αν και στις πολύ ψηλές ταχύτητες κάποιος αεροδυναμικός θόρυβος από τους καθρέπτες δεν θα περάσει απαρατήρητος.
Αξίζει τον κόπο…
…τουλάχιστον να το δείτε, αν θέλετε να αγοράσετε SUV και σκοπεύετε να κινηθείτε σε αυτή την κατηγορία μεγέθους και τιμής. Βλέπετε, εκτός των άλλων, ο κάτοχος του νέου CR-V απoλαμβάνει, εκτός των άλλων, και εξοπλισμό στο maximum, καθώς ακόμα και η βασική έκδοση του μοντέλου περιλαμβάνει ένα υπερπλήρες, πραγματικά πλούσιο πακέτο, από το οποίο ελάχιστα πράγματα λείπουν – και αυτά είναι κατά κανόνα τα λιγότερο ουσιαστικά. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η βασική έκδοση “Elegance” έχει και ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), αλλά 11 (έντεκα!) αερόσακους στάνταρ – με το πλήθος των οποίων η Honda δημιουργεί ένα νέο ρεκόρ, καθώς έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με τους παραδοσιακούς έξι (μετωπικούς, εμπρός πλευρικούς και κουρτίνας), αλλά και πλευρικούς αερόσακους για τους πίσω επιβάτες, αερόσακους γονάτων για οδηγό και συνοδηγό, καθώς, επίσης, και έναν ενδιάμεσο αερόσακο τοποθετημένο μεταξύ οδηγού και συνοδηγού!
Το μόνο που πραγματικά νιώσαμε ότι μας έλειψε είναι η… ψυχολογική υποστήριξη μιας χαμηλότερης ένδειξης μέσης κατανάλωσης στο trip computer, καθώς τα 8,1 L/100 km είναι μια μάλλον μέτρια επίδοση η οποία έχει την τάση να γίνεται… μετριότερη, όταν οι ρυθμοί κίνησης ανεβαίνουν. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εμείς είχαμε να κάνουμε με «άστρωτο» αυτοκίνητο. Και αν λάβουμε υπόψη μας το πόσο οικονομικά έχουν αποδειχθεί τα άλλα μοντέλα της Honda, είναι πολύ πιθανό το CR-V, αφού «δουλευτεί» να καίει, εντέλει τελικά πολύ λιγότερο. Σημειώστε, τέλος, ότι η Honda προσφέρει 3 χρόνια (ή 100.000 km) εργοστασιακή εγγύηση και επέκταση 2 επιπλέον ετών μέσω του δικτύου των επίσημων συνεργατών της, 12 χρόνια εγγύηση διάβρωσης, 3 χρόνια εγγύηση χρώματος και 5 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια, με το πρόγραμμα Honda Assist.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΝΤΕΛΟ HONDA e:HEV 2.0 auto 4WD 2024 TIMH €57.900 ΤΕΛΗ €105,7
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.993, Ατμοσφαιρικός, Hλεκτροκινητήρας, Yβριδικό Σύστημα, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά ΚΑΥΣΙΜΟ Υβριδικό
ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 184 ΡΟΠΗ Nm/rpm 335
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, Μονής Σχέσης, αυτόματη τετρακίνηση
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,4 sec, τελική 225 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,9 L/100km, 151 g/km
ΥΠΕΡ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΡΤΜΠΑΓΚΑΖ, ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΥΚΟΛΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ, ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΡΕΝΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
ΚΑΤΑ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΜΕΤΡΙΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑ (ENGINE BRAKING), ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ HONDA.